用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀 ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 - Part 31 之 ”擇到好日子開新舖,今日好人齊呀” [複製鏈接]

原帖由 正46 於 09-5-16 13:10 發表
太后,

你屬於乜0野港女我就唔知, 不過時下青年太過講求實際, 物質享受就係事實. 依0家0既拍拖根本就唔可以叫戀愛,
只係人有我有, 人拍我拍.

...

我都唔想認,不過我肯定係上一代港女

太后,

叫細B讀埋英國文學啦, 我個女話少人考呀!
仲易有大學收添.

原帖由 2bzmummy 於 09-5-16 13:05 發表

長老

我都係自恃細 B 有籌碼先夠膽膽粗粗去搵老師談判咋
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

太后,

就係咁先難攞分! 仲要必修添.

原帖由 2bzmummy 於 09-5-16 13:08 發表

通識呢科係對學校,老師同同學黎講最摸不透既一科,不過我相信呢科對唔會死讀書,識得思考既同學黎講會比較著數
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 正46 於 09-5-16 13:12 發表
太后,

叫細B讀埋英國文學啦, 我個女話少人考呀!
仲易有大學收添.

一來得 3 科選修,二來佢學校無開(我地揀讀中國文學係想佢打好中文抵,佢既英語能力我無擔心過

長老,

中女0岩我地依D港男喎....

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:08 發表

喔~~我都想做'港女'bor~~~不過我似'中女'多d

原帖由 正46 於 09-5-16 13:14 發表
太后,

就係咁先難攞分! 仲要必修添.

點讀通識?真係要摸著石頭過河 。。。。

原帖由 2bzmummy 於 09-5-16 13:08 發表

通識呢科係對學校,老師同同學黎講最摸不透既一科,不過我相信呢科對唔會死讀書,識得思考既同學黎講會比較著數

2b

我讚同, '通識'呢科本意係好, 一定唔可以死讀書, 透過多思考, 探討, 討論去了解知識, 但香港自幼兒教育至小學, 傳統上令好多學生甚至父母相信背誦課文可考好成績, 上課時又齋聽老師講解, 無發言權, 呢種學習方式, 突然去到初中, 甚至某些中學高中'通識科'時改變, 學生好難適應, 又未必適應到, 呢個問題又如何解決呢

太后,

我個女話佢間大學d學生英文真係好屎,
佢地講得好d0既都俾人當異類.

原帖由 2bzmummy 於 09-5-16 13:15 發表

一來得 3 科選修,二來佢學校無開(我地揀讀中國文學係想佢打好中文抵,佢既英語能力我無擔心過

太后,

最慘無評分標準, 分分鐘俾改卷0既害死.

原帖由 2bzmummy 於 09-5-16 13:16 發表

點讀通識?真係要摸著石頭過河 。。。。 mouth:" /> mouth:" />

長老,

你講得0岩呀, 首要係教學方式要由"課堂死讀書"
變為"活動實踐教學".

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:19 發表

2b

我讚同, '通識'呢科本意係好, 一定唔可以死讀書, 透過多思考, 探討, 討論去了解知識, 但香港自幼兒教育至小學, 傳統上令好多學生甚至父母相信背誦課文可考好成績, 上課時又齋聽老師講解, 無發言權, 呢種學習方 ...

原帖由 正46 於 09-5-16 13:19 發表
太后,

46,

咁又唔好一竹槁打哂一船人, 只是佔大部份(即唔係語文系)的大學生係講同寫比較低水平jel

原帖由 正46 於 09-5-16 13:25 發表
長老,

你講得0岩呀, 首要係教學方式要由"課堂死讀書"
變為"活動實踐教學".

但有幾多學校或者家長肯冒呢個險

閃啦~~~~ happy weekend

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:19 發表

2b

我讚同, '通識'呢科本意係好, 一定唔可以死讀書, 透過多思考, 探討, 討論去了解知識, 但香港自幼兒教育至小學, 傳統上令好多學生甚至父母相信背誦課文可考好成績, 上課時又齋聽老師講解, 無發言權, 呢種學習方 ...

長老

所以如果現在小朋友既成績不是靠死背硬記得番黎既,您應該可以比較放心

原帖由 正46 於 09-5-16 13:19 發表
太后,

我就係意識到現在學生既語文水平偏低,才會提議細 B 選修文學這一科,相對大部份學科都採用為教學語言既英語,中文確實讓我比較擔心 幸好佢接納我既提議

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:28 發表

46,

咁又唔好一竹槁打哂一船人, 只是佔大部份(即唔係語文系)的大學生係講同寫比較低水平jel

長老

又未必盡然,聽聞好多語文好既同學都無選讀語文系架 mouth:" /> mouth:" /> 希望未來大學收生要有 4 科核心課程合格既基本要求可以幫助提升普遍語文水平啦

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 13:29 發表

但有幾多學校或者家長肯冒呢個險mouth:" />

長老

細 b 學校可能要幫助學生順利過渡呢個教學模式,今年係 contemporary studies 呢科就有一個橫跨整個學年既 project 要做,最近先聽到佢話係度埋緊尾,到左 7 月份學校會邀請校外人士黎檢閱今次既成績(都係尋晚聽番黎既)。
為左迎接來年既 334,學校懇請家長如要帶小朋友外遊,最好等到7 月尾先好成行,更要在 8 月 10 號前回港,以便面見班主任(如無意外,會做足 3 年)並且參加一個類似 bridging camp 既活動

annie,
唔好話小朋友呀..有時我地係weekend瞓晏d
或者睡個午覺..真係快樂過神仙架

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-5-16 12:17 發表

格格

我今朝八時已起身, 阿四一心/兩手幾用架嘛 一陣食飽午飯, 可能陪晨仔搵周家公子玩番轉都唔定架

46,
夜與霧留番你囉... 睇廣告都不識合老幼咸宜
揀佢0既原因因為得左3個獎..睇完感覺係..悶...剩係
鮑姐同仔煮飯,炒蛋,蚊冬菇 最好係比到個信息
大山阿媽講乜..都要哦...哦...哦

原帖由 正46 於 09-5-16 12:53 發表
格格,

咁睇完"天水圍的日與夜"就要睇埋
"天水圍的夜與暮"啦, 咁先叫完整0既一日

太后
格格兩座山都要玩呢個334遊戲,等您地小朋友摸
清門路先過幾招0黎啦...

原帖由 2bzmummy 於 09-5-16 13:11 發表
係大學公報 2012 年收生要求上,大家要留意 4個核心課程,中英數通識都要合格係最基本既要求,已經冇得講話數學唔合格都有可能入到大學呢支歌仔唱,大家不要掉以輕心,另外,因為通識答題,係需要寫 essay 既,即係相對黎講,語文會更 ...
‹ 上一主題|下一主題