用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ ...
樓主: neko1234
go

有無來緊會報2012/13年K1的朋友仔,入來傾下計啦~ [複製鏈接]

原帖由 mosibaby 於 11-5-20 17:51 發表

好耐冇見喇, 但係點解你知我女叫嘉嘉既? 我諗都冇咩人係spk會讀得唔開心喇....

細妹今年都係志在參與, 點睇都睇唔到有機

我都知嘉嘉呀,你o甘好人我諗好多人都知
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 mosibaby 於 11-5-20 17:41 發表

咁神秘既?我又要

今晚mark six tips
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 11-5-20 18:07 發表

我都知嘉嘉呀,你o甘好人我諗好多人都知

哦,,,咁我知道點解喇, 我以為網上真係咁危險, 咩都俾人起到出黎tim,,,嚇得我丫

大大話話我都幫過唔小人架, 不過好小人會請我食飯多謝我囉

原帖由 mosibaby 於 11-5-20 18:14 發表

哦,,,咁我知道點解喇, 我以為網上真係咁危險, 咩都俾人起到出黎tim,,,嚇得我丫

大大話話我都幫過唔小人架, 不過好小人會請我食飯多謝我囉 ...

Deleted, See PM

原帖由 EggEgg08 於 11-5-20 17:21 發表
全日班都可以用學卷, 學費當然唔止$800啦...好似around $2xxx, (其他媽咪可以correct me if I am wrong). But compare with those without 學卷的學校仍然十分抵..

TT國際班其實即係英普班. (佢收得學卷一定唔會國 ...

多謝eggegg08的詳細分折呀!!
$800英普班..仲有小學做backup..真係好扺呀!!

原帖由 mosibaby 於 11-5-20 17:42 發表
我今年都要幫我家細妹參賽, 多多指教!

多多指教

唔水客氣...我地前年報n班以至舊年報K1都靠好多bk前輩幫忙,小小資料希望可以幫到大家。

原帖由 neko1234 於 11-5-21 00:37 發表

多謝eggegg08的詳細分折呀!!
$800英普班..仲有小學做backup..真係好扺呀!!

原帖由 EggEgg08 於 11-5-21 11:21 發表
唔水客氣...我地前年報n班以至舊年報K1都靠好多bk前輩幫忙,小小資料希望可以幫到大家。

非常有用
我囝囝今年都係讀LH n班
所以你走過的路..對我好有參考價值..

原帖由 EggEgg08 於 11-5-20 16:42 發表
係呀, 我最後選了崇真國際部. 原因係
1) 英普班, NET 及地道PTH 老師, language training 一流
2) 有學卷, 學費只係$800 vs LH/St Cat 英普 要$4000 大洋!
3) K2/K3 有全日班, 每日3小時英文, 其餘普通話, language ...

EggEgg08

多謝你的資料~~~~

本來只係想報主流班=但聽你咁講=又心郁想報英普

LH 真係好唔錯, 你可以放心俾小朋友讀. 佢課程好好, 例如佢教Letterland Phonics, 阿b返了9個月N班而家已掌握哂26個letter sound (如B的 letter sound 係 "ba"), 而且聽到好多英文字的發音已能講出那個字start with 的letter, 如 "banana" 因為第一個音係"ba", 佢可以visualize到banana 呢個字係start with "b".....我地去過一次觀課見大部份小朋友都有呢個能力.

至於照顧小朋友方面亦好好, 例如我阿b 最初返學未介片, 學校每天都一定幫忙換片片, 而且也教小朋友自己
wee wee, 所以阿b好快已能介片. 小朋友洗手弄濕小小衫袖亦會好緊張幫小朋友換衫(小朋友需要放一套便
服在校已備不時之需)並且寫紙仔通知我地為什麼幫小
朋友換了衫. 這顯示老師和ee的照顧很好, 唔會好似之
前見有d bk 媽咪分享有d學校小朋友賴了poo poo在片都冇人理......

最近天氣剛轉熱, 老師已經好細心寫紙仔提我們要把放在學校的那套便服轉夏天衫. 我作為家長都未想到, 學校已經提我們, 可能在好多人眼中這是小事, 但我覺得好窩心. 所以點解話好唔捨得LH.

原帖由 neko1234 於 11-5-21 12:45 發表

非常有用
我囝囝今年都係讀LH n班
所以你走過的路..對我好有參考價值..

Hi EggEgg08 你好,你小朋友好勁呀,有咁多offer。請問你去年報了那些學校,可以分享吓戰果嗎?
原帖由 EggEgg08 於 11-5-20 16:42 發表
係呀, 我最後選了崇真國際部. 原因係
1) 英普班, NET 及地道PTH 老師, language training 一流
2) 有學卷, 學費只係$800 vs LH/St Cat 英普 要$4000 大洋!
3) K2/K3 有全日班, 每日3小時英文, 其餘普通話, language ...

eggegg, 我想問你係邊間LH?

lollipop, 你好, 你都是今年報k1嗎? eggegg個b好叻架(我個就....... ), 我諗你可以參考下佢........

eggegg, 快啲上來分享吓戰果啦......我都想知...

原帖由 lollipop2009 於 11-5-21 22:16 發表
Hi EggEgg08 你好,你小朋友好勁呀,有咁多offer。請問你去年報了那些學校,可以分享吓戰果嗎?  

係呀,2012/13 K1,今年8月會讀EggEgg個小朋友正在讀的pn,不過我阿B讀時,EggEgg阿B就走啦。你小朋友不是都會讀崇真嗎?  一樣好叻!
原帖由 lovelinda 於 11-5-21 22:29 發表
lollipop, 你好, 你都是今年報k1嗎? eggegg個b好叻架(我個就....... ), 我諗你可以參考下佢........

eggegg, 快啲上來分享吓戰果啦......我都想知...

...

係呀! 我是主流部, eggegg 是國際部, 我們都算係同學仔.....

原帖由 lollipop2009 於 11-5-21 23:01 發表
係呀,2012/13 K1,今年8月會讀EggEgg個小朋友正在讀的pn,不過我阿B讀時,EggEgg阿B就走啦。你小朋友不是都會讀崇真嗎?  一樣好叻!

eggegg , 你好, 我路過見到你們講開祟真, 我個小女今年

都是國際部學生, 多多指教

Neko,
原來你開咗個post, 我係果仁呀, 多多指教..

我心水係, spk, sh, spn(n2), 宣幼
會報埋協恩, 真光, st catherine因為有實戰經驗最重要.

mosibaby, 好開心係呢度見到你, 你之前另一個post講的資料, 我好想要呀, 但你成年之前post啦, 可唔可以pm我呢?

我漏咗good hope~!

因為學之園收咗, 進可攻, 退可守... 考學之園n1都考到驚(又係囡, 一條龍k.1實幾千人報啦, 真係滴汗)... 咁去in k.1唔駛咁緊張囉心情, 因為學之園都放心讀足4年啦萬一中空寶...

原帖由 榛子果仁 於 11-5-22 01:31 發表

因為學之園收咗, 進可攻, 退可守... 考學之園n1都考到驚(又係囡, 一條龍k.1實幾千人報啦, 真係滴汗)... 咁去in k.1唔駛咁緊張囉心情, 因為學之園都放心讀足4年啦萬一中空寶... ...

果仁果仁, 我成日去SP個post都見到你, hello hello!

原帖由 榛子果仁 於 11-5-22 01:31 發表

因為學之園收咗, 進可攻, 退可守... 考學之園n1都考到驚(又係囡, 一條龍k.1實幾千人報啦, 真係滴汗)... 咁去in k.1唔駛咁緊張囉心情, 因為學之園都放心讀足4年啦萬一中空寶... ...

開心得濟, 未寫完就send左添.

學之園好好丫. 如果考到SP, 你會點返學呀? 會搬嗎?
‹ 上一主題|下一主題