用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援
樓主: Cello093
go

英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援 [複製鏈接]

應該是家長亂咁填表,把頭果五六位都填band 1,個仔成績又不是頂尖。
原帖由 AlanShirley 於 11-9-13 21:36 發表
我始終覺得佢既成績都應該派得到英中, 全級頭幾名, 佢間學校雖然唔係好名校, 但都唔係好差, 而且都有27%係入到英中.  點差都派得入頭3志願卦 ? 除非佢家長亂咁填表, 只識放kings係第一, 其他全部都係band 3 學校喇.
...

成件事, 最大受害者系新會商會陳白沙紀念中學, 無端端俾人話系 band 3 中即 band 3, 可見哩位跳橋家長唔識上 BK 收風,根據 khmama 個中學排名, 陳白沙系 band 2 尾。

陳白沙紀念中學真是最大受害者,如果我是陳白沙,都唔想收這個學生,不是學生問題,而是超級XX家長問題。
是否報刊要免費為這件事澄清。

原帖由 Sumyeema1 於 11-9-14 15:05 發表
成件事, 最大受害者系新會商會陳白沙紀念中學, 無端端俾人話系 band 3 中即 band 3, 可見哩位跳橋家長唔識上 BK 收風,根據 khmama 個中學排名, 陳白沙系 band 2 尾。 ...

原帖由 khmama 於 11-9-11 16:17 發表
好明顯佢地排位有問題, 以佢地既智慧, 話唔定佢地將陳白沙放咗甲部第三志願入咗都唔定. 而且放榜後仲可以叩門, 如果佢地非英皇不入而唔去叩其他英中, 又點可以怪人?

以我所知,有些入呢間學校的家長,真係幾一廂情願咁想派去英皇書院,但結果......
愛收集舊書包、背囊的傻人

中西區既英中位係夠派比BAND1生既, 呢區得605個BAND1生, 但英中位已經有586個, 自行斷估唔會少過19個BAND1生離場, 就算笫二區轉入黎抽獎既人多, 相信數目唔會多過自行離場既BAND1人數. 即使填晒BAND1英中, 應該都派到, 所以我懷疑佢甲部填錯. 不過佢比人睇既成績表如果係小六學期尾, 即是最叻只係考第十, 通常唔好o個張唔會攞出黎, 咁即係冇人知佢3次呈分係band幾啦.

如果佢咁唔滿意陳白沙係中中, 點解人地話有英文班佢都肯讀, 家陣原來自己搞錯就獅子開大口, 一定要入英中, 分明係反正豁出去, 要間好o的既. 如果比佢得呈, 出年家長唔使去叩門, 身上掛個英中牌要入邊間, 大家商量去邊度跳橋得啦!

right
應該係因為習慣了在中學的時候有老師在旁催谷,而大學則是自己要對自己負責,所以滯後。
這是地區名校生的隱憂。

原帖由 AlanShirley 於 11-9-14 10:31 發表
係唔係讀唔上, 所以轉去心理系 ?

原帖由 khmama 於 11-9-14 23:09 發表
中西區既英中位係夠派比BAND1生既, 呢區得605個BAND1生, 但英中位已經有586個, 自行斷估唔會少過19個BAND1生離場, 就算笫二區轉入黎抽獎既人多, 相信數目唔會多過自行離場既BAND1人數. 即使填晒BAND1英中, 應該都派 ...

Khmama分析獨到, 破解迷團!

呢區得605個BAND1生, 但英中位已經有586個, 自行斷估唔會少過19個BAND1生離場

我小朋友還小, 唔明點解你可以計到每區有幾多 band 1 生?  系邊度睇到哩 d 資料架?

身上掛個英中牌要入邊間, 大家商量去邊度跳橋得啦!

揀[門常開]對出果條天橋, 到時大家唔好爭。

原帖由 Sumyeema1 於 11-9-15 10:14 發表

引用:
呢區得605個BAND1生, 但英中位已經有586個, 自行斷估唔會少過19個BAND1生離場

我小朋友還小, 唔明點解你可以計到每區有幾多 band 1 生? 系邊度睇到哩 d 資料架?

讓我班門弄斧嘗試解讀一下, 我之前在這標題做的分析巳經列出今年中西區校網, 可供乙部大抽獎的所謂Band1學位如下:

KC   43(9)
St Joseph's   12
St Stephen's girls  13(92)
Sacred Heart   2(118)
YW girls   88
QC   4
BPS  3(4)
RC   7
St Clare's   31(55)
St Louis    43(45)
SKH Tang Shiu Kin   4
Clementi    6(2)
True Light middle sch   4
SKH Lui Ming Choi    9
---------------------------------
總共是594個

因為Clementi(金文泰)是中中,
所以英中學位= 594-8 = 586個

回覆 170# redkoni 的文章

EDB公佈2011年中西區校網小六學生人數為1815, 即是Band1=605, Band2=605, Band3=605

原帖由 redkoni 於 11-9-15 10:57 發表

KC   43(9)
St Joseph's   12
St Stephen's girls  13(92)
Sacred Heart   2(118)
YW girls   88
QC   4
BPS  3(4)
RC   7
St Clare's   31(55)
St Louis    43(45)
SKH Tang Shiu Kin   4
Clementi    6(2)
True Light middle sch   4
SKH Lui Ming Choi    9

謝謝 redkoni 幫手解答。

還有問題:學校右邊數字代表 mug?  e.g. KC 43 (9), 43 同(9)代表什麼?

另, 想請教你,我朋友個仔,讀南官,今年 P6。  P5 第一次成分試排名 50-70 之間(費事講到太明),你有何建議? King's 應該難 d, 金文泰有無 chance?  如果考直資/私校,St Louis 有無機會?

先謝。

應該是家長亂咁填表,把頭果五六位都填band 1,個仔成績又不是頂尖。

如果呢位學生真係band1,佢應該將所有band1學校都填上,然後才填band2的。

好明顯,出現此情况只有三種可能:

1. 甲部自己填上,
2. 呢位學生唔係band1生;
3. 填幾個band1後,就填上此校。

原帖由 judy 於 11-9-15 12:00 發表

如果呢位學生真係band1,佢應該將所有band1學校都填上,然後才填band2的。

好明顯,出現此情况只有三種可能:

1. 甲部自己填上,
2. 呢位學生唔係band1生;
3. 填幾個band1後,就填上此校。 ...

如你分析:
1. 甲部自己填上.......恨入英中恨到發癲,應該唔會,
2. 呢位學生唔係band1生.....照咁睇,呢個機會很大,
3. 填幾個band1後,就填上此校。 ......佢話係第八志願。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-15 12:35 發表

如你分析:
1. 甲部自己填上.......恨入英中恨到發癲,應該唔會,
2. 呢位學生唔係band1生.....照咁睇,呢個機會很大,
3. 填幾個band1後,就填上此校。 ......佢話係第八志願。 ...

甲部自己填band2既可能性都大, 因為佢以為好似乙部咁填, 填完band1就要穩陣o的填band2, 唔知中咗係冇得抽乙部既.

原帖由 Sumyeema1 於 11-9-15 11:35 發表

還有問題:學校右邊數字代表 mug? e.g. KC 43 (9), 43 同(9)代表什麼?

另, 想請教你,我朋友個仔,讀南官,今年 P6。 P5 第一次成分試排名 50-70 之間(費事講到太明),你有何建議? King's 應該難 d, 金文泰有無 chance? 如果考直資/私校,St Louis 有無機會?

唔好意思, 我俾自己睇, e.g. KC 43(9), 英皇書院 - 非保留位=43, 聯繫保留位=9, 聯繫保留位佔抽獎25%, 只限其聯繫小學獨家抽獎;
e.g. St Stephen's girls 13(92), 聖士提反女子中學 - 非保留位=13, 直屬保留位=92, 直屬保留位佔抽獎85%, 只限其直屬小學獨家抽獎.  由於直屬保留位較多, 也是直屬小學Band2學生的出路.

南官小只要保住Band1, 我覺得抽英皇機會也樂觀, 何況金文泰, 現在忙, 遲d再傾.

回覆 170# redkoni 的文章

作為父母,將心比已,其情可憫,但做法多不獲認同。
只能怪中西區雖然帳面band 1位有586個,但其中269個是聯系+直屬,實際可抽的只有317個,band 1人數有605,有些在自行收了,但這區男仔band1多數想入King's,變成band 1頭在自行階段只交King's+同等級之英中,band 1中只交king's,band 1尾又想抽King's,就算中和尾交其他英中都未必收,形成太多男生抽獎,但可供男生選擇抽獎只有男校102個(54個聯系+直屬)和26個男女校。以男校102個位計,大家又一面倒抽King's。

原帖由 MUMMYSIK 於 11-9-15 19:01 發表
作為父母,將心比已,其情可憫,但做法多不獲認同。
只能怪中西區雖然帳面band 1位有586個,但其中269個是聯系+直屬,實際可抽的只有317個,band 1人數有605,有些在自行收了,但這區男仔band1多數想入King's,變成band 1頭在自行階段 ...

若band 1學額扣除聯繫和直屬位,那麼band 1生數目是否同樣要扣除聯繫和直屬的人數。餘下的便是可供抽獎的人數和學額。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-15 23:04 發表

若band 1學額扣除聯繫和直屬位,那麼band 1生數目是否同樣要扣除聯繫和直屬的人數。餘下的便是可供抽獎的人數和學額。

但band 2不是都可抽直屬嗎?
若是,band 1生機會便少了。

原帖由 kls12 於 11-9-15 23:51 發表

但band 2不是都可抽直屬嗎?
若是,band 1生機會便少了。

對啊!而且這還是一個unkown數目。
‹ 上一主題|下一主題