用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 馬鞍山潮州會館 vs 台山商會
發新帖回覆
go

馬鞍山潮州會館 vs 台山商會 [複製鏈接]

想請問這兩間band3相比邊一間較好
   1    0    0    0

超B仔 發表於 24-5-13 00:02

一般情況下,沙田好過馬鞍山,學校請老師都容易啲

10090 發表於 24-5-13 08:17
一般情況下,沙田好過馬鞍山,學校請老師都容易啲

情況係 我個女本身係band3 A-B程度, 想了解一下,諗緊如果呢兩間學校邊一間會係比較好

超B仔 發表於 24-5-13 14:44
情況係 我個女本身係band3 A-B程度, 想了解一下,諗緊如果呢兩間學校邊一間會係比較好
...

這兩間也是開三班中一,唔太好,你先選有四班中一的學校

10090 發表於 24-5-13 14:47

明白了謝謝

超B仔 發表於 24-5-13 15:57
明白了謝謝
似乎近屋企好啲喎....

10090 發表於 24-5-13 14:47
點解四班好過三班嘅?

Step_C 發表於 24-5-13 17:33
點解四班好過三班嘅?

1. 執笠風險低,如果讀到中三四宣布過幾年執笠,校長老師雞飛狗走,自己都唔知轉唔轉校好
2. 學校資源跟班數決定,三班嘅學校少十幾個老師,老師要兼教多科,活動會少啲,中四選修科目組合又少啲
3. 同學多啲,見識會廣啲

兩校過去兩年中一皆開三班
台山商會今年中一學額四班
顯示過去三年自行收表達學額80%

沙田區2023/24學年班級結構
--------------------------------------------------------
馬鞍山聖若瑟 445444
五育 445444
鄭榮之 444544
馬鞍山崇真 444544
沙田陳震夏 444544

保良局胡忠 444444
基督書院 444444
東華馮黃鳳亭 444444
青年會書院 444444
樂善堂楊葛小琳 444444

博爱陳楷 444444
佛教覺光 444444
佛教黃允畋 444444
馮堯敬 444444
梁文燕 444444
劉百樂 444444

東華邱金元^ 334443
台山商會^ 334443
保良局朱敬文 334443
曾璧山 334443
樂道 334443

東華黃鳳翎 334433
潮州會館 334433
明愛馬鞍山 333333
仁濟董之英 322333

^ 2024年度中一學額四班

https://www.chsc.hk/ssp2023/sch_list.php?li_id=2&district_id=13&lang_id=2&frmMode=pagebreak

https://preview.chsc.hk/web/ssp2023.ashx?district_id=13&lang_id=2

heidya    發表於 24-5-14 13:02

【中一開班】中學連續2年開2班中一
失翻身機會恐加劇縮班殺校潮

https://topick.hket.com/article/3600524/【中一開班】中學連續2年開2班中一%E3%80%80失翻身機會恐加劇縮班殺校潮

「新安排下,每年9月點算學生人數後,倘學校核准中一班數少於3班,其參加下一年度「中學學位分配辦法」的中一班數上限,將由以往最多3班,改為按該校最近兩學年之中,核准中一班數較多的一年而定,仍以3班為限,倘學校最近2年均核准開2班中一,須續以2班參加來年中一派位。

當局另為核准開3班中一的學校,增加擴班機會,倘學校最近連續3年度在「自行分配學位」接獲申請數目達到該年度可供中一派位學位數目8成,即可提出以4班參加翌年中一派位。」

https://static04.hket.com/res/v3/image/content/3600000/3600524/LA_201_600.jpg

heidya    發表於 24-5-14 13:02

Poyau 發表於 24-5-13 21:20
【中一開班】中學連續2年開2班中一
失翻身機會恐加劇縮班殺校潮

謝謝提供資料
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊