用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

我地都只係買左書, 筆袋同書包, 其他o羊都未搞~~
9月我又要開始幫阿妹報K1喇, 希望佢順順利利啦, 不過經搞小一一役, 考Kinder相對真係無mug壓力

FYEUNG : 會考ST.CAT, KV, 可能都考埋ST.PAUL同樂基咁.....

琴日要走兩轉, 忙完家姐開學就忙阿妹, 好累~~
返到黎又一堆回條, 要簽支票呀盛, 睇到個School Calender就有d驚, mark曬幾時幾時邊科assessment, 幾時考試呀盛.......每日又要上佢學校website 個e-class 睇下有無新通告, 真係忙到"乙水 乙水轉".....

Karen888: Kylie 讀SFA, 阿妹今年會考Kinder~~

fyeung : 睇timetable 就一個星期一次中一次英dictation,
可能仲會有d unseen 掛???另外一個月有3-5次assessments 不等, 考試就3次, assessments 同dictation 分唔計落成績表o既, only 計
o個3次考試, 好在就係佢每次都係考完先放長假, 有得真係
去玩下relax下, 同埋6月中考完最後一次試, 就唔洗上課架
喇, 返去有d 活動咁架o乍, 即係差唔多提早放暑假咁~~

REB619 : Kylie 情況同Megan差唔多, 因為暫時多數時間都o向班房, 小息未得出去住, 個個都要坐定定同安靜, 所以阿女都無mug識到人同佢chat下, 都好似好lonely....聽完佢講都覺得好陰功咁......

Kylie學校都係男多女少, 聽講佢班有27個男, 16個女.....

fyeung : 我都覺小朋友真係有壓力, 以前Kylie做st.cat功課寫得唔靚佢都唔願擦, 叫佢油下顏色整靚d都理得你....依家自己要求高左好多, 務求想寫得靚靚, 因為佢第一次中文寫字拎到甲+好開心, 依家上左"引"~~
以前st.cat revision佢又係懶懶閒, 依家不知幾緊張下星期默書, 一早就話要溫定, 好驚唔識俾老師鬧, 聽佢講d老師好惡~~o岩架喇, 係d老師先治到佢~~

birdbird : 真係好佩服你地 D working mum, 我全職媽都覺時間好緊張, 成日要催個女做mug做物, 都唔敢安排平日上ECA

連我自己睇op同迪迪尼個廣告都驚, 根本無諗過會帶小朋友去玩.....

Reb619 : 我估如果我帶Kylie去睇, 佢一定會有童年陰影, 仲晚晚要我陪"目訓"。
係呢, Megan 好番未?

fyeung : 拎到form呀, 上星期五就收到
今年競爭真係好大呀, 本來都係諗住報兩三間, 依家都係報多兩間穩陣d好

戶外可以去迪欣湖OY, 我試過約一班人, 大家租架旅遊巴, 帶埋單車去踩, 大家各人準備定D食物SHARE, 細路周圍走下, 打下波, 吹BUBBLE........

小熊媽咪: 我就唔係個女忟憎, 係我忟就真~~下星期就考試喇我地.......

fyeung : 我都覺得佐敦YMCA好D, 不過唔知仲有無期~~
‹ 上一主題|下一主題