用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? ...
樓主: kwmeye
go

崇真小學暨幼稚園 - 孩子在幼稚園內走失? [複製鏈接]

me too.....need to think about it!!!!

原帖由 vincenthkg 於 10-8-18 14:16 發表
本來想幫個女報下年K1.... 而家~~~~~~ 再諗下先!!!

原帖由 bulo 於 10-8-12 10:32 發表

只係路過,  樓主有無向校方要求呢個係另一樣野, 但覺得校長所講既野好有疑點羅,

呢個good pt, "無離開過學校的話做咩要驚動警察呢?" 如小朋友當時真係係校務處的話, 唔通會係崇真staff自己報警話自己走失學生?定係小朋友自己報警呢?報左警, 警察黎到原來個小朋友一直係學校內, 咁點解警察會備案呢?

agree!!!!
即係校長仲講大話? 從呢件事上面, 我覺得間學校超過份
唔使錢比我都唔會比仔女讀:;pppp:

此事令我諗起早幾個星期大陸發生的一單新聞。大概是小朋友坐校車回校,回到學校後,老師未有點齊人數便上堂,結果其中一名小朋友未有及時下車,而司機及老師亦未有及時察覺。校車在三十多度高溫下曝曬,車箱溫度可以到達六十多度,小朋友在缺水情況下中暑了,校方竟然要到放學(全日制,即事發後大約七小時)再次使用校車時才發現有小朋友在車箱內暈倒。可惜,事件中的小朋友未有像樓主的小朋友般幸運,送到醫院後返魂乏術,父母就此留下一生的遺憾。
當我看到此段新聞時,眼淚都落下來了,現在回想起亦眼紅,真不敢相信有如此不負責任的學校,老師及司機!!他們有否想過,如果沒有這麼的責任心,就請不要誤人子弟,他們的一時的失誤,帶給別人的傷害究竟有多大。將心比己,事件發生在他們自己身上又如何呢??
樓主,請再三思啊!!

有關新聞︰

http://news.hk.msn.com/gcr/article.aspx?cp-documentid=4221605

http://the-sun.on.cc/cnt/china_world/20100802/00429_005.html

回覆 165# viennawong 的文章

好可憐

我都想知, 點解校長向家長代表解釋小朋友只係走到校務署, 咁樓主又點可以報到警備案呀?

原帖由 viennawong 於 10-8-19 15:54 發表
此事令我諗起早幾個星期大陸發生的一單新聞。大概是小朋友坐校車回校,回到學校後,老師未有點齊人數便上堂,結果其中一名小朋友未有及時下車,而司機及老師亦未有及時察覺。校車在三十多度高溫下曝曬,車箱溫度可以到達六十多 ...

希望不要在香港發生, 太可憐, 我也一直擔心小兒搭校車的情況. 但也經常聽聞有很多褓母車接漏小朋友的情形, 希望他們不好因趕時間而不顧及小朋友的安全.

崇真今次真係講咩都冇用,犯左一個好嚴重既錯,無辦法,企埋牆任人打都要。其實就算小朋友出到校務處都行左好遠,學校真係人贓並獲,好好檢討,攪好d制度,加強保安防守,唔好再比同類事件發生先係上策(相信校方已經做緊),慢慢收復失地la。

我同意間學校唔係唔好,但真係幾亂。今次係一個好金既教訓。

醒目開學勳章

好難過,點可以發生D咁既事
原帖由 viennawong 於 10-8-19 15:54 發表
此事令我諗起早幾個星期大陸發生的一單新聞。大概是小朋友坐校車回校,回到學校後,老師未有點齊人數便上堂,結果其中一名小朋友未有及時下車,而司機及老師亦未有及時察覺。校車在三十多度高溫下曝曬,車箱溫度可以到達六十多 ...

原帖由 jenny媽媽 於 10-8-20 01:18 發表
其實由頭到尾個小朋友都係冇走失過呀~成件事由頭到尾都係個家長話唔見咗個小朋友..個小朋友一直都係o係學校裡面...
個家長都係啱啱先同個小朋友轉o黎崇真冇幾耐...仲要係o係2010年6月先轉過o黎插主流班...到佢轉佢到過o黎又要求校長比國際班當時校長都一直同佢講冇位啦..係佢不停咁要求之嘛...之後呢個家長佢發生咗走失小朋友第一時間已經同校長講話如果唔比國際班佢小朋友插班既話佢就會發大件事o黎講要脅校長...咁大家可想言知啦~

樓主, 你有冇回應呢?

魅力公主 醒目開學勳章

我終於都睇晒咁多版既留言, 好同情樓主同囡囡, 我細女都係4歲幾, 好難想像佢走失咗係條街度會發生咩事..

點解幫學校口果兩位"家長"覺得校長既解釋 (掩飾??) 係真話呢?? 你地點樣証明校長無講大話呢??? 就係因為佢係校長, 所以你地就覺得佢所講既有說服力D????
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

醒目開學勳章

樓主~我都撑你, 呢間學校不讀也吧!
嘅然校方認係有走失事件, 一定係間學校問題啦

原帖由 ck07hk 於 10-8-16 10:45 發表
非常同意呀!!樓主, 我都一樣支持您!!!

我想問如果小朋友係學校範圍算唔算走失?

原帖由 bobo620 於 10-8-21 12:51 發表
我想問如果小朋友係學校範圍算唔算走失?

我只回應一般學校的做法, 如果老師睇唔到個小朋友, 而小朋友自行離開課室, 無論去左廁所 /出左學校大堂,
老師們都會叫呢d做[走仔], 即係走失左個仔.

即使老師打個噴嚏, 要去取紙巾 / 去飲水都好, 都係要一眼關七, 望住小朋友的.  

回應你的問題, 算走失, 但唔嚴重. 不過老師都要反省, 同安排座位的問題.

本人育有一名兩歲半小男孩,深明身為父母的感受,無論事情背後誰是誰非,父母也絕對不會因為一個學位,而將小朋友置於危險的位置來交換。大家嘗試用父母的角度去感受,小朋友就是父母的最愛,父母絕不容許、不接受亦不可能讓學校遺失小朋友。

我們從小便被教育不要因做錯事而逃避,畢竟人誰無過呢?只要肯面對問題,就有解決方案,但學校採取這樣的回應實在令人心痛。更甚的是,學校除了學習知識,也是培育小朋友品德的地方。請問學校其身不正又何以正人?

每每遇上問題,都是一個很好的機會重新檢視。樓主可能有要求轉往國際班,但試問若校方沒出錯,又何來機會借勢?更何況這做法可能並只是試探校方誠意,畢竟這是家長心儀的學校,若校方處理恰當可令家長重拾信心,去留與否,已是另一個故事。

本人有疑問,是否校方故意是次的手法,發現這名家長絕非泛泛之輩,必定是麻煩一族,索性以此態度「趕客」,因為不愁沒學生?若家長放棄學位,隨時可收插班生。

希望小朋友能夠盡快平復心情,重現笑臉。

回復 2# alicehsu 的帖子

家長唔會因為一個國際班學位鋌而走險用孩子安全作賭注,同樣,校方亦唔會想換一個學生而冒險將校譽斷送。因小失大,邊個會用條石斑釣蝦毛﹖

校方走仔一定責無旁貸,但我唔相信校方回應既態度會係呢度所講咁惡劣,唔否定最初校方驚魂未定會有一兩位同事亂up24,但我相信校長之後既回應一定擺得上大枱面向群眾。譚校長係資深教育人,唔會發生咁大件事都死撐,繼續將校譽一毀再毁,相信佢會作出左合適既道歉同一系列亡羊補牢既措施。

‹ 上一主題|下一主題