用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (4)
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (4) [複製鏈接]

不是年年有,今年應該係第一次搞開放日。你想參觀就今年來吧!

原帖由 KooKoo 於 10-11-17 10:10 發表

咦....咁好嘅, 中學有open day 架, 等我出年都黎參觀

醒目開學勳章

唔係年年有,那這次的開放日是公開定只安排給港同小及港同書院的家長?

原帖由 savoy 於 10-11-17 18:28 發表
不是年年有,今年應該係第一次搞開放日。你想參觀就今年來吧!

嘩! ziyi你咁快想定參觀書院部呀,你真係好有心呀!

savoy,

多謝你報料呀,聽你咁講中學生活真係好開心。其實我最想知都係學校的公開試成績,應該過多兩年會有的了。

iwff

原帖由 ziyi 於 10-11-17 21:45 發表
唔係年年有,那這次的開放日是公開定只安排給港同小及港同書院的家長?

係喎, savoy, 係公開定係要報名先可以入去架? 有啲心思思添

iwff, 今日佢地係第1次第1日考試, 話唔緊張又呃人嘅 , 我昨晚睇返佢係補習社默嘅中文, 佢寫嘅中文字簡直嚇c人, 居然寫到好潦草下, 我話你今日如果咁寫法, 實畀老師扣晒分, 一定要寫正字, 佢話知道, 原來昨晚因補習老師讀得好快, 佢要寫得好快, 所以先會變潦草, 咁都定啲

Kookoo,

我地都要放手的了, 我都千丁萬囑阿仔要寫好d字, 覆題目。因為好多錯的地方都係careless mistake被扣分,他本身係識的。希望他真係做到啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 10-11-18 09:37 發表
iwff, 今日佢地係第1次第1日考試, 話唔緊張又呃人嘅 , 我昨晚睇返佢係補習社默嘅中文, 佢寫嘅中文字簡直嚇c人, 居然寫到好潦草下, 我話你今日如果咁寫法, 實畀老師扣晒分, 一定要寫正字, 佢話知道, 原來昨晚 ...

原帖由 iwff 於 10-11-18 10:36 發表
Kookoo,

我地都要放手的了, 我都千丁萬囑阿仔要寫好d字, 覆題目。因為好多錯的地方都係careless mistake被扣分,他本身係識的。希望他真係做到啦。

iwff

...

我都係咁千叮萬囑佢呢樣, 我老公昨晚笑我, 問我係咪緊張, 我話冇就假啫, 佢話咁快啲同佢再溫習到11點先訓, 佢五行欠

醒目開學勳章

心大心細
又怕港同小唔收時,去都沒有意思
如果下星期收,我真的想去
因為,申請得港同,我係有打算俾佢直升
所以看看是有需要的

所以唔止你們做媽媽會擔心
我這幾天都個心都半天吊一樣
15/16
所以真的希望快些知道結果,槍斃都快一些

原帖由 iwff 於 10-11-17 23:44 發表

savoy,

多謝你報料呀,聽你咁講中學生活真係好開心。其實我最想知都係學校的公開試成績,應該過多兩年會有的了。

iwff

...

Open Day嘛, 我理解都係open囉. 加上學校無出過notice說是安排給hkuga學生家長, 10成係open to public啩. 但有個education forum對象是S5家長是要on-line登記, 你上書院個網看看內容. speakers 是hku, cu 和 ust的chief同professor. 係播我都未登記, 唔知仲有無位. 點都好希望你會參加個school tour因到時(12月4日)代表你囡囡已俾hkuga錄取. 你名正言順入來參觀!

馬騮囡爸爸

我聯想起昨晚義海豪情劉醒嗰一幕. 哈哈
叫你太太過兩招臨盤時的指定動作:呼氣吸氣, 舒緩下情緒.最多細胞死, 唔駛槍擊死噢.

原帖由 ziyi 於 10-11-18 12:28 發表
我這幾天都個心都半天吊一樣
15/16
所以真的希望快些知道結果,槍斃都快一些

本地公開試成績2012年先有. 畢如留意住igcse先. 不過學校教得好都要學生勤力先. 我真係唔敢睇我仔仔, 佢樂天派派主天跌落黎當被冚. 佢小學時我已經教到氣絕喇~

原帖由 iwff 於 10-11-17 23:44 發表

savoy,

iwff

...

醒目開學勳章

死啦,如果收了12/4是school tour啊
我要陪老媽子復診
工人姐姐放假
老婆要帶馬騮囡返幼稚園上課外活動
你越講我就越緊張
希望真的給校長選中,最多re-schedule以上一切

原帖由 savoy 於 10-11-18 13:10 發表
Open Day嘛, 我理解都係open囉. 加上學校無出過notice說是安排給hkuga學生家長, 10成係open to public啩. 但有個education forum對象是S5家長是要on-line登記, 你上書院個網看看內容. speakers 是hku, cu 和 ust的ch ...

醒目開學勳章

要reschedule所有事啦
大家,準小一生家長敬上

醒目開學勳章 王國長老

可能我地第一地見面就係12月4日了
原帖由 ziyi 於 10-11-22 05:51 PM 發表
要reschedule所有事啦
大家,準小一生家長敬上

醒目開學勳章

我相信都會

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-22 18:43 發表

可能我地第一地見面就係12月4日了

回覆 173# ziyi 的文章

恭喜你!
@_@"  

離題 ~
charlotte_mom, 恭喜晒 , 做左戶外旅行版主

醒目開學勳章

想請教
通常小一一個星期有多少天是伸延活動而需要搭額外的校車的?

醒目開學勳章 王國長老

你真係好好眼
係呀, 見到有d版主要做好幾邊, 幫下手lor, 不過暫時都好清閒
原帖由 KooKoo 於 10-11-26 11:36 AM 發表
離題 ~
charlotte_mom, 恭喜晒 , 做左戶外旅行版主

醒目開學勳章 王國長老

如果你唔揀, 可以一樣都無, 日日正常時間放學
通常星期5因為早左放(2:25pm), 第2日又唔駛返, 所以家長會安排小朋友星期5學下野(你絕對可以唔學, 學校無所謂的), 咁就會遲走, 要搭遲一班校車
如果去到高年班d, 有d輔導班, 校隊等, 就未必會係星期5(當然都係optional的, even中英數輔導(即補底班)亦無硬性要求學生參加)
講黎講去, 睇家長決定lor
原帖由 ziyi 於 10-11-27 05:23 PM 發表
想請教
通常小一一個星期有多少天是伸延活動而需要搭額外的校車的?
‹ 上一主題|下一主題