用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴問題
樓主: Baoma
go

買鋼琴問題 [複製鏈接]

原帖由 winniepoon 於 10-3-24 14:57 發表
我想問如在Tom Lee 買 Yamaha U1, 個鋼琴係咪一定完全(由零件去到裝配)在日本做ga??  Thanks!

"原則"上係100%日本做. 裝配100%是.

你指的零件是否包括每粒鑼絲, 每粒釘先, 咁就無人敢保證啦.

但是隨住杭州廠產量不斷增加, YAMAHA已經計劃ACTION部份由杭州生產供應全球使用, 但是否已經開始就不肯定啦.

其實只要QC在日本做就已經OK啦.

原帖由 seaseafamily 於 10-3-24 15:19 發表
我最近都係通利買左U1﹐我問過經理﹐又問個 Tune 琴師傅﹐他們都話係100%係日本造。
TL張brochure
都係寫明﹕
日本原廠製造/信心保證.

我請琴老師(TL 自己既老師)去幫我落倉揀琴﹐唔知道她同TL之間係咪有回佣。

我想請問 ...

老師是否有回佣是人地與琴行之間的事. 作為消費者更加需要關心的是:
1. 是否貨真價實?
2. 是否可以享受更平價錢買同樣的琴.

其他的事我地控制不了, 又何需費神呢, 對嗎?

同意﹐我係買左琴之後先睇到係BK有其他人提及老師能夠幫忙要求琴行給折頭﹐所以好奇想知
會唔會因為老師回佣而令我少了琴行既折扣﹖。。。

不過﹐我買琴係自己直接同TL落單﹐所以相信就算係不經老師﹐都一樣既價錢。

原帖由 anniewupiano 於 10-3-24 16:05 發表

老師是否有回佣是人地與琴行之間的事. 作為消費者更加需要關心的是:
1. 是否貨真價實?
2. 是否可以享受更平價錢買同樣的琴.

其他的事我地控制不了, 又何需費神呢, 對嗎? ...

私人出讓99% New 栢斯 Kawai K-3 鋼琴

私人出讓99% New 栢斯 Kawai K-3 鋼琴

2009年8月一手從栢斯琴行買入,保證日本製造,只用數月,和新的一樣。因小兒轉學長笛所以出讓。
包琴椅,琴套及保養。仲有一次免費Tune琴服務。
栢斯琴行賣緊HK$32,800,現賣HK$25,000。
有意可安排上門試琴(大角咀)。

原帖由 seaseafamily 於 10-3-24 17:14 發表
同意﹐我係買左琴之後先睇到係BK有其他人提及老師能夠幫忙要求琴行給折頭﹐所以好奇想知﹕
會唔會因為老師回佣而令我少了琴行既折扣﹖。。。

不過﹐我買琴係自己直接同TL落單﹐所以相信就算係不經老師﹐都一樣既價錢。

...

試下將你的問題換一個角度去思考,
"會唔會因為老師的關係, 你享受更優惠的價錢呢?"

回覆 164# teresa_thy 的文章

你09年喺柏斯買既K3仲"保證日本製造",當然係柏斯咁講,但其實我可以保證佢一定唔係日本製造,係日本組裝同最後由日本運過嚟就應該係,但D料就係大陸料

Hm....係作出最後決定之前, 想問多一句....假設阿囡係會一路學鋼琴, 咁用成5萬蚊買一個Yamaha U1琴, 值唔值得...即係呢件貨物 (i.e. U1)值唔值呢個價錢呀?  Thanks!!

原帖由 anniewupiano 於 10-3-24 16:02 發表

"原則"上係100%日本做. 裝配100%是.

你指的零件是否包括每粒鑼絲, 每粒釘先, 咁就無人敢保證啦.

但是隨住杭州廠產量不斷增加, YAMAHA已經計劃ACTION部份由杭州生產供應全球使用, 但是否已經開始就不肯定啦.

其 ...
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

簽名被屏蔽

係度聽到各專家對U1既評語之後﹐我覺得好慶幸當初老公揀左要買U1 (我地都唔識鋼琴﹐亦未上過BK收料﹐只是係當日老師試彈 Yamaha其他非日本原裝 鋼琴 U1
比較之下﹐覺得U1既聲音清脆好多﹗)。。。所以﹐我真係覺得物有所值﹐起碼唔駛數年後又話要換琴。聽埋聽埋﹐知道鋼琴真係一分錢一分貨, U1既貴價﹐唔係完全因為“品牌”問題﹐而係因為手工﹐技術同材料。

原帖由 winniepoon 於 10-3-26 08:47 發表
Hm....係作出最後決定之前, 想問多一句....假設阿囡係會一路學鋼琴, 咁用成5萬蚊買一個Yamaha U1琴, 值唔值得...即係呢件貨物 (i.e. U1)值唔值呢個價錢呀?  Thanks!!

...

Which one is better?初學
1.Yamaha YU116D
2.Toyama TX-19
3.Kawai    KU-S1
4.Wesberg U247I
5.Toyo Apollo NA-123E
                                       Thanks

簽名被屏蔽

原帖由 anniewupiano 於 10-3-23 22:53 發表

SUNNY 媽,

呢個世界上沒有一架琴是為8級而設計的. 所有琴都是88鍵, 結構都大同小異, 都可以彈, 分別只是在於用料, 手工, 音色, 手感.....

YM5是簡化版的U1, 主要是
1. HAMMER上用料不同,
2. 另外有一些ACTION上 ...

Hi anniewupiano,
剛剛在琴行看過k3, 音好像比ym5沉一點, 琴建也緊一點, 不知是否感覺錯? 如兩者比較, 那一部較好 ? 或有更佳之建議?? budget around 30k 啦!
SUNNY媽

想買部二手琴俾小朋反學,去睇過琴,見有部Yamaha U1F,serial no 52XXXXX,話賣萬七蚊,唔知值唔值?想問Tom Lee宜家賣的U1同U1F 或 U1A.....U1其他字母有冇分別?因初次買琴,驚被人呃。

回覆 169# seaseafamily 的文章

我都同意,手工用料係緊要,KAWAI就係以為自己係日本品牌,就當消費者係水魚,仲要賣得好(因為大部份家長都唔知佢好唔好,唔會知果D係大陸料,個SALES講咩就信咩),咁先令人氣燌!

人地YAMAHA,講明係日本造就係日本料,有D唔係日本生產既,例如杭洲造或者東南亞造,都係用日本師父日本料,但會標明唔係日本琴,咁做生意老實少少囉!

回覆 10# anniewupiano 的文章

Anniewupiano,
May I ask if, for a 2nd hand Yamaha, U2 piano, 5-year old, ask for $15000 is worth or not?  I have been searching on the web but feeling strange that very few people talking about U2, could you tell me the reasons, and is it made in Japan and whether it's better than U1?  Appreciate if you could give me some advice...

鋼琴價錢

ming2,

pls check PM!

原帖由 bbyiuyiu 於 10-3-27 10:24 發表
Which one is better?初學
1.Yamaha YU116D
2.Toyama TX-19
3.Kawai    KU-S1
4.Wesberg U247I
5.Toyo Apollo NA-123E
                                       Thanks

首先你要SET好BUDGET, 否則太多會眼花. 而且你又唔識鋼琴, 更加唔知掂揀.

對於學鋼琴者, 121CM是最起碼的. 118CM可以免強接受. 否則太矮, 聲音出不來. 因為鋼琴是用10年8載的產品, 如果想SAVE $, 初初買矮身, 結果學下去一定換琴, 結果一出一入仲俾多左, 但又未享受到高身琴的好處.

如果問我意見, 我不會推荐#4, 5, 因為我不知道是由中國咩廠做既, 質量可能無法保證.

如果真是BUDGET有限, 要揀祖國野, 一定要大廠, 起碼質量有一定程度保證. 對於不明來歷的琴, 一定小心小心.

俾我揀選擇次序:

2>3>1.
因為 2&3其實基本一樣, 只是牌子不同, 無需為買KAWAI呢個字PAY MORE.

1 是因為太矮, C/P RATE低排後面.

#4 & 5 are out. 因為唔知咩廠的OEM產品, 唔知有冇原廠人QC, 唔敢推薦.

原帖由 Bluegene 於 10-3-28 19:50 發表
想買部二手琴俾小朋反學,去睇過琴,見有部Yamaha U1F,serial no 52XXXXX,話賣萬七蚊,唔知值唔值?想問Tom Lee宜家賣的U1同U1F 或 U1A.....U1其他字母有冇分別?因初次買琴,驚被人呃。 ...

YAMAHA琴 U1:
舊> 新的排列

G>H>M>A>E>F>H>U1(current model)

原帖由 SUNNY媽 於 10-3-28 01:00 發表

Hi anniewupiano,
剛剛在琴行看過k3, 音好像比ym5沉一點, 琴建也緊一點, 不知是否感覺錯? 如兩者比較, 那一部較好 ? 或有更佳之建議?? budget around 30k 啦!

你的感覺是完全正確的.
Y: 聲音較bright, touch 較輕. 完全是日本的聲音.
K: 相對Y, 較dark, 稍重, 有點似歐洲琴.

好難講邊個好. 有唔同的取向, 睇你自己喜好.

30K budget:
Kawai K3
Yamaha YM5, M112T (不過太矮,112CM)

原帖由 leungchai 於 10-3-30 00:29 發表
Anniewupiano,
May I ask if, for a 2nd hand Yamaha, U2 piano, 5-year old, ask for $15000 is worth or not?  I have been searching on the web but feeling strange that very few people talking about U2, co ...

U2 is the a discon' model for years, which is only for Japan Market, never imported to HK before. So not much people know about this model.

U1 121cm
U2 127cm

U series are all made in Japan.
U2 should NOT be only 5-year old wow!!!

If 15000HKD can buy a 5-yr old U series Yamaha upright, then no one will pay almost 50k for U1.

Hope it may help.

‹ 上一主題|下一主題