用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 3) [複製鏈接]

回復 160# 獅子狗 的帖子

哈哈, 其實你CLICK入我個名, 就會搵到我架啦, 事關呢個TOPIC係我開架嘛!

"果度"大結局啦,果個媽咪臨尾俾人係咁圍住黎質但無啦啦俾版主刪帖無仇報,都幾"鄧"佢唔底.... (攪到有少少歉意添)
但個"主題"其實真係好似鬧劇咁離哂題,版主都刪得有理,唔係都唔知胡鬧到幾時,累死人 ~ (亦笑死人)

係果度hea左都一段日子,日日到時到候就人齊,突然刹 post 攪到無所事事添

回復 162# 獅子狗 的帖子

你知唔知我最後係笑啲乜呀?....我笑自己戇居, 同條友癲咗咁多日....嘥晒我啲口水!

條友一而再, 再而三咁歪曲公文家長既立場, 我哋亦已一再表明, 我哋既立場係: 閱讀+操練雙管齊下! 但佢竟然最後用到"咸魚"嚟形容我哋呢班堅持呢個"立場"既家長, 真係畀佢吹到啤啤聲!

係bk真係見唔少呢類人。堅持自己立場唔緊要,但同時應尊重其他人既選擇。

查實"咸魚"佢應該係話我,我應該對號入座,因為佢認為我既為"閱讀派"既人,應與"公文派"誓不兩立,否則就係"無立場"既咸魚、"閱讀派"既叛徒。  

大家唔好再理佢啦!唔好再為啲無謂人"勞氣"。正所謂"道不同,不相為謀",由佢走佢既"揚關道",我哋走我哋既"鐵索橋"啦。

原帖由 十月媽咪 於 11-9-29 22:03 發表
你知唔知我最後係笑啲乜呀?....我笑自己戇居, 同條友癲咗咁多日....嘥晒我啲口水!

條友一而再, 再而三咁歪曲公文家長既立場, 我哋亦已一再表明, 我哋既立場係: 閱讀+操練雙管齊下! 但佢竟然最後用到"咸魚"嚟形容我 ...

原帖由 十月媽咪 於 11-9-27 10:41 發表
EXACTLY, 我就好現實的, 求學就是求分數....分數唔好, 試升, 留班等...我絕對唔想見到....小朋友操唔到, 無辦法; 若然書又肯睇, 習作又肯做, 補品又肯操, 點解唔三管齊下?....

上年學期尾, 同英文老師傾個女全年學 ...

呢句最o岩聽!
單一閱讀絕對唔足夠, 尤其是想考試高分, 更加要"操"!
坊間甚至有唔少小學/中學試前操卷班. 雖然我個女無讀過, 但我對於補習, 操卷呢D"補品"又唔抗拒喎, 小朋友有需要咪試下囉~
我呢排都研究緊IGCSE/IB課程, 考公開試更加要操! 見到有間center的學生成績(跳級考試)考得好好......

講番閱讀.... 我女個表姐仔在美國讀書,佢睇超級勁多課外書,主要都係有興趣果D啦, 不過基本上香港學校recommend果D都一早睇過晒.
但學校的成績表English就係話佢READING比較弱,要佢加強!!! 咁我建議佢讀KUMON啦.上年暑假見佢做kumon,佢對住堆紙發呆,話好多都唔識做! 我話你表妹(我個女)一早做完呢個level,仲要做得好快喎! 你睇咁多書, 無理由睇唔明喎~ 果個level的文章對佢黎講應該唔深,係佢無做慣,唔識點樣搵答案,答問題...

我絕對贊成多睇書, 但睇書好容易水過鴨背, 或者根本有D地方望過就算,又無深究.所以某D書我都盡量抽時間同個女go through一次..

至於你講GRAMMA問題,可能就係我地香港LOCAL同外國人學習的唔同方法吧.我老公都係"英文人",個女作文/寫周記,我叫佢睇下,佢就話唔洗改,寫得多,睇書多,就自然會寫得好! (反晒白眼---我心諗, 你無心機慢慢教咋嘛!~) 但G2的家長日,我同英文老師講同一樣野,佢都係咁答!
正如我個女一樣, 佢英文都睇好多CHAPTER BOOK.睇書多係對寫作絕對有幫助.小二果時老師都讚佢寫作好好,亦有創意,但學期終就話, 希望佢升G3後在詞彙,語調和句子變化得方面可以進步.上星期佢寫一篇文章,我覺得佢未識好好運用番學過/睇過D野囉. 佢有興趣, 有能力, 不過想更上一層樓就真係要再"補一補"! 我好想比佢上埋WRITING CLASS, 不過暫時無時間.. 我自己教個女寫中文, 就完全另一種方法囉....

個女話中文老師前日講左評估成績, 佢係全班最高分! 考完果日佢放學即刻同我講一題"重組句子", 係有2個逗號, 1個句號的3小複句. 佢話淨係呢題諗黎諗去都唔SURE...  我一聽, 就話應該係咁咁咁, 佢即刻"叮", 係喎! 我覺得係佢少做呢類題目....

前日就係數學評估, 我都係夜晚DOWNLOAD左份卷比佢做, 好彩比佢做一做咋, 又係錯埋晒D唔小心野. 做過, 錯過, 就知道下次要小心.....

我希望下年有時間 (細佬又大D), 搜購一題試題/工作紙比佢考試前操一操先得. 依家行開書店都有睇睇, 不過就無買過....

YAU_CHEUNG:

我都係在BK見D家長share架, 有d係工作紙, 有試卷/TSA, 你可以睇睇. 上網SEARCH下有都其他...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4225902

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2132645&extra=page%3D1

WELCOME獅子狗!

其實大家都係關心仔女的學習, 分享下咪好囉, 唔岩聽就算~
無話一定要咁樣咁樣..
每個小朋友的學習情況都唔同, 家長的期望又唔同, 無得比較~
上網o岩傾, 咪大家share心得囉. 都唔知D人咁勞氣做乜~
我都佩服你地咁好心機去回應...

回復 167# Pooh_Pooh 的帖子

始終都係返嚟呢個大家庭傾得開心啲!

阿女星期三嗰日, 中文順利升咗去EI 喇....要暫停, 真有點點兒可惜呢!

Thanks.

原帖由 Pooh_Pooh 於 11-9-30 12:21 發表
個女話中文老師前日講左評估成績, 佢係全班最高分! 考完果日佢放學即刻同我講一題"重組句子", 係有2個逗號, 1個句號的3小複句. 佢話淨係呢題諗黎諗去都唔SURE...  我一聽, 就話應該係咁咁咁, 佢即刻"叮", 係喎! 我覺 ...

原帖由 十月媽咪 於 11-9-29 20:26 發表
哈哈, 其實你CLICK入我個名, 就會搵到我架啦, 事關呢個TOPIC係我開架嘛!

我都係搵唔到, 錯過左咁精彩的辯論

原帖由 十月媽咪 於 11-9-28 07:37 發表
你哋行IB都咁多花臣要搞?

G....我哋嘆緊慢板, 做咗3/4咋, 仲有1/4未學....希望佢一點就明啦!

10,
IB學校唔等如唔洗做呢 !
佢果D家課, 唔帶返來由事可, 一帶返來要做果D, 真係我自己都投降的.
我係贊成有適量家課, especially 係語文, 中文字唔抄係唔識的, 英文又係唔多作多寫係冇用的. 數又係唔操會生疏.  唔好過量就ok.

我初行IB路, 我自己都要好好咁摸索.  而且, Y9之後學校都未必一定比佢入IB stream的.

原帖由 十月媽咪 於 11-9-30 14:15 發表
始終都係返嚟呢個大家庭傾得開心啲!

阿女星期三嗰日, 中文順利升咗去EI 喇....要暫停, 真有點點兒可惜呢!

確係有D可惜! 但要根據實際需要作出取捨... 遲D睇下點先啦!

原帖由 小豆媽 於 11-9-30 15:34 發表

10,
IB學校唔等如唔洗做呢 !
佢果D家課, 唔帶返來由事可, 一帶返來要做果D, 真係我自己都投降的.
我係贊成有適量家課, especially 係語文, 中文字唔抄係唔識的, 英文又係唔多作多寫係冇用的. 數又係唔操會生疏.   ...

同意.
雖然功課的數量唔多, 但一有PROJECT果類, 就要花好多時間....

IB課程我都正在摸索中....
但聽聞IB比GCSE難好多, 所以IB在國際的認受性高好多!
我睇過某D past paper, IB的確深D....

Hi,大家好!仔仔今年k1,又岩岩夠3歲!我想比佢學公文數,但英文方面又考慮緊,我想問公文英初初係學咩嘅呢?

I have tried for kids when they were young. My comments:

1) If you kid is an above average kid, this type of learning is useless or even shape the kid to a mechanical type of learning attitude, will lost his/her passion to explore, so I stop immediately with my elder kid after I found out the issue.

2) If you kid is an average kid, or may need further imput to meet school requirement, then, it is definitely a disaster as their teachers are not trained to assess learning progress according to developmental needs, only spoonfeed and follow their curriculum, which is really bad.

My conclusion: not a good way to help your kid on both sides of the coin, as in my opinion..their instructors are not professional in understanding kids' learning needs!!, Get away from them as soon as possible to ensure your kids' best well-being, of course, in my opinion!

Suggestion: Find curriculum or materials that is good for kids, you teach them, or kids may not need any supplement, they will do the work find with their own learning motivation, interest in knowledge and interest in reading. ONLY if you want to go into a spoonfeed "FAMOUS" school, where your kids' learning passion will soon be die out!!

Hi, could you please update my girl's ERP level to BI?
Thanks.  
Want to seek advice:  my girl spends almost 1 hr to work on 5 pages worksheet everyday, does she take too long?  BI level has even more comprehensions, but I just find out even though she can read, she couldn't understand the passages without my translation/explanation.  I always assume that if one can read, one can understand the articels, am I wrong??  I am feeling frustrated with my girl because she seems to rely on me to explain the worksheets for her.  My husband and my parent-in-laws have requested me to stop working on Kumon as the level has already exceeded her  cognitive level and Kumon has occupied most of her  afterschooling time.  Really don't know whether I should insist her to study Kumon

想請教公文英的EFL與ERP的分別? 導師提過初學者應由EFL開始,那甚麼時侯應改ERP較適合?

EFL is for student whose mother tongue is not English.  The course is designed to fit the need of local students.  It stresses more on knowing the words, spelling,  sentence structure and gramma to begin with. ERP is for native speaker,  content is similar to EFL at the begining but it is more condensed and move faster.  ERP also introduces reading comprehension  earlier in time.  According to my center instructor, she claims the ERP learning material  is approximately 2 levels ahead of EFL.  Correct me if i am wrong.

想請問知唔知九龍區有冇好既 center 介紹呀? Thanks!

姓名年級性別
natnatmaK3AC
KenzoK3 ERP 7A 
小豆媽K34AERP 4AA
valenie918K3ERP 3A B
jackiejasonK3  2A
NT-1K3 ERP 2A

doryeeK33AEFL 2AA
pktP13AEFL BB
hiellenP1 7A2A
stellalauP12AEFL (G)B
easonkinkiP1 7A3A