教育王國

標題: 2011-12升小一交流區 [打印本頁]

作者: 維豬豬    時間: 11-7-4 15:11     標題: 2011-12升小一交流區

好開心好快就可以參加學校既迎新會啦, 到時就可以見到各位家長同小朋友囉, 係度打個招呼先
作者: IJai    時間: 11-7-9 03:01

乜冇人 ge
得我同你

作者: 維豬豬    時間: 11-7-9 22:35

係囉, 等我日日都走上來睇下有無人啦, 日日都好失望喎.
點解呢度都無人鍾意講野既?

係喎, 今日係你同小朋友去學校呀?
我今日同囝囝係305室呀,
買完書放返屋企之後下午就走咗去買校服啦.
作者: IJai    時間: 11-7-10 05:08

唉..好 sad 呀今日維維 ma
:(

我地係 302
中英數呀仔得中文合格
英同數都勁肥
都係怪 victoria 從不谷 d 小朋友
英文 alphabets 佢冇跟住條 line 寫當佢錯哂
victoria 從不用寫 copybook
連線都冇 ga 好多 eng books 唉
最尾 d 咩 goodbye goodmorning 全部吾識

數就怪佢發夢 la
同埋要理解果 d 搞吾掂
e 個暑假有排追
一開始比個咁差 ge 印像真冇眼睇

冇心機去買校服住
唸住去愛民買因為近 d
但係咪金錀 d 質地真係好 d??
作者: meimeicat    時間: 11-7-11 12:26

Hi hi! 我都係305室呀! 之後去左金錀買校服,唸住一次過唔駛煩,點知條街曬到無倫,差d熱c左...如果學校安排埋校服公司即場賣校服,大家都方便嘛,橫掂個個都要買啦~
作者: meimeicat    時間: 11-7-11 12:29

我地個評估都好慘烈 ,中文最好因有得揀唔駛默,英文要串字,數學又要自己解題,一向無做開,瓜晒~好大打擊
作者: 維豬豬    時間: 11-7-11 17:20

原帖由 IJai 於 11-7-10 05:08 發表
唉..好 sad 呀今日維維 ma

我地係 302
中英數呀仔得中文合格
英同數都勁肥
都係怪 victoria 從不谷 d 小朋友
英文 alphabets 佢冇跟住條 line 寫當佢錯哂
victoria 從不用寫 copybook
連線都冇 ga 好多 eng book ...

派咗份卷後我都打咗個突,
乜全部都要自己去理解既,
好彩中、英、數都合格,
我就係知道幼稚園太淺,
係K3一開始就報咗公文去追數同英,
都叫做識返多啲咁啦,
但中文閱讀理解就真係唔係咁得啦,
同你一樣, 今個暑假都係要取消一啲節目,
要追晒成本小一入學準備至得啦.

你唔好太過擔心, 呢個試只係等學校瞭解今届小朋友程度啫,
只要今個暑假追返多少少就無問題啦,
作者: 維豬豬    時間: 11-7-11 17:24

原帖由 meimeicat 於 11-7-11 12:26 發表
Hi hi! 我都係305室呀! 之後去左金錀買校服,唸住一次過唔駛煩,點知條街曬到無倫,差d熱c左...如果學校安排埋校服公司即場賣校服,大家都方便嘛,橫掂個個都要買啦~ ...

hi meimeucat:
我都係一口氣做晒佢呀, 條街真係熱得好誇張呀,
但又好想太啲買埋套校服可以去影埋學生相喎,
金錀好似貴啲, 但由我讀書時就係著佢啲校服既,
所以希望會好啲啦, 感覺都係老字號好啲咁啦,
我開頭真係以為可以係學校買埋校服既,
因為我朋友囡囡嗰間就係學校買囉,
乜原來要自己跑去買.
作者: 維豬豬    時間: 11-7-11 17:31

原帖由 meimeicat 於 11-7-11 12:29 發表
我地個評估都好慘烈 ,中文最好因有得揀唔駛默,英文要串字,數學又要自己解題,一向無做開,瓜晒~好大打擊

維維最強項既數學亦都因為唔識解題全部"交吉"晒.
中文小文的家有____人, 瓜咗.
把正確的圖畫圈出來, 瓜埋.
英文答問題, 瓜.
串字, 只記得蘋果一個,(俾我狠狠地咬屁股, 到咗重要關頭可以話俾我聽佢唔記得原來自己識喎, 激到我瓜咗)

唔緊要啦, 咁樣反而令我知道囝囝係邊方面要加強啲, 依家去開始追都趕得切呀. 大家一齊加油啦.
作者: IJai    時間: 11-7-11 23:50

hi meimeicat 維維 ma
so far 得我地三個回 post
but 有 >160 收看

睇埋 d 新書
似乎中英數未來都好多理解
真係冇眼睇

維維 ma 我個仔答屋企有 "3" 人
你個仔又係 ma?

作者: meimeicat    時間: 11-7-12 11:21

我淨係包左書,仲未睇添,都要開始睇下,了解下小一會教乜~
係喎,要影學生相...
黎緊仲要買書包筆盒學生鞋,都唔係問題,係要幫佢惡補一下d程度,突然覺得好大壓力呀!
作者: meimeicat    時間: 11-7-12 11:28

Hi IJai ,維維媽,
我有個問題,關於上課時間,朝早8點開始上堂,到下午1點先食飯,成5個鐘,小朋友咪會好肚餓 ?你地會否安排食物俾佢地小息時食呀?
作者: IJai    時間: 11-7-13 01:11

hi meimeicat
我唸住吾包 d 書 la 好重咁
聽個 3 年級家長講
除書外仲有好多工作紙
都 ok 多功課

1pm 先 lunch 餓瓜 la 一定
可能整 sandwich arr 帶 d 餅呀咁
-.-
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 02:50

原帖由 IJai 於 11-7-11 23:50 發表
hi meimeicat 維維 ma
so far 得我地三個回 post
but 有 >160 收看

睇埋 d 新書
似乎中英數未來都好多理解
真係冇眼睇

維維 ma 我個仔答屋企有 "3" 人
你個仔又係 ma?
...

咁你既囝叻啲囉, 維維寫﹕屋企有(爸爸)人.
真係俾佢激c, 我諗佢當時係樹諗點解無位寫埋媽媽、妹妹同埋隻狗既?
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 03:05

原帖由 meimeicat 於 11-7-12 11:21 發表
我淨係包左書,仲未睇添,都要開始睇下,了解下小一會教乜~
係喎,要影學生相...
黎緊仲要買書包筆盒學生鞋,都唔係問題,係要幫佢惡補一下d程度,突然覺得好大壓力呀! ...

我既壓力係由佢幼稚園模擬小一開始就殺到來啦,
仲想好好咁玩埋個暑假, 睇來都係成為泡影囉,
書包一早就俾維維睇中買咗囉, 依家都變為舊款添啦,
筆盒要買呀, 應該買咩款好啲呢, 大家有無心水教下我呀.
包書我唔係咁識包喎, 如果用書套會唔會好啲呢?
維維係幼稚園影嗰張畢業相好差呀, 所以我會帶佢去影樓再影多次, 又可以順便咁捉佢同我一齊合照. 然後再順多個便影埋校服相. 有無人想一齊去呀?
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 03:08

原帖由 meimeicat 於 11-7-12 11:28 發表
Hi IJai ,維維媽,
我有個問題,關於上課時間,朝早8點開始上堂,到下午1點先食飯,成5個鐘,小朋友咪會好肚餓 ?你地會否安排食物俾佢地小息時食呀? ...

應該可以帶小食既, 我會幫佢帶啲餅乾或者細蛋糕咁.
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 03:10

原帖由 IJai 於 11-7-13 01:11 發表
hi meimeicat
我唸住吾包 d 書 la 好重咁
聽個 3 年級家長講
除書外仲有好多工作紙
都 ok 多功課

1pm 先 lunch 餓瓜 la 一定
可能整 sandwich arr 帶 d 餅呀咁
-.- ...

三文治要小心唔好用火腿嗰啲容易變酸既材料,
最好都係餅乾方便啲.
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 03:12

有無人知道8月25第一日返踏上小一路時, 使唔使著校服同帶書包既?
作者: Funny    時間: 11-7-13 11:00

應該要著架! 我地上年都要著整齊校服上踏上小一路。

原帖由 維豬豬 於 11-7-13 03:12 發表
有無人知道8月25第一日返踏上小一路時, 使唔使著校服同帶書包既?

作者: meimeicat    時間: 11-7-13 11:12

維維媽,你咁夜瞓嘅?
唔駛著校服卦,佢都無講...不過著埋又好似好d咁,等佢習慣下都好~
我都唸住要日日要預備d乾糧俾佢帶番學校食呀,唉,佢食野倫倫盡盡咁,知道上左小學唔會再有茶點食,好似晴天霹靂咁呀,哈哈

係啦,仲唸住可以玩埋個暑假添而家疊埋心水,玩少d啦
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 13:55

原帖由 Funny 於 11-7-13 11:00 發表
應該要著架! 我地上年都要著整齊校服上踏上小一路。

唔該晒, fanny.
咁使唔使帶書包同文具呢?
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 14:02

原帖由 meimeicat 於 11-7-13 11:12 發表
維維媽,你咁夜瞓嘅?
唔駛著校服卦,佢都無講...不過著埋又好似好d咁,等佢習慣下都好~
我都唸住要日日要預備d乾糧俾佢帶番學校食呀,唉,佢食野倫倫盡盡咁,知道上左小學唔會再有茶點食,好似晴天霹靂咁呀,哈哈

係啦,仲唸住可 ...

我係返夜晚工既, 有時月頭要埋數仲會周時返到天光既.
所以夜闌人靜既時候我就最鍾意走上來睇下野啦.
係喎, 8月26,27嗰兩日既家長工作坊你哋會唔會參加呀?
我就兩日都會去, 中間有段時間大家可以約埋去食早餐喎.
作者: Kimuimoon    時間: 11-7-13 14:56     標題: 回復 1# 維豬豬 的帖子

等我都解答下大家的疑難先:
1. 小一體驗日要帶個細背包同小量文具, 因為係模擬返學, 要學寫手冊, 又會有通告派
2. 書可以唔包, 有D書上學期分上下冊, 兩個月度就用完者
3. 如果要求唔高, 可以唔使照學生相住, 開學學校會幫佢地影做智能咭, 會有通告問要唔要貼紙學生相
4. 最好選用簡單筆袋, 按制筆盒會成為課堂上的玩具, 鐵筆盒又會容易發出噪音

作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 15:36

原帖由 Kimuimoon 於 11-7-13 14:56 發表
等我都解答下大家的疑難先:
1. 小一體驗日要帶個細背包同小量文具, 因為係模擬返學, 要學寫手冊, 又會有通告派
2. 書可以唔包, 有D書上學期分上下冊, 兩個月度就用完者
3. 如果要求唔高, 可以唔使照學生相住, 開學學 ...

麻煩晒, Kimuimoon, 你講解得好清楚呀.
作者: Michelleykli    時間: 11-7-13 17:28

大家好!我都係2011-2012小一的,請多多指教!!!!
作者: 維豬豬    時間: 11-7-13 21:58

原帖由 Michelleykli 於 11-7-13 17:28 發表
大家好!我都係2011-2012小一的,請多多指教!!!!

Hi:
你小朋友係囝囝定囡囡呀? 嗰日分班試考成點呀?
作者: Michelleykli    時間: 11-7-15 16:43

Hi 維豬豬,

我小朋友係囝囝, 因為表姐升讀小二知道要評估, 所以有小小準備. 但今個暑假都係要為小一入學做好準備.
作者: 維豬豬    時間: 11-7-15 23:55

原帖由 Michelleykli 於 11-7-15 16:43 發表
Hi 維豬豬,

我小朋友係囝囝, 因為表姐升讀小二知道要評估, 所以有小小準備. 但今個暑假都係要為小一入學做好準備.

其實我想問嗰本小冊子入面既字/詞, 係需要識認定還是一定要識埋寫既?
如果一定要識寫既話, 咁呢個暑假我就要同維維
作者: IJai    時間: 11-7-18 02:02

hi all

吾洗影相 so good

維維 ma
d 中英文字
寫得就寫串得就串 lor
遲早要識

作者: 維豬豬    時間: 11-7-18 02:57

原帖由 IJai 於 11-7-18 02:02 發表
hi all

吾洗影相 so good

維維 ma
d 中英文字
寫得就寫串得就串 lor
遲早要識

但我記得迎新會嗰日有講要兩張學生相喎, 咁到時交唔出會唔會唔係咁好呀.
作者: IJai    時間: 11-7-18 21:34

係?
有講要學生相?
我搵 d 通告睇下先

作者: 維豬豬    時間: 11-7-18 22:23

原帖由 IJai 於 11-7-18 21:34 發表
係?
有講要學生相?
我搵 d 通告睇下先

通告又好似唔覺有提喎, 但我就記得校長話要交兩張學生相用來做智能咭(唔係太記得張咭係咪呢個名, 總之係用來借書同返學拍咭用既).
作者: IJai    時間: 11-7-19 01:49

樓上有位師兄家長話吾洗?
定點?

作者: meimeicat    時間: 11-7-19 09:10

我淨係聽到校長介紹張智能咭,但就聽唔到要交相喎...

作者: IJai    時間: 11-7-19 21:08

我睇左本小冊子
真係話要 2 張校服相
+ 出世紙副本
+/- 領洗紙副本
呀~

作者: 維豬豬    時間: 11-7-20 00:53

原帖由 IJai 於 11-7-19 21:08 發表
我睇左本小冊子
真係話要 2 張校服相
+ 出世紙副本
+/- 領洗紙副本
呀~

咁又唔使咁驚既, 咁咪又影相囉, 反正我都好心急想快啲著起套校服同佢影返張相. 套校服好醒神呀.
作者: IJai    時間: 11-7-23 13:33

咁買書包
洗吾洗買到一般 full size
定一年級細少少都 ok?
- -"
作者: 維豬豬    時間: 11-7-25 22:28

原帖由 IJai 於 11-7-23 13:33 發表
咁買書包
洗吾洗買到一般 full size
定一年級細少少都 ok?
- -"

我就買咗一年級細少少既, 硬係覺得維維揹起個細碼書包已經好似細路扮大人咁款囉, 仲要買大書包? 我驚住佢會行行下坐低咗啫.

作者: 維豬豬    時間: 11-7-25 22:31

已經25號啦, 淨係認到幾個中文字啫,
都咪話仲有英文, 仲要未開始寫字添呀.
係咪同維維玩得多咗呢?
都係要收心養性下先得.
作者: IJai    時間: 11-7-27 02:05

原帖由 維豬豬 於 11-7-25 22:31 發表
已經25號啦, 淨係認到幾個中文字啫,
都咪話仲有英文, 仲要未開始寫字添呀.
係咪同維維玩得多咗呢?
都係要收心養性下先得.

+1我地都岩岩旅行完番黎
同個仔玩緊d中數理解頭都大
中英文努力每天爬少少

書包果日去試咩個full size好好笑
好似會失平衡咁
細一碼又吾知塞吾塞得哂咁多野
又書又薄又folder又食物盒..
- -"
作者: 維豬豬    時間: 11-7-27 07:16

原帖由 IJai 於 11-7-27 02:05 發表

+1我地都岩岩旅行完番黎
同個仔玩緊d中數理解頭都大
中英文努力每天爬少少

書包果日去試咩個full size好好笑
好似會失平衡咁
細一碼又吾知塞吾塞得哂咁多野
又書又薄又folder又食物盒..
- -" ...

係既, 佢哋其實都仲係個大BB,
更何況維維都仲係細仔添,
揹起個書包就簡直係衣不稱身咁款,
我都係買咗個細少少既,
如果唔夠擺咪再攞多個手挽袋囉,
作者: IJai    時間: 11-7-30 03:24

大BB是啊
吾知幾時先長大
希望去到小一可以獨立d就好la
-.-
作者: 維豬豬    時間: 11-7-31 23:54

原帖由 IJai 於 11-7-30 03:24 發表
大BB是啊
吾知幾時先長大
希望去到小一可以獨立d就好la
-.-

雖然好想佢哋可以快啲獨立,
不過問心嗰句又真係唔捨得佢哋咁快長大,
好好享受呢幾年既親子樂啦,
好快佢哋就唔再屬於我哋既啦.

好慘, 一直同維維補習既何老師由八月份起要去任教唔再同維維補啦,
唔知有無好既補習社介紹?
我諗依家搵得來都差唔多啦掛.
作者: csk家長jj    時間: 11-8-1 00:01

原帖由 維豬豬 於 11-7-31 23:54 發表

雖然好想佢哋可以快啲獨立,
不過問心嗰句又真係唔捨得佢哋咁快長大,
好好享受呢幾年既親子樂啦,
好快佢哋就唔再屬於我哋既啦.

好慘, 一直同維維補習既何老師由八月份起要去任教唔再同維維補啦,
唔知有無 ...

咁細個補習?
作者: 維豬豬    時間: 11-8-1 00:18

原帖由 csk家長jj 於 11-8-1 00:01 發表

咁細個補習?

係早咗少少呀呵,
不過幫佢補習既老師係維維之前幼稚園既班主任,
佢份人對小朋友好有耐性同愛心,
維維好鍾意呢位老師, 咁平日我要返工既時間佢每日兩小時上老師屋企做下功課寫下生字, 佢自己都好開心, 逄星期六就會跟呢位老師學畫畫, 佢教既畫係我從未見過如此令人開心同會心微笑既小朋友畫既, 不過可惜老師佢依家唔再教囉, 希望維維佢好快可以再有機會跟返何老師啦.
作者: IJai    時間: 11-8-1 21:32

我咪係個仔補習老師
好嘔血搞d中數理解
同以前victoria/enopi好吾同
想死

作者: 維豬豬    時間: 11-8-1 22:41

原帖由 IJai 於 11-8-1 21:32 發表
我咪係個仔補習老師
好嘔血搞d中數理解
同以前victoria/enopi好吾同
想死

我就係唔想咁早嘔血至想搵定補習,
不過又唔係好急既,
都係搵定、問定, 當有而要既時候就即刻可以有人救到我啫.
係嚟, 好彩得你彩下我啫,
呢度既家長真係好靜既喎.
作者: pandacat_bb    時間: 11-8-7 13:13

hello 我囝囝都係9月升小一架 =)

唔知大家有冇留意書單上,數學科上學期係買“1下A”同“1上B”

因為我囡囡9月升小二既,佢小一時數學科上學期書應該係“1上A”同“1上B”,我覺得好奇怪,所以打咗返去學校查詢

校務處第一句答我“書單係咁寫既話,就一定唔會錯”,我再問咁個課程點解冇咗“1上A”,佢答我“唔清楚,家長想知就開學嗰陣自己問番老師啦”

作者: csk家長jj    時間: 11-8-7 16:59

[quote]原帖由 pandacat_bb 於 11-8-7 13:13 發表
hello 我囝囝都係9月升小一架 =)

唔知大家有冇留意書單上,數學科上學期係買“1下A”同“1上B”

因為我囡囡9月升小二既,佢小一時數學科上學期書應該係“1上A”同“1上B”,我覺得好奇怪,所以打咗返去學校查詢

校務處第 ... [/quote
相信係教快半學期
作者: IJai    時間: 11-8-8 03:48

總之d中數咩比咩大又比咩細
果d好難搞
-.-
作者: Kimuimoon    時間: 11-8-8 14:09     標題: 回覆 3# pandacat_bb 的文章

其實1A上的內容幼稚園都已教過, 學校預留多點時間教下學期的內容更好, 我就是覺得阿仔下學期學的沒有足夠時間讓他們完全明白又要趕住教埋餘下的課程
作者: Fannylok    時間: 11-8-9 23:48

Hi!各位好,我的小朋友都係今年讀小一,多多指教。

今曰聯絡校巴司機,先知藍田要6:40上車,返到學校就7:15am左右,佢話要就埋高年級的同學上早讀。我想問下係唔係?會唔會有其他保母車會遲點呢?又或者只撘回程會大約收幾多錢呢?唉,噤早寧願自已帶返學,姐姐接放學都快些!
作者: 維豬豬    時間: 11-8-10 20:27

原帖由 Fannylok 於 11-8-9 23:48 發表

今曰聯絡校巴司機,先知藍田要6:40上車,返到學校就7:15am左右,佢話要就埋高年級的同學上早讀。我想問下係唔係?會唔會有其他保母車會遲點呢?又或者只撘回程會大約收幾多錢呢?唉,噤 ...

頭先收到校車姨姨電話,我住土瓜灣上車時間7:15喔,不過就俾唔到落車時間我囉.
今年校車係咪加咗價呢? 記得睇過舊年有家長講土瓜灣4xx, 今年要550.
作者: Fannylok    時間: 11-8-10 21:45

維豬豬

土瓜灣都7:15,難怪藍田要6:40,你有無問係唔係要就高小同學所以噤早?

係呀,加左,因為7月尾我問佢地時,仲話七百幾,昨曰已經話$820了!

原帖由 維豬豬 於 11-8-10 20:27 發表

頭先收到校車姨姨電話,我住土瓜灣上車時間7:15喔,不過就俾唔到落車時間我囉.
今年校車係咪加咗價呢? 記得睇過舊年有家長講土瓜灣4xx, 今年要550. ...

作者: Kimuimoon    時間: 11-8-11 13:27

我仔嗰架由420加到470, 不過我仔架車好細同好迫, 但我貪佢淨係走土瓜灣, 佢係尾站落車都唔係兜好耐

原帖由 維豬豬 於 11-8-10 20:27 發表

今年校車係咪加咗價呢? 記得睇過舊年有家長講土瓜灣4xx, 今年要550. ...

作者: Kimuimoon    時間: 11-8-11 13:35

小一遲D都有早讀課好似係7:45, 有D同學仔被選中參加九東區遊戲比賽, 田徑比賽等.. 有時都要7:30前返到學校練習, 又有D小朋友成績稍為落後都要早D返學校補課
原由 Fannylok 於 11-8-9 23:48 發表

今曰聯絡校巴司機,先知藍田要6:40上車,返到學校就7:15am左右,佢話要就埋高年級的同學上早讀。我想問下係唔係?會唔會有其他保母車會遲點呢?又或者只撘回程會大約收幾多錢呢?唉,噤 ...

作者: 維豬豬    時間: 11-8-11 14:24

原帖由 Fannylok 於 11-8-10 21:45 發表
維豬豬

土瓜灣都7:15,難怪藍田要6:40,你有無問係唔係要就高小同學所以噤早?

係呀,加左,因為7月尾我問佢地時,仲話七百幾,昨曰已經話$820了!

...

咁我又無問喎, 其實早少少返到學校我又覺得OK, 始終住土瓜灣都唔算早好多出門口, 早啲返去可以等佢回下魂, 唔使一舊雲咁仲好啦.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-11 14:29

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-11 13:27 發表
我仔嗰架由420加到470, 不過我仔架車好細同好迫, 但我貪佢淨係走土瓜灣, 佢係尾站落車都唔係兜好耐

又有另外一架校巴打來俾我啦, 佢哋500蚊 7:10上車, 3:25落車, 呢架車既時間同價錢都好似好啲囉. 佢好似係行土瓜灣 - 鑽石山線, 應該係細車.
但點解你又會420蚊既?  有無人知芳姨架車好唔好既?
作者: 維豬豬    時間: 11-8-11 14:36

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-11 13:35 發表
小一遲D都有早讀課好似係7:45, 有D同學仔被選中參加九東區遊戲比賽, 田徑比賽等.. 有時都要7:30前返到學校練習, 又有D小朋友成績稍為落後都要早D返學校補課
...

一朝早返學校補課呀? 咁都幾好呀, 一早個人應該醒神啲既喎. 咁參加田徑比賽既同學咁早練習跑步呀? 真係好早喎.
作者: Fannylok    時間: 11-8-11 21:58

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-11 13:35 發表
...

吓,小一都要噤早,其實小一要返早的機會多唔多呢?因為我仲考慮緊撘校車定自已送,因為自已送可以打鐘前先返,噤佢可以瞓多20-30分鐘,但如果小一都好大機會要早返,噤就寧願坐校車了。唔該晒你的意見呀,小一生真係什麼也一頭霧水!
作者: Fannylok    時間: 11-8-11 22:01

原帖由 維豬豬 於 11-8-11 14:29 發表

又有另外一架校巴打來俾我啦, 佢哋500蚊 7:10上車, 3:25落車, 呢架車既時間同價錢都好似好啲囉. 佢好似係行土瓜灣 - 鑽石山線, 應該係細車.
但點解你又會420蚊既?  有無人知芳姨架車好唔好既? ...

維豬豬,你係聯絡學校比的list裏面個d保母車,定係自已再找?其實可以點樣再找多些保母車比較呢?
作者: IJai    時間: 11-8-12 02:02

好彩我地行5mins(爬10mins)就到
我隻野一定要早番補課ga la唉
- -"
作者: Kimuimoon    時間: 11-8-12 10:00

今年470la, 我都冇check 價, 只係跟住張list最前又最啱路線打去問, 價錢合理咪成交囉, 我仔話架車係12座位, 不過唔止12個學生, 大約16個, 校車編號A2, 洪姑娘
原帖由 維豬豬 於 11-8-11 14:29 發表

但點解你又會420蚊既?  有無人知芳姨架車好唔好既? ...

作者: 維豬豬    時間: 11-8-12 20:16

原帖由 Fannylok 於 11-8-11 21:58 發表

images/smilies/default/suprise1.gif 吓,小一都要噤早,其實小一要返早的機會多唔多呢?因為我仲考慮緊撘校車定自已送,因為自已送可以打鐘前先返,噤佢可以瞓多20-30分鐘,但如果小一都好大機會要早返,噤就寧願坐校車了。唔該 ...

我都有諗過好唔好自己送,但如果遇到打風落雨都會好麻煩,放學晒住個太陽等車又會好辛苦.
所以都係搭校車喎使煩.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-12 20:22

原帖由 Fannylok 於 11-8-11 22:01 發表

維豬豬,你係聯絡學校比的list裏面個d保母車,定係自已再找?其實可以點樣再找多些保母車比較呢?

兩架校車都係list入面既,
第一個打電話來既姨姨係分班試o個日坐係樓下登記電話既.
第二個係之前我去學校睇放榜時個姨姨抄低o左我電話既. 我都一舊雲, 仲以為係同埋一間校車公司, 只係唔同人添, 所以份校車list我都無掉o左去邊添.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-12 20:23

原帖由 IJai 於 11-8-12 02:02 發表
好彩我地行5mins(爬10mins)就到
我隻野一定要早番補課ga la唉
- -"

你就好啦, 首先已經煩少樣.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-12 20:26

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-12 10:00 發表
今年470la, 我都冇check 價, 只係跟住張list最前又最啱路線打去問, 價錢合理咪成交囉, 我仔話架車係12座位, 不過唔止12個學生, 大約16個, 校車編號A2, 洪姑娘
...

想問下你小朋友架校車既上車地點同時間?
我住消防局對面, 落車要係馬頭圍村既大昌, 上車就可以係屋企門口.
作者: Kimuimoon    時間: 11-8-13 10:42

傲雲峰正門, 不過大風大雨上車都好狼狽, 上咗車會經紅茶館轉入譚公道, 除咗A2, 16號都係呢度上落車, 但我唔知價錢, 你可以再check 下
原帖由 維豬豬 於 11-8-12 20:26 發表

想問下你小朋友架校車既上車地點同時間?
我住消防局對面, 落車要係馬頭圍村既大昌, 上車就可以係屋企門口.

作者: Kimuimoon    時間: 11-8-13 10:48

如果冇額外活動, 早讀課一星期有兩次
原帖由 Fannylok 於 11-8-11 21:58 發表

images/smilies/default/suprise1.gif 吓,小一都要噤早,其實小一要返早的機會多唔多呢?因為我仲考慮緊撘校車定自已送,因為自已送可以打鐘前先返,噤佢可以瞓多20-30分鐘,但如果小一都好大機會要早返,噤就寧願坐校車了。唔該 ...

作者: Fannylok    時間: 11-8-17 23:08

Kimuimoo

唔該晒,噤都仲有幾曰可以遲點!其實早讀係一齊讀書,定係睇圖書?你小朋友係陳瑞祺讀左一年,辛苦嗎?我好擔心我仔仔追唔上

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-13 10:48 發表
如果冇額外活動, 早讀課一星期有兩次

作者: Fannylok    時間: 11-8-17 23:13

維豬豬

我都係呀,我藍田都有兩條線經,我仲以為佢地有聯繫,我依家都唔知家長曰留左資料比邊個,不過唔理lu,依家可能考慮自已送,等仔仔可以瞓多廿分鐘,不過我就要早起兩個鐘

原帖由 維豬豬 於 11-8-12 20:22 發表

兩架校車都係list入面既,
第一個打電話來既姨姨係分班試o個日坐係樓下登記電話既.
第二個係之前我去學校睇放榜時個姨姨抄低o左我電話既. 我都一舊雲, 仲以為係同埋一間校車公司, 只係唔同人添, 所以份校車list我都 ...

作者: Kimuimoon    時間: 11-8-19 11:11

自己帶圖書返去, 一日中一日英, 唔辛苦, 上學期功課少, 連長假期都冇乜功課, 不過, 下學期長假期就要預留時間做功課, 唔好全個假期都安排旅行行程
原帖由 Fannylok 於 11-8-17 23:08 發表
Kimuimoo

唔該晒,噤都仲有幾曰可以遲點!其實早讀係一齊讀書,定係睇圖書?你小朋友係陳瑞祺讀左一年,辛苦嗎?我好擔心我仔仔追唔上

作者: 維豬豬    時間: 11-8-19 11:19

原帖由 Fannylok 於 11-8-17 23:13 發表
維豬豬

我都係呀,我藍田都有兩條線經,我仲以為佢地有聯繫,我依家都唔知家長曰留左資料比邊個,不過唔理lu,依家可能考慮自已送,等仔仔可以瞓多廿分鐘,不過我就要早起兩個鐘

...

我之前都有掙扎咗好耐要唔要自己姐姐送,但始終打風落雨都好麻煩,放學又要晒住太陽等巴士小朋友亦都會辛苦,所以倒不如搵返個唔錯既媬姆車搭比較實在. 陳瑞祺既媬姆車真係有好多選擇,可以夾到啱為止既.
作者: Fannylok    時間: 11-8-19 23:58

幼稚園三年都係我帶返學,大家有傾有講好開心;我諗住帶一年,等佢適應左小學的生活先,起碼每曰有段時間唔駛理功課,淨傾計,希望到時我唔會撘車瞓著左,hehe!

我都學你睇緊上年10-11的post,果然知多好多野,不過相對今年真係好靜,希望開學之後會多d人交流下啦!

原帖由 維豬豬 於 11-8-19 11:19 發表

我之前都有掙扎咗好耐要唔要自己姐姐送,但始終打風落雨都好麻煩,放學又要晒住太陽等巴士小朋友亦都會辛苦,所以倒不如搵返個唔錯既媬姆車搭比較實在. 陳瑞祺既媬姆車真係有好多選擇,可以夾到啱為止既. ...

作者: Fannylok    時間: 11-8-20 00:02

我睇緊你地上年d post,雖然暫時只睇到開學,不過都知多左好多野,你真係好,今年過來幫返我地d新手。

噤你小朋友鐘唔鐘意學校?我仔仔好慢熱,又拘謹,唔係得人喜愛的類型,好擔心佢唔適應,又或者同老師唔夾。

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-19 11:11 發表
自己帶圖書返去, 一日中一日英, 唔辛苦, 上學期功課少, 連長假期都冇乜功課, 不過, 下學期長假期就要預留時間做功課, 唔好全個假期都安排旅行行程

作者: Kimuimoon    時間: 11-8-20 14:27

其實舊年都唔係好多家長上嚟交流, 但多得有d高年班家長不厭其煩釋除咗我地新仔的疑慮, 可惜有d今年要升上中學了, 佢地的煩惱可能還比我們多, 嚟緊一年未必再能緊貼解釋我地的問題, 我只是希望能繼承佢地樂於助人的精神, 為新同學們能更早適應小學生活
我個仔好喜歡這所小學, 還已經訂下目標要升上陳瑞祺書院, 雖然不是眾人口中的最好, 但若能如願, 已心滿意足了

原帖由 Fannylok 於 11-8-20 00:02 發表
我睇緊你地上年d post,雖然暫時只睇到開學,不過都知多左好多野,你真係好,今年過來幫返我地d新手。

噤你小朋友鐘唔鐘意學校?我仔仔好慢熱,又拘謹,唔係得人喜愛的類型,好擔心佢唔適應,又或者同老師唔夾。

...

作者: 維豬豬    時間: 11-8-20 23:59

原帖由 Fannylok 於 11-8-19 23:58 發表
幼稚園三年都係我帶返學,大家有傾有講好開心;我諗住帶一年,等佢適應左小學的生活先,起碼每曰有段時間唔駛理功課,淨傾計,希望到時我唔會撘車瞓著左,hehe!

我都學你睇緊上年10-11的post,果然知多好多野,不過相對今年真係好靜,希望 ...

咁就要辛苦你啦,我啲時間夾唔到送返學,不過搭校車返學真係要早成半個鐘出門口,或者遲啲會轉只搭放學.
有媽咪提醒過我返學時間好多人等巴士,要排隊.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-21 00:01

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-19 11:11 發表

好彩聖誕節算係上學期既長假期啫,仲可以去一次旅行先.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-21 00:05

原帖由 Fannylok 於 11-8-20 00:02 發表

...

你放心啦,我囝囝唔單止好慢熱、又拘謹,仲要再加埋個古板㗎性格同硬頸脾氣,做事一成不變又固執.....
所以你囝囝都未算最唔得人喜愛㗎一款啦.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-21 00:10

原帖由 Kimuimoon 於 11-8-20 14:27 發表
其實舊年都唔係好多家長上嚟交流, 但多得有d高年班家長不厭其煩釋除咗我地新仔的疑慮, 可惜有d今年要升上中學了, 佢地的煩惱可能還比我們多, 嚟緊一年未必再能緊貼解釋我地的問題, 我只是希望能繼承佢地樂於助人的精 ...

我都係咁話,邊樣野係最好每個人心中把尺都唔一樣,只要小朋友讀得開心、同學仔之間都有好㗎品格我就認會係一間好學校,我囝囝仲係比較細,但我本人就絕對喜歡陳瑞祺書院.
作者: IJai    時間: 11-8-21 02:33

多謝kiumiumoon ge分享
hi fanny維維ma
我唸你地仔仔一定冇我個咁衰
固執慢熱依賴讀書又5叻
但我仍相信
細路潛能無限
一定可殺出條血路ge
:loveliness:

好快開學了
25/8我仲冇假放添呀
未可最快知佢咩班同見下班主任
作者: 維豬豬    時間: 11-8-23 03:38

原帖由 IJai 於 11-8-21 02:33 發表
多謝kiumiumoon ge分享
hi fanny維維ma
我唸你地仔仔一定冇我個咁衰
固執慢熱依賴讀書又5叻
但我仍相信
細路潛能無限
一定可殺出條血路ge
:loveliness:

好快開學了
25/8我仲冇假放添呀
未可最快知佢咩班同見下班主 ...

係喎, 我都數漏咗依賴添,
讀書叻唔叻仲未知,
不過維維係細囝我都唔敢抱太大希望囉.
不過你講到可殺出條血路又好搞笑喎,
好似講到要上戰場咁呀,
真係太適合我哋呢班家長既情況啦.

歡樂既暑假真係過得好快,
星期四就要開始返學啦,
你25號無假放呀? 咁26同27號來唔來到呀?
我已經準備好啦,
呢3日都會係親自帶維維返去,
因為我係返夜晚工既,
只要肯捱下眼瞓就會有好多時間陪個仔,
不過來緊呢三日我會超攰囉, 唔知見唔見到你呢?
作者: Fannylok    時間: 11-8-23 21:53

我地都係唔好鬥衰啦,一於一齊殺出條血路!

我星期五請假帶阿仔,星期四同六就由爸爸帶,我星期六仲要同爸爸兵分兩路,因為我家妹妹升幼稚園,又係個曰開家長會。

星期四係唔係帶書包,文具,仲有什麼要帶?

原帖由 維豬豬 於 11-8-23 03:38 發表

係喎, 我都數漏咗依賴添,
讀書叻唔叻仲未知,
不過維維係細囝我都唔敢抱太大希望囉.
不過你講到可殺出條血路又好搞笑喎,
好似講到要上戰場咁呀,
真係太適合我哋呢班家長既情況啦.

歡樂既暑假真係過得好 ...

作者: IJai    時間: 11-8-24 02:41

hi 維維媽fanny你地好!

我死lur爛lur
終於可25/8遲dd番工
淨可以帶佢番學留一陣
26同27我都要番工lor
呀仔爸長時間在海外工作
so..乜都係我

好似要帶d snacks小息食?
同埋2幅相+/-領洗紙copy?
我唸住放多個通告袋入去
just in case有通告收

作者: Phoebe.T    時間: 11-8-24 12:24

大家好, 我嘅小朋友都係升今年小一
作者: 維豬豬    時間: 11-8-25 00:33

原帖由 Fannylok 於 11-8-23 21:53 發表
我地都係唔好鬥衰啦,一於一齊殺出條血路!

我星期五請假帶阿仔,星期四同六就由爸爸帶,我星期六仲要同爸爸兵分兩路,因為我家妹妹升幼稚園,又係個曰開家長會。

星期四係唔係帶書包,文具,仲有什麼要帶?

...

嗯.....咁兩日家長會你哋咪要分開兩個人來囉?
妹妹又係今年升幼稚園咁真係好忙喎,
但咁樣又會好開心好熱鬧喎.
聽日要帶啲乜我都係烏sir sir,
我會帶書包、文具、水壺同小食,
唔知有無時間食小食, 但帶定放心啲.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-25 00:40

原帖由 IJai 於 11-8-24 02:41 發表
hi 維維媽fanny你地好!

我死lur爛lur
終於可25/8遲dd番工
淨可以帶佢番學留一陣
26同27我都要番工lor
呀仔爸長時間在海外工作
so..乜都係我

好似要帶d snacks小息食?
同埋2幅相+/-領洗紙copy?
我唸住放多個通 ...

咁你可以遲幾多返公司呀?
第一日唔知會唔會俾家長入去呢?
咁嗰兩日既家長會你咪來唔到?
等我記低晒佢返來話過你知, 好唔好?
係呀, 我都記得仲有領洗紙同出世紙copy既, 但唔記得寫添, 都係你心水清.
好緊張呀, 聽日見啦咁多位.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-25 00:43

原帖由 Phoebe.T 於 11-8-24 12:24 發表
大家好, 我嘅小朋友都係升今年小一

Hi, 你好呀,
多啲上來傾下呀, 我係個超級大頭蝦媽媽, 要各位多啲提點至得既.
作者: IJai    時間: 11-8-25 01:26

hi all
我好興奮
但個仔好似冇乜反應咁
反我高潮-.-

see u all tomorrow
5知會否同班
thx維維媽
你做左我地ge班代表la
^^

作者: Phoebe.T    時間: 11-8-25 08:54

阿囡入咗1A, 你哋呢??
作者: IJai    時間: 11-8-25 12:00

原帖由 Phoebe.T 於 11-8-25 08:54 發表
阿囡入咗1A, 你哋呢??

1D arr
anyone else 1D?

作者: 維豬豬    時間: 11-8-25 15:55

原帖由 IJai 於 11-8-25 01:26 發表
hi all
我好興奮
但個仔好似冇乜反應咁
反我高潮-.-

see u all tomorrow
5知會否同班
thx維維媽
你做左我地ge班代表la
^^

Hi :
今日個心情真係超難形容, 有啲興奮、有啲緊張又有啲期待......
好開心呀,今日一切都好順利,只係我坐係何文田廣場間餐廳度兩個鐘非常唔好意思咁啫.
維維係D班呀, 唔知有無同班同學仔呢?
作者: 維豬豬    時間: 11-8-25 16:00

原帖由 IJai 於 11-8-25 12:00 發表

1D arr
anyone else 1D?

真係要立即跑住來相認下先,
再來多個熱情擁吻,
係搭巴士既時候遇到個陳瑞祺家長帶住仔仔,
佢話1D班既唐老師上年係教佢大仔既,
佢話唐老師好"冧"、好好人,
咁就真係超開心囉.
作者: IJai    時間: 11-8-25 19:09

原帖由 維豬豬 於 11-8-25 16:00 發表

真係要立即跑住來相認下先,
再來多個熱情擁吻,
係搭巴士既時候遇到個陳瑞祺家長帶住仔仔,
佢話1D班既唐老師上年係教佢大仔既,
佢話唐老師好"冧"、好好人,
咁就真係超開心囉. ...

太有緣了維維ma!_!
我一望個1D list
見到最尾一位男生個名我心唸是你仔仔ma?
果然係lor

我仔就ok la
未算太糟糕
又衰吾知why條褲8月頭先買今日著差d扣5到鈕-.-
小小扭計la最後都冇乜野
第時要多多關照呀
:D
作者: 維豬豬    時間: 11-8-25 20:58

原帖由 IJai 於 11-8-25 19:09 發表

太有緣了維維ma!_!
我一望個1D list
見到最尾一位男生個名我心唸是你仔仔ma?
果然係lor

我仔就ok la
未算太糟糕
又衰吾知why條褲8月頭先買今日著差d扣5到鈕-.-
小小扭計la最後都冇乜野
第時要多多關照呀
:D ...

我都好開心呀, 真係有緣喎, 不過差少少既就係你同我住得唔近, 去你度要搭車囉.
乜你咁心水清仲望下個list, 我就無啦, 因為維維得一個幼稚園同學仔入到陳瑞祺啫, 而我一早都唔記得佢既名囉. 你仔仔既學號係幾多呀? 我有影低份list, 等我同維維講返先.
條褲可以扣唔到鈕咁誇? 你囝囝係肥豬仔嚟呀?維維條褲已經買得好細啦, 但都仲係有少少鬆喎,今日仲見到有小朋友用皮帶添.
講到關照就言之過早啦, 我係出名既大頭蝦, 超級無記性媽媽, 以後係邊個關照邊個都仲未知喎. 不過我日頭可以陪維維既時間會彈性啲, 所以有啲乜野需要我都可以幫到手既.
作者: Fannylok    時間: 11-8-25 23:46

好羨慕你地有個伴呀,我仔仔讀1B,唔知我有無伴呢!我同阿仔都係超級無記性,我今日問佢老師叫什麼名,佢話唔記得lu!我個班主任係鄭老師,唔知點佢點呢? 不過佢放學話都開心,話間學校超大,起碼無抗拒先!

原帖由 維豬豬 於 11-8-25 20:58 發表

我都好開心呀, 真係有緣喎, 不過差少少既就係你同我住得唔近, 去你度要搭車囉.
乜你咁心水清仲望下個list, 我就無啦, 因為維維得一個幼稚園同學仔入到陳瑞祺啫, 而我一早都唔記得佢既名囉. 你仔仔既學號係 ...

作者: IJai    時間: 11-8-25 23:59

原帖由 Fannylok 於 11-8-25 23:46 發表
好羨慕你地有個伴呀,我仔仔讀1B,唔知我有無伴呢!我同阿仔都係超級無記性,我今日問佢老師叫什麼名,佢話唔記得lu!我個班主任係鄭老師,唔知點佢點呢? 不過佢放學話都開心,話間學校超大,起碼無抗拒先!

...

+1 fanny XD
我果隻又係問佢老師姓乜
佢話5知
-.-

我果隻衰過你多多聲
夜晚傾計佢眼濕濕
話係課室好耐好擔心
唉救命佢要好耐先熱身
t.t
作者: IJai    時間: 11-8-26 00:06

原帖由 維豬豬 於 11-8-25 20:58 發表

乜你咁心水清仲望下個list, 我就無啦, 因為維維得一個幼稚園同學仔入到陳瑞祺啫, 而我一早都唔記得佢既名囉. 你仔仔既學號係 ...

就因為你個字係最後最後
所以好易見到
我仔係8號候選佳麗XD
佢好冇用好怕醜ga
但warm up後ok癲
- -"
作者: 維豬豬    時間: 11-8-26 01:21

原帖由 Fannylok 於 11-8-25 23:46 發表

...

你囝囝讀1B呀, 今日係度等放學時都有同一兩個B班既家長打過招呼, 唔知有無一個係你呢? 我呢啲口水多多既媽媽好鍾意係呢啲場合搞下關係識下朋友既.
維維佢咪又係, 問佢上堂做過啲乜, 佢話唔知,  問佢書包內面張白紙要來做乜, 佢話老師俾佢哋畫圖畫, 咁我話咁點解你乜都無畫既? 佢居然話因為無帶筆喎, 真係俾佢激C, 我係佢書包入面攞個筆袋出來, 問佢明明係尋晚教佢自己執好放入去書包既喎, 咁都可以唔記得? 跟住就係夜晚有兩次將唐老師講咗成胡老師, 我好想投降呀......救命.
作者: 維豬豬    時間: 11-8-26 01:35

原帖由 IJai 於 11-8-25 23:59 發表

+1 fanny XD
我果隻又係問佢老師姓乜
佢話5知
-.-

我果隻衰過你多多聲
夜晚傾計佢眼濕濕
話係課室好耐好擔心
唉救命佢要好耐先熱身
t.t

咁可憐? 你平時有無多啲同佢講下小學既生活? 同埋帶佢行去學校門口睇下入面, 話俾佢聽入面既老師同同學仔都好好人, 又好有禮貌, 你好開心佢可以入到呢間咁好既小學讀書........呢幾招我係暑假成日用既, 所以維維一直好期待小學既生活既. 慢慢來啦, 小朋友好快就可以適應既啦. 得閒帶你囝囝出來同維維熟悉下呀, 多個朋友仔一齊上堂應該無咁驚既.
維維坐係第二排呀, 頭先食飯同我講話唔食肉喎, 咁我咪話你再係咁揀飲擇食, 好快就俾第一排既小朋友追到, 跟住就會將你調上去第一排對住老師上堂囉. 嚇到佢即刻食晒啲肉呀.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5