用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 千禧小龍2012升中啦!
樓主: 701003
go

千禧小龍2012升中啦! [複製鏈接]

原帖由 karen2323 於 11-6-23 12:19 發表
想請教csy_ma,我囡囡中文好差,標點符號死可以死晒的,閱讀理解失分亦多。講真,有時那些閱讀理解我都覺好似個個答案都啱的,請問有何辦法幫到她? ...

唔好意思!近排忙,阿囡好彩啱啱因為日日返課外活動遲少少放學,先響BK另一度回應咗少少

我囡既中文都唔係好叻,不過通常我響試前同佢做過既題式,佢響考試就較少錯了(但試前通常只集中做一兩種佢最唔得既題式,唔夠時間做果D佢又會錯 )。遲D我試試響教育政策欄(果度既流量較少,個題目較易搵得返;果度既高手亦極多,可能可以拋磚引玉)開另個題分享吓?

希望張期票好快兌現,鋪到上去時再響度俾返條link?

回復 7# ohnono 的帖子

原帖由 3B之Mother 於 11-6-23 16:45 發表
亞女的學校, 標點符號佔10分,都不少.

me too la.

How to improve it ?

原帖由 Terry280905 於 11-6-24 09:00 發表

me too la.

How to improve it ?
me three !
今日見到個家長,佢話今年學校d學生分數好接近。
我話:係咩?
家長:係呀!個個都9x分!
我: ..............心諗:我個仔......。 我初時見個仔2A 2B,已滿心歡喜,聽完個家長講.....
其實係唔係咁多學生科科9x分呢?4科主科全A。 個仔唔知上唔上到band1尾呢?

原帖由 sau2005 於 11-6-25 23:32 發表
me three !
我: ..............心諗:我個仔......。 我初時見個仔2A 2B,已滿心歡喜,聽完個家長講.....
其實係唔 ...

人比人比死自已人 , 只要我覺得備考時個女是盡了力 , 分數又是中上 , 我都會高興 . 因中學讀書模式是看自己 . 選一間配合她們能力的學校讀 6 年會較好 . 中學讀書戰場是要她們迎戰 . 我們只是在後緩作支持 . 如她們沒能力讀 . 比您入到 b1 頭心儀 ( 家長心儀 ) 學校也沒用 . 有排您煩 !

同你想法其實一樣,真係要睇返小朋友的能力,唔想到時因為讀書而搞到大家都唔開心, 咩親子關係都破壞哂...
但我d 朋友話,你唔試過點知佢一定唔得呢...搞到我都好矛盾 .....
阿媽

原帖由 sau2005 於 11-6-25 23:32 發表
me three !
其實係唔 ...

您地幾多分可以是grade A ?

我地85-100分.

原帖由 3B之Mother 於 11-6-28 10:14 發表
不是所有小學的呈分是是一樣計法的嗎? 我女兒學校90分以上才有A, 89分也只得B.

成績表grading由每間小學自行釐定,教育局是無硬性訂定的!

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-26 00:35 發表

人比人比死自已人 , 只要我覺得備考時個女是盡了力 , 分數又是中上 , 我都會高興 . 因中學讀書模式是看自己 . 選一間配合她們能力的學校讀 6 年會較好 . 中學讀書戰場是要她們迎戰 . 我們只是在後緩作支持 . 如她 ...

Totally agree!

回復 167# Terry280905 的帖子

Me too!

回復 3# hongkeikei 的帖子

接見你的學校心裡有數!知每間小學程度
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

回復 172# 3B之Mother 的帖子

區內中學對同區小學程度應該有大約掌握,當然手鬆的學校,成績表多d A/B grade 點都會著數d!

我都好緊張. 好似今日阿仔都有份咁.
阿仔呈分試比想象中好. 但整體都係屬中間
以佢成績入到1C-2A 我都願.
我冇期望佢入BAND 1A-B , 因為個底唔夠硬,  比佢入到冇信心. 次次包尾仲死.

醒目開學勳章

同妳一樣心情,都係好緊張.

原帖由 phoebepanpan 於 11-7-5 11:30 發表
我都好緊張. 好似今日阿仔都有份咁.
阿仔呈分試比想象中好. 但整體都係屬中間
以佢成績入到1C-2A 我都願.
我冇期望佢入BAND 1A-B , 因為個底唔夠硬,  比佢入到冇信心. 次次包尾仲死. ...

原帖由 小傑媽媽 於 11-7-5 11:18 發表
今日升中派位放榜,整體結果好似都幾好!
明年就到我哋啦,我已經開始緊張…mouth:" />  阿仔今次呈分試失準,如果黎緊兩次考得唔好,都唔知點算… ...

身同感受! 剛剛爺爺取成績表後打比我, 我知道名次之後已哭了出來!!!

要加油呀~唔好太過傷心!

原帖由 煒良媽咪 於 11-7-5 11:36 發表

身同感受! 剛剛爺爺取成績表後打比我, 我知道名次之後已哭了出來!!!

原帖由 3B之Mother 於 11-6-28 10:14 發表
不是所有小學的呈分是是一樣計法的嗎? 我女兒學校90分以上才有A, 89分也只得B.

呀仔嗰間一樣..

A = 90-100
B = 80-89
C = 70-79
D = 60-69
E = below 60 means FAILED
‹ 上一主題|下一主題