用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

原帖由 monkey妹 於 11-8-15 11:24 發表
really?
不過好肯定每間學校都一定有壞學生, 只係多定少囉  

係成級人蝦一個成績不太好但性格善良的女孩,好在我個女冇入到中學部,如果吾係分分鐘比人蝦果個係佢

原帖由 raul7892003 於 11-8-15 09:22 發表
Yes, Holy Angel is the best. Dragon with St. Mary.

St. Mary聽人講係有兩條龍:天神同St. Mary小學
對資質平庸的小朋友來說要入到中學部真係難比登天
我個傻女入SRL都搞到一團糟,如果佢當初入St. Mary大概壓力太大學人玩自殺添lu......

原帖由 yyokc 於 11-8-15 15:33 發表

我個女果年豬流感,好多學校無面試筆試
一派就去左BAND3,叩門都係得一間好少少既BAND3肯要
結果今年升中三轉左去間津貼BAND1,總算吐氣掦眉
新高中D科仲比SRL更啱個女,真係冥冥中自有主宰.
不過SRL小學D好老師真係…… ...

咁我知你個女讀邊間啦... 今年起碼有兩個入左女個女果間.... 你囡囡好叻, 抵讚 !!! 比心機, 我同亞女講, 叫佢比心機, 六年後, 佢一樣可以同srl一樣考入大學. 不過以佢地中學既style, 亞女入左都係死路一條, 依家間, 老師有愛心, 學校有支援, 好多補底班, 我相信亞女會更有心機讀.
我有朋友個女都係讀srl 中學部, 佢成績唔好, 好既科目冇佢份揀, 所以編佢讀中國文學, 英國文學同中史, 真係科科都讀到暈....  
一句, 真係有時d野, 塞翁失馬, 離開, 可能會有更好既將來呀 !!!
比心機各位...

yyokc,
我女係今屆小六畢業生,你係早幾屆,之後有更大人士變動呀,連小女只係一個學生,佢話校內連學生都知老師係分2派!!! 我諗你都會明,新嚟老師們係由邊個帶入嚟啦???入到嚟教書唔掂都一樣可以巴巴閉!
今屆band1生派位多左少少異心人,放棄原校中學去大抽獎,我女都無要乙一直屬!如單計band1生放棄直屬位,今屆有人去左OLR,華英,maryknoll等等~~

and今屆SRL中學部都收左一個極品學生喎!!暫呢位學生已成中學部S1家長熱門話題~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

在我哋嘅角度,小學校長只收高程度叩門學生冇乜問題,最多喺話要求過高或過份,唔喺私心。
而幼稚園,一直公佈要兩次都選SRL才可以叩門都只喺誤道。
幼稚園只推薦家教會及某些活躍人士面試,同時用盡方法排除其他有資格的幼生,咁不公義嘅行為不應出現喺一間修會學校。

原帖由 monkey妹 於 11-8-15 14:35 發表
明白你叩門所受的難堪, 如果是我, 我都會好嬲, 興幸我要搵男女校所以一定唔考慮SRL, 其實小學請我都唔會比呀囡讀 (我個人不喜歡小學校長), 仲有講開公平, 得罪講無邊間學校會做得到, 私心人人都有, 呢樣永遠都無得拗 ...

原帖由 cameo 於 11-8-15 16:14 發表
yyokc,
我女係今屆小六畢業生,你係早幾屆,之後有更大人士變動呀,連小女只係一個學生,佢話校內連學生都知老師係分2派!!! 我諗你都會明,新嚟老師們係由邊個帶入嚟啦???入到嚟教書唔掂都一樣可以巴巴閉!
今屆band1生派 ...

截至我個女果屆為至,有幾位老師值得一提
英文的ms seto教書幾好又肯抽時間照顧資質較差的小朋友
中文的ms cheng都幾有heart,不過好似冇做喇
音樂ms ho都幾有料
不過有D老師真係………
中文+pe的黃X華,真係教書冇料又惡,指住個天鬧小朋友,不太好

極品學生?願聞其詳.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-15 15:52 發表

咁我知你個女讀邊間啦... 今年起碼有兩個入左女個女果間.... 你囡囡好叻, 抵讚 !!! 比心機, 我同亞女講, 叫佢比心機, 六年後, 佢一樣可以同srl一樣考入大學. 不過以佢地中學既style, 亞女入左都係死路一條, 依家間, ...

我個女其實更希望以band3生身份上大學,等人知道Band3不等於絕路,奈何學校accounting初中用英文教,高中變番中文,又冇中國文學,個女吾鐘意………
唯有轉校啦!
p.s.我個傻女高中打算揀中國文學,中史同bafs……真係讀到傻下傻下…………btw,佢鐘意就好了

原帖由 yyokc 於 11-8-15 17:12 發表

音樂ms ho都幾有料
不過有D老師真係………
中文+pe的黃X華,真係教書冇料 ...

死囉...你講既老師名, 除左ms ho, 我全部都唔識.  不過亞女係有d黑仔, 最經典係果位中文科既伍老師, 家長日全程唔望人, 打電話問佢亞女中文可以點改善, 全程得我講, 佢係全完靜止, 連一聲"哦"既回應都冇.....  之後又話亞女d中作內容東拉西扯, 又唔比d建設性建議, 問佢又冇反應, 真係唔知佢想點 ???
不過都算啦, 有時都覺得自己當初同亞女揀錯學校, 亞女本來係個好樂觀同自信既小朋友, 係6年入面, 比人打沉哂.... 只望黎緊既六年會有個偷快少少既學習生活.

音樂ms ho都幾有料
不過有D老師真係………
中文+pe的黃X華,真係教書冇料 ...

你係早幾屆,應該都識英文miss tin??? 佢升左做副校都頂唔順走埋,主要原因無人可以知,但從小朋友口中知佢同另一位主力英文老師不和,,,,無論係咪事實,只少喺學生心目中呢個係miss tin走的主要原因!
而重做緊而又係舊一派的好老師,我就唔想喺度公開讚嘞,免得佢地更受罪嘞!
你地呢屆走左之後,舊的走,新的嚟,阿女同我講,學生都知邊D老師叫"LA 莎派" ! 或者事實未去到咁黑暗,但學生日日喺校內,佢地有咁o既想像及傳聞,學校處事手法一定有相當責任啦!
你係當年unlucky case!我就學期中已轉校網,因為呢幾年實在頂唔順學校處事手法,個女亦越嚟越對學校反感,佢係enjoy校園同學仔之間的生活,但就不滿學校難為學生手法,e.g後期係去到捐款通告一律只預你捐錢,你唔捐要學生自行去搵老師取特別通告(難為學生),我女比較自我性格,佢二話不說每次一收同類通告通通唔捐錢俾學校,但所有公益捐款則自行用零用錢去捐款!!因佢明白學校係強迫性,但外面有更多機構需要實際捐款去幫助無書讀無飯食的小朋友(以往阿女有同我地助養的山區小朋友書信來往,阿女送出文具寄俾對方的)
我唔可以100%否定SRL教學方式,我身邊亦有不少例子適合呢種教學方法下開開心心讀左6年小學,並開開心心升埋上SRL書院,但學校對處理其他異心學生及未達標的學生手法實在太差太差!
e.g你單視乎成績去收生的話,請你唔好叫所有學生交晒2份表給SRL書院吧??? 呢個方法係教育局建議嗎?? 講出嚟只係得啖笑!
e.g 今日5/7我200%緊張,因我早早放棄直屬位,今年縮班下band1位不足,我當日到小學操場,個個家長都驚緊,老師用mic先講出今年有2位小六生派位係30志願都無,跟住又講吓去書院叩門,但又話唔係你去叩就收,唔係你去叩就有電話通知,,,,總結,當家長係最緊張的幾十分鐘內,老師only提到bad news,及有=冇的所謂幫助方法!
唔期望你安慰,但求求你唔好喺呢個時候再俾壓力家長吧!

我已不止一次公開講SRL,並不是想數臭佢,我女最終派位去一間好好的band1女校!已返適應班,而且好開心!
講事實出嚟,但想各家長考慮SRL小學實際係點先決定,教學方法有人受亦有人唔受的,受得的學生真係上左書院返左適應班都勁開心(我still有同SRL家長聯絡的),但永遠讀得順又何需特別關心呢,真正學校要幫一群讀唔嚟又未有方向的學生嘛,呢群家長無方向,學生升中前境有誰關心???學校有幫嗎??? 打一封錯字的推介信?? 推介派位差的學生去指定一間中學(同區band3的德蘭),老實講,叩band3需要你幫嗎???
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

極品學生?願聞其詳.

書院收左一個外校生,成績好o既,亦嚟自不錯的小學,但返適應班無耐,同學仔已發現佢"日日有條仔接放學"--->說話出自今屆S1
有家長開始留意呢個新生(因以往SRL都算多家長及工人接送的中學),新生入嚟無耐已同好多同學仔相處融洽,亦有同人講"讀女校好悶,拍吓拖好D"呢類說話~~
相信每年派位都會有呢類case,希望學校早日管得住呢位極品學生吧,因S1不少家長都怕左佢=.=

原帖由 cameo 於 11-8-15 19:19 發表

你係早幾屆,應該都識英文miss tin??? 佢升左做副校都頂唔順走埋,主要原因無人可以知,但從小朋友口中知佢同另一位主力英文老師不和,,,,無論係咪事實,只少喺學生心目中呢個係miss tin走的主要原因!
而重做緊而又係舊 ...

睇完你既reply, 令我又recall番派位當日既情形. 學校完全冇幫手, 安慰就更加冇. 入到房, 仲話明留底電話書院未必會約見, 見左都未必一定收, 一大堆負面野, 驚死你唔夠hurt咁.
我當初好希望亞女入教會學校係因為信教會學校有愛心, 但六年來已經打破左我既理念.
所以佢對幼稚園生既處理都好正常, 亦係預料之內. 依家離開, 總比讀完6年小學走會更好. 升中家長比升小家長更需要學校既支援.
好彩, 亞女依間間學校好著重補底, 所以就算亞女萬一係讀得唔好既一群,都會有好多支援.
不過我想講一句, 未必係間間學校都係咁, 我個仔讀校長之前教果間學校, 佢地既支援多好多之外, 老師既評語都係具體, 有建設性既. 不會只係拋個波比家長. 而人地校長見到家長都會微笑, 點頭, 唔會好似依個校長永遠以為自己高高在上.  如果佢咁叻, 當年就升左佢做果間學校校長啦....
人地小一叩門都冇用筆試啦....佢真係唔知當自己係乜野學校.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-15 19:44 發表

睇完你既reply, 令我又recall番派位當日既情形. 學校完全冇幫手, 安慰就更加冇. 入到房, 仲話明留底電話書院未必會約見, 見左都未必一定收, 一大堆負面野, 驚死你唔夠hurt咁.
我當初好希望亞女入教會學校 ...

唉~
為免保皇黨誤會,要再重申,我唔係"吃不到的葡萄",我女讀得唔開心,最終都係band1生畢業生,無要直屬位,但都有幸派去更好的band1英中女校!
校長及學校作風,並非100%負面,有好亦有唔好的,校長喺我心目中係實幹型,做事有效率 ! 亦有不少家長係假日都見校長忙於工作,以往未去暫校(彩虹),我sun都多去花墟,不只一次撞見校長喺學校附近出現,佢對我呢個出現率甚低的家長都可以有印象,會點頭打招呼! 校長係有做野,但佢o個套你啱唔啱用,就要自行決定嘞~~
學校對學生要求,感覺上人人覺得學生係成績OK+有禮=好學生 !喺SRL俾我感覺係學生要"服從",即係老師鬧你,你應該要喊! 老師認為你做錯,你再多解釋可能就被認為係駁咀~~
我女女性格係較自我,不怕事,亦會呈強 ! 試過一次佢和同學仔行緊,校長及副校迎面而嚟,2個學生同時細聲打招呼,但當時校長及副校聽唔到(佢地傾緊野),到行到身邊時,校長及副校即警告見到教師要打招呼,當時我女有解釋(係對方talking而聽唔到),但完全無接受我女解釋,要2個學生即時打招乎,兼要目送至佢地離開才可自行離開,,,,阿女極為不滿下,和同學仔再打一次招乎,並要目送校長及副校上左樓梯自己先可以再行,,,,,
我會100%相信個女,,今次又唔係要記過處分,若小女錯在先,根本無必要向我提及,佢係覺得自己無錯,但對方點解完全唔接受解釋???
我自己再三安慰小女,將來出嚟做事,更多不合情理o既事發生,經一事長一智吧,無必要唔開心!
在自己想法,我真係覺得小學生活點解會有咁無理事件?佢地係去讀書學習,唔係當兵軍訓呀!呢幾年個女越嚟越多不滿,學校作風越嚟越過我底線,,,,,所以中學決心離開,搵一個真正適合o既地方!
阿女返左10日中學適應班(非SRL呀吓),佢唔習慣只有一樣,就係點解老師咁咁咁咁都唔鬧??? 我話呢間中學重視你做錯的原因及改過多於罰,而校規亦有將功補過政策,似乎阿女被"軍訓"幾年,而家要重新適應的只係何謂"人情味"及"愛心教育"了,,,hahahaa~

原帖由 cameo 於 11-8-15 19:38 發表

書院收左一個外校生,成績好o既,亦嚟自不錯的小學,但返適應班無耐,同學仔已發現佢"日日有條仔接放學"--->說話出自今屆S1
有家長開始留意呢個新生(因以往SRL都算多家長及工人接送的中學),新生入嚟無耐已同好多同學仔 ...

幾「好」啊!聽你講極品仲以為係特異功能人士。

原帖由 yyokc 於 11-8-15 21:51 發表

咁都算有特異功能喎,,,
佢係考入嚟o既外校生,成績有番咁上下~
拍拖都可以成績好喎,,,,hahahaha~

魅力公主 醒目開學勳章

越睇越心寒 ....

或者我之前對SRL太有期望
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 yyokc 於 11-8-15 21:51 發表

咁有咁講, 壞份子間間學校都有, 不過我估SRL相比起其他學校會少, 因為學校真係好嚴, 上左中學更嚴重.  所以對於反叛性高既女仔, 入邊既文化真係未必岩.
再講校長, 佢其實真係一個好目標為本既人, 所以佢係商界發展就會好得老闆喜歡. 不過因為佢上任都交到功課, 所以聽聞佢都有D BARGAINING POWER. 佢好有GUT, 一上任就攪重建, 唔係個個肯揹依個PROJECT.
我強調, 雖然我派唔返中學, 因為我一向目標都唔係自己中學部. 但我並非因此抹黑學校,所有都係事實,所見所聞。亦聽老師講自己教得很開心, 原因: 因為班學生襟鬧, 唔駁咀...
頭先再同亞女傾中學生活, 叫佢比心機, 佢再一次講,之前係小學, 有野唔識,問都冇人理.... 所以費事問....
仲有, 學校作風一向都愛打擊學生及家長自信心, 當時我個女都被老師評為BAND 3生, 我都好HURT, 不過之後不停出去問下人地學校同埋問已升中既家長, 至知自己個女唔係咁差. 如果咁差, 唔會有2間BAND 1直資收亞女, 體藝SHORTLIST 300人都唔會揀著佢, 而最後叩門亦唔會有BAND 1尾學校收亞女. 所以有心入依間學校既家長要有足夠既心理準備.

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-8-16 00:02 發表

咁有咁講, 壞份子間間學校都有, 不過我估SRL相比起其他學校會少, 因為學校真係好嚴, 上左中學更嚴重.  所以對於反叛性高既女仔, 入邊既文化真係未必岩.
再講校長, 佢其實真係一個好目標為本既人, 所以佢係 ...

個女中一中二讀果間BAND3,見個女成日話校風Ok我諗住實冇事,上網一睇人人都話校風奇劣……個女咁都學吾壞真係萬幸……其實依家入得番Band1中的emi已經萬事足了

原帖由 wing 於 11-8-15 23:34 發表
越睇越心寒 ....

或者我之前對SRL太有期望

CANOSSIAN果D好好多,起碼D學生質素勁D。
有一條龍上中學果D小學吾計,
我有個朋友個仔讀CANOSSIAN新葡岡,好多人派位去晒油麻地真光,聖言,St.Paul,GHS,HYS咁………

原帖由 yyokc 於 11-8-16 00:21 發表

個女中一中二讀果間BAND3,見個女成日話校風Ok我諗住實冇事,上網一睇人人都話校風奇劣……個女咁都學吾壞真係萬幸……其實依家入得番Band1中的emi已經萬事足了 ...

yyokc,
我確實要俾100個讚你女女!
老實講,我當初喺小女6年級決定放棄原校中學都有好大壓力,亦要同一個心智尚未成熟的小朋友解釋一番,喺band1學校讀書當然吃力,但最最最吃力係喺band3學校可以讀得成書!
原來現實中真係有你女女呢個case !
苦盡甘來,你女女2年不單止無學壞,重讀出成績,或者當初升去原校都未必有咁o既效果(教學作風亦有影響) !

真相越辯越明,直頭3D立體。咁多第一身家長表白都真係有唔少問題存在,校方要好好跟進一下,做好D先得!令人失望就唔好啦。
‹ 上一主題|下一主題