用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

原帖由 mmak 於 10-9-17 22:52 發表
NatalieMaMa,

係咪C035 ??
reply slip 印咗係另一張紙的.

Thanks! 但我女個袋冇第二張紙wor, 等我再搵清楚d先.

原帖由 mmak 於 10-9-17 22:53 發表
明天會有書展嗎??

如果我冇記錯, 去年 reading 講座後好似有個小型書展.

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-17 19:04 發表
do-re-me,

明天講座呀, 11:15am-12:15pm, 帶定錢去買書呀!

thank you so much, 我叫sugar提我, 佢仲話11:45 !我要帶埋sugar, 唯有叫佢帶功課去做. 張捐款通告我都有reply slip. 你睇下會唔會漏左.

mmak, clarachel,
sugar星期一,三PE, 跳繩可否預埋佢?

我地逢星期二,三默書, 兩日'chi'埋一齊, 救命!今個weekend好busy, 不停帶住sugar週圍去. 要做節, 聽講座, 交堂費, 課外活動, 仲要去同學仔生日會!默書的範圍我已copy好一張中一張英, 邊行邊讀, 而家d小朋友讀書真係辛苦.

佢暫時OK LA, 都有啲字唔記得架。我現在嘗試每星期同佢温習中英數教過既野, 希望到測驗的時候唔駛咁辛苦, 希望可以堅持到啦, 不過學校咁多圖書要睇, 女女WEEKEND 又有其他活動........ , 努力呀各位!!

原帖由 mmak 於 10-9-17 10:01 發表
muimuiyan,

咪係囉~ 最重要係食同玩...

你囡開始溫默書未吖??

我囡好多中文字都唔記得晒lu~

Felicia726

加油呀, 妳女女上年無做 FUN N FRIENDS?  一星期兩次都真是要花啲時間, 所以要好好分配時間.  This is a headache to working Mums.  Add oil!!

原帖由 Felicia726 於 10-9-17 10:23 發表
Hi mmak,

yes, I need to go check it out and set the password.
A bit worried if we've gotten the time to do the fun n friend this week because so many family gatherings (mid-Autumn festival prelude) a ...

係咪交堂費個張呀?

原帖由 mmak 於 10-9-17 22:52 發表

係咪C035 ??
reply slip 印咗係另一張紙的.

原帖由 muimuiyan 於 10-9-18 18:45 發表
係咪交堂費個張呀?

交堂費嗰張係銀行入數紙, 呢張我有, 但捐錢張通告就冇reply slip, 搵勻成個書包都冇, 問我個女佢又矇查查話唔知道, 激死! 我叫佢星期一同老師解釋點解冇回條交, 唔可以次次都搵人幫...

mmak,

小囡同Trinity同班,可以搵佢幫手介紹下啦!

我都入咗Fun N Friends 度睇下,都幾玩,可以訓練下聽力,仲有得計分,好有挑戰性,不過唔知小囡聽得明幾多,因為佢幼稚園d英文ok咋! 

do-re-me,

當然可以一齊玩啦!

原帖由 mmak 於 10-9-17 23:05 發表
clarachel,

我囡星期一, 四 著PE衫, 星期一可以一齊玩,
我囡話可以約係操場等, 我地互相PM D囡張相,等佢地自己相認啦。

Fun N Friends 係網上英文練習,學英文囉, 都幾有趣, 是免費玩的.
早排好似有派D單張, 叫人 ...

交堂費嗰張都有reply slip 架, 要acknowledge 之前派個張通告(話要每個月交定一次過比個張通告)

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-18 22:52 發表

交堂費嗰張係銀行入數紙, 呢張我有, 但捐錢張通告就冇reply slip, 搵勻成個書包都冇, 問我個女佢又矇查查話唔知道, 激死! 我叫佢星期一同老師解釋點解冇回條交, 唔可以次次都搵人幫... ...

Hi muimuiyan,
We did the Tuesday lessons fun n friends only last year. But my daughter wants to get the small gifts from fun n friends like her other classmates who subscribed to the full course. @@" ... Therefore, I subscribe to the full course this year law.... Ay... find time to do those over the weekend then~
But it's all right, my younger son likes doing it too, so one course entertains two children in the household, quite economical.
Hey, I would like to know what's the reading seminar is about. What are the reading strategies?

原帖由 muimuiyan 於 10-9-18 18:16 發表
Felicia726

加油呀, 妳女女上年無做 FUN N FRIENDS?  一星期兩次都真是要花啲時間, 所以要好好分配時間.  This is a headache to working Mums.  Add oil!!

回復 169# muimuiyan 的帖子

muimuiyan,

呢張都有, 但捐款嗰張就冇la, 我女好大矇, 成日唔見野, 我叫佢今日同老師自首, 佢話老師話張回條唔一定要交, 所以佢冇同老師講...都唔知係真唔係...

如果聽朝紅雨 或者三號風球 要唔要返學架?

handbook有寫, 如果上課前掛紅雨, 就會停課, 但3號風球仍要上課.

唔好意思!小女今年係小一新生,想問吓各位家長,學校會唔會幫學生報校際音樂節呢?如果會,仲需唔需要好似朗誦節咁,要甄選過先幫學生報呢?謝謝!

我唔記得簽票, 我囡都係今日先交捐款+reply slip,
我囡都有話: "老師話張回條唔一定要交".

唉~我囡連做功課嘅Work sheet 都唔見咗, 又要俾MISS寫手冊啦~

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-20 19:56 發表
muimuiyan,

呢張都有, 但捐款嗰張就冇la, 我女好大矇, 成日唔見野, 我叫佢今日同老師自首, 佢話老師話張回條唔一定要交, 所以佢冇同老師講...都唔知係真唔係... ...

do-re-me,

喂~今日下午 有briefing for lunch helper 喎, 記得去呀!

我囡星期一,四 PE, 佢地逢星期一都可以一齊玩
我聽到Zoe 同 Trinity 講係操場門口等, 你叫sugar都嚟一齊玩啦, Zoe條跳繩係彩色架, 好易認!!

星期二,三 連續2日默書, 好緊迫呀~  今個星期又要做節, 忙到頭暈 , 昨日有ECA 我都請假無帶阿囡返, 又打緊風... 爭取時間溫書好D.

原帖由 do-re-me 於 10-9-18 00:33 發表

thank you so much, 我叫sugar提我, 佢仲話11:45 !我要帶埋sugar, 唯有叫佢帶功課去做. 張捐款通告我都有reply slip. 你睇下會唔會漏左.

mmak, clarachel,
sugar星期一,三PE, 跳繩可否預埋佢?

我地逢星期二,三 ...

請問星期六去旅行,囡囡是否要穿校服,是穿運動服嗎?

Piaget,
我無報過, 唔清楚??

聽其他家長講, 好似要寫封信俾MISS先, 再由學校幫你報??

原帖由 Piaget 於 10-9-21 09:06 發表
唔好意思!小女今年係小一新生,想問吓各位家長,學校會唔會幫學生報校際音樂節呢?如果會,仲需唔需要好似朗誦節咁,要甄選過先幫學生報呢?謝謝! ...

muimuiyan,

我個囡都仲未太合作, 唔多肯溫書...:tongue: :tongue:

真係要努力呀~

原帖由 muimuiyan 於 10-9-18 18:07 發表
佢暫時OK LA, 都有啲字唔記得架。我現在嘗試每星期同佢温習中英數教過既野, 希望到測驗的時候唔駛咁辛苦, 希望可以堅持到啦, 不過學校咁多圖書要睇, 女女WEEKEND 又有其他活動........ , 努力呀各位!!

...

clarachel,

我囡話: Trinity 帶咗一班 小一妹妹去搵佢玩, 佢都唔知邊個係你囡囡??  ....
佢話: 佢地全部都叫做 "一年級妹妹", 都玩得好開心, 仲話好彩放學先落雨, 否則就無得玩lu ~

係呀, Fun N Friends 都幾好玩, 好有挑戰性係因為set 高咗一個level, 慢慢嚟啦, 好快就可以適應到, 語文係要浸出嚟嘅, 最重要係佢要有興趣.

原帖由 clarachel 於 10-9-18 23:04 發表
mmak,

小囡同Trinity同班,可以搵佢幫手介紹下啦!

我都入咗Fun N Friends 度睇下,都幾玩,可以訓練下聽力,仲有得計分,好有挑戰性,不過唔知小囡聽得明幾多,因為佢幼稚園d英文ok咋! 

do-re-me,

當然可以一齊玩啦!

...
‹ 上一主題|下一主題