用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
樓主: leedorean
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

回復cyystalwsm

48 綱, 觀塘超級多小朋友, (新移民多). 6月4日,大家收到結果,有人開心有人喊,好混亂,如果我有証据,一早己上教育處"吵" !

我住48綱,但34 綱都有屋,當時好難選擇34 or 48, 最佳選48, 但當知派到30志願,我非常後悔,好像自己害了小朋友....

你派得咁後,即表示你的隨機編号好好後也!就算你當初揀34網,都一樣咁後,無需後悔。
原帖由 水杯 於 11-6-29 11:05 發表
回復cyystalwsm

48 綱, 觀塘超級多小朋友, (新移民多). 6月4日,大家收到結果,有人開心有人喊,好混亂,如果我有証据,一早己上教育處"吵" !

我住48綱,但34 綱都有屋,當時好難選擇34 or 48, 最佳選48, 但當知派到3 ...

oic,咁又唔係咁講,唔同校網個隨機或者會唔同呢,不過派位已成定局,唯有盡最後努力~~叩門,祝水杯早日叩到心儀小學!

回復Crystalwsm

上天可憐我,14號我己成功叩到心儀學校啦,
好感 恩 ! 多謝關心 ! 我亦好明白在等消息的媽咪心情,自己也經歷過...希望在明天,加油 !

回復 1# 水杯 的帖子

恭喜晒呀

同意,即係等於當日我無私校晌手果種徬徨法......
恭喜你叩到心儀學校,晌BK亦有一些家長未有消息,真係飯都食唔落,好似我個女嘅同學派到第5志願,又無私校收,早幾日黃雨咁啱晌街撞到,原來趕住去叩門面試,大人細路又傘又雨褸又水鞋,滂沱大雨,真係睇見都心酸

原帖由 水杯 於 11-6-29 16:00 發表
回復Crystalwsm

上天可憐我,14號我己成功叩到心儀學校啦,
好感 恩 ! 多謝關心 ! 我亦好明白在等消息的媽咪心情,自己也經歷過...希望在明天,加油 !

我不是覺得灰,我是感到非常不解. 所有人都讚我仔聰明醒目兼乖巧,但是由之前考直私,到剛剛的叩門,他幾乎全部waiting或落選,我完全不知道發生什麼事.我不懷疑他的能力,但是,真的很失望,更懷疑自己是否教子無方.....

有時interview都好睇老師眼緣,好似見工,我仔個樣好BB加上係細仔,但in果時乜都做晒,都唔係間間收,鍾意大個仔醒目樣,真係冇得好講。

由於你無法在他面試時觀察,所以很難了解箇中原因,除非他願意足本分享面試過程。我想到有一些可能性,例如他面對老師或校長時太緊張而影響發揮,或者他對面試產生抗拒(例如父母給他太大壓力)令他出現負面情緒,又或者真的 "一山還有一山高",其他小朋友表現更好,等等。小孩的分享是非常重要的回饋,最少要了解他對面試的感受。
原帖由 yuengooluk 於 11-7-1 00:45 發表
我不是覺得灰,我是感到非常不解. 所有人都讚我仔聰明醒目兼乖巧,但是由之前考直私,到剛剛的叩門,他幾乎全部waiting或落選,我完全不知道發生什麼事.我不懷疑他的能力,但是,真的很失望,更懷疑自己是否教子無方..... ...

我個囡平時都好醒目, 係有點怕羞..., 去叩門都係落選...我都好失望...但原來有好多人上過面試班, 學技巧, 我地冇上過呢d班, 一定唔夠人爭...

原帖由 yuengooluk 於 11-7-1 00:45 發表
我不是覺得灰,我是感到非常不解. 所有人都讚我仔聰明醒目兼乖巧,但是由之前考直私,到剛剛的叩門,他幾乎全部waiting或落選,我完全不知道發生什麼事.我不懷疑他的能力,但是,真的很失望,更懷疑自己是否教子無方..... ...

咁你應該知道有好多家長喺第一階段分配唔到心儀嘅小學已經開始做野,例如寫叩門信同訓練面試技巧(唔一定出去上),預備第二階段都唔成功就去叩門。其實大部份嘅小朋友天資都差不多,想要impress老師同校長真係要有啲技巧。

回復 171# emma-ma 的帖子

你好!可以pm信件給我嗎?謝謝!

回覆 8# yuengooluk 的文章

你間直道出了我的心聲。

回覆 5# win_bb 的文章

不用為此感到失落,其實我覺得只有少許幫助,學校根本好清楚自己要收什麼學生,當然有走漏眼,便算是眼緣了。

原帖由 kochiman2004 於 11-6-28 17:52 發表
Only net 48 can provide >30 choice.  

Net 40 得23間小學......

sorry ,應是Net 48

回覆 171# emma-ma 的文章

我都想要來參考,謝謝  check pm
‹ 上一主題|下一主題