用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2011-12年小一家長交流分享會
樓主: wongkaka
go

2011-12年小一家長交流分享會 [複製鏈接]

原帖由 chuyuencheung 於 11-9-12 08:45 發表
其實都係睇教書進度,我記得阿女上年都好似第三至第四個星期先至開始默書,不過通常會早一個星期通知,唔會突然就話要默書的。

同埋,一般來說都會0係默書堂去默書,所以妳都可以預計幾時會可以準備。

唔好0甘緊張啦,嚇親妳地 ...

謝謝你的資料! 希望囡囡不會抗拒默書, 因為她幼稚園時是從不用默書的, 每日輕輕鬆鬆過日子. 現在什麼都深了, 唯有大家一起努力!

默書係會比範圍的,UNSEEN 都有,不過真係唔多。

原帖由 klkkchan88 於 11-9-12 17:53 發表
咁我想問下默書會唔會比範圍呀,同埋會唔會有unseen dict家

回覆 3# MYCUTEBABE 的文章

枱墊其實主要是怕弄污枱面吧!只要足夠覆蓋枱面更可,至於視藝袋囡囡話沒有公仔便可,我在十蚊店買了一個二十五元的上肩or 手提都得,size適中,不過沒有拉鍊,自己加左魔術貼!圍裙去ikea buy因為是身連袖的易穿易脫,比較分開的方便!
Bernice

回覆 162# chuyuencheung 的文章

Thx

想問下大家, 如果平日坐開校車, 想自接一日, 要點做呢?
要寫家長信嗎
Bernice

唉呀女d中文詞語要重改,佢d筆劃跟幼稚園好唔同,我同呀女都要重新學過

回覆 165# QOOGIRLZOE 的文章

如果冇記錯,好似係要早一日交便條比老師,通知學校

究竟視藝堂要帶咩嫁,我淨係寫手冊話帶顏色,剪刀,交水,桌墊,其餘圍裙,美勞袋都無話要,問呀女,佢話你鍾意帶又得唔帶又得。另外,我見上年d媽咪話畫紙要自己帶Tim 。我想問你地比咩桌墊佢地,呀女想帶好似人地墊食飯嗰d有公仔既軟膠,唔知比唔比呢

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-13 15:59 發表
枱墊其實主要是怕弄污枱面吧!只要足夠覆蓋枱面更可,至於視藝袋囡囡話沒有公仔便可,我在十蚊店買了一個二十五元的上肩or 手提都得,size適中,不過沒有拉鍊,自己加左魔術貼!圍裙去ikea buy因為是身連袖的易穿易脫,比較分開的方 ...

是不是類似環保袋那類呢? 如果是的話我用聖羅撒學校出品的那個手抽袋可以吧. 我買了一個有公仔的拉鍊袋來放膠水剪刀, 不能用有公仔的, 那豈不是浪費了嗎?

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-9-11 17:38 發表
不用客氣,因為我地係SRL Kg生,有教抄手冊,所以順利d, 她説每次都是第一個抄完手冊,希望沒有引導錯誤啦!我都要大家互相幫忙!一齊努力吧!

QOOGIRLZOE,

O甘多日的功課係今日最難做, 今日有中作功課, 阿女又倚賴我, 我又冇耐性. 我想佢自己作, 佢又冇IDEA(腦圖範圍又大),  每句都要我引導佢做, 唉, 真係好花時間. 遊戲先岩岩開始JA .

係呢, 今日英文得一樣, 阿女手冊寫PLE X. 4(1-3), 佢話係做書P.3(1-3), 所以我唔明點解佢寫X.4 , 希望佢明天冇欠交功課啦 .

回復 3# klkkchan88 的帖子

我係買呢種膠軟墊呀, 我去TRENDYLAND買架, 個SALES話好多小朋友都係買呢種返學用. 食飯又得手工堂又用得. 我而家諗駛唔駛買多一塊用黎食飯. 其實食飯駛唔駛用桌墊  係呢, 點解我阿女冇寫到視藝科要帶咩呢? 佢剩係講比我知, 講漏哂一D都唔出奇.

原帖由 klkkchan88 於 11-9-14 16:37 發表
唉呀女d中文詞語要重改,佢d筆劃跟幼稚園好唔同,我同呀女都要重新學過

我都覺得係呀, 真係好多寫法同幼稚園有出入. 連阿女自己個名原來都寫錯, 以前幼稚園老師都冇話有問題, 唉!

唔知點解, 今日突然開始覺得有壓力 . 諗緊點樣安排阿女做功課時間, 駛唔駛限時.

食飯好似膳食公司有得送唔駛買嫁。

唉,係呀,呀女本詞語簿比老師圈到七彩

我個女都係慢吞吞,佢係做完,但d字肉酸都死,:;pppp:

Anna

是呀! 英文是PLE P.3(1-3)! 好似沒有X4的!

中作我是依據腦圖既內容去想, 因為要求是跟圖內未去作句麻! 我依據腦圖用了一句4個方向(1)人物, (2)感受, (3)地點, (4)活動, 教她每方句先選各一詞, 再組合成一句句子。希望沒錯了。其實我女已自己做哂, 不過句法有重覆和有D字眼腦圖沒有, 但學校是有的, 所以4句要重做, 她很不開心更哭, 佢自己又在圖上加了"空中花園", 她說是老師話可以的, 唯有給她照用吧! 希望冇錯啦!  

至於視藝是沒有寫要帶咩, 不過小女話帶剪刀, 膠水, 圍裙有手袖的.

寫字就要慢慢適應了, 因為他們的字是用另一款的, 你等我今晚LOOK下再話你知邊款呀!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-9-14 19:46 發表

QOOGIRLZOE,

O甘多日的功課係今日最難做, 今日有中作功課, 阿女又倚賴我, 我又冇耐性. 我想佢自己作, 佢又冇IDEA(腦圖範圍又大),  每句都要我引導佢做, 唉, 真係好花時間. 遊戲先岩岩開始JA .

...

Bernice

o甘好o既, 又有得送架?我朋友仔女讀私校全部要自己買, 所以我聽佢地講買定餐具, 家長會先知原來係供應商送埋. 不過我都會用返自己買果套, 以免浪費.
我阿女d字都好肉酸, 佢係唔會對自己有要求. 係要比我鬧鬧鬧, 擦擦擦先至肯寫得靚d. 剩係花o係鬧佢同擦佢既時間都唔少. 佢肯比心機做其實真係可以好快, 星期一有6樣功課連改正唔駛一個鐘攪惦. 但係琴日就 最慘我係一個欠缺耐性既人.

[quote]原帖由 ANNAFRIEND 於 11-9-14 19:46 發表

QOOGIRLZOE,

ANNAFRIEND:

英文應該唔會錯, 我女本手冊都係咁寫架.. 只係做書入面寫NAME.

另外中作真係比較難...但由於阿女KG時已經要寫週記, 所以我一早已教了她, 做前要搵張紙仔寫底--時間/人物/地點/事情/感受(OR結果), 先叫她講出答案, 再寫下....跟住引導佢加些字將佢自己寫下的字連起來.... 試多幾次佢自然會明白怎樣寫句子了.. 昨天我放工回到家, 阿女已經做好了所有功課, 只是字寫得唔係好靚........

小小意見希望幫到你!!!

原帖由 mvbb2009 於 11-9-15 10:08 發表
[quote]原帖由 ANNAFRIEND 於 11-9-14 19:46 發表

QOOGIRLZOE,

O甘多日的功課係今日最難做, 今日有中作功課, 阿女又倚賴我, 我又冇耐性. 我想佢自己作, 佢 ...

多謝你既意見, 我會同個女一齊試下. 個女間幼稚園係百冇學校, 剩係得開心 . 所以而家一點也不開心, 為有我加倍努力+加倍耐性啦. 再多謝你的好提議 .

回覆 178# ANNAFRIEND 的文章

唔好話你呀,我個女都好倚賴我嫁。

急問1B家長, 今天中文家課有新詞語嗎? 我見小女家課冊上寫了詞語5個(開學日), 但不見她在詞語簿上起字頭. 問她又說不記得寫那5個. 唉! 我見她在開學日那張精讀篇上用線間著6個字, 是不是寫其中五個?請媽媽們幫幫忙.

背起
課室
老師
幫助
認識
高興
‹ 上一主題|下一主題