用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 有無收到取錄waiting的電話?
樓主: bryancheng
go

有無收到取錄waiting的電話? [複製鏈接]

Fient 發表於 12-12-3 17:07
小兒上年waiting list, 到今年6月尾才收到學校入學電話.
希望各家長用平常心吧. 貴子女已盡了力,又可必比壓 ...

just want to ask...  6月尾至call.. 點解到時會有位呢? sorry silly ques

醒目開學勳章 王國長老

哎, 呢個叫音樂椅效應, 一個起身一個坐低, 不過唔知點解總有人一人霸幾個位, 放下又一個, 放下又一個, 所以個遊戲有排玩.......我果時係7月尾至有位

引用:哎,+呢個叫音樂椅效應,+一個起身一個坐低,+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-03 發表
哎, 呢個叫音樂椅效應, 一個起身一個坐低, 不過唔知點解總有人一人霸幾個位, 放下又一個, 放下又一個, 所以 ...
I vy like hkugap their 做事手法真係好欣賞!

evaken  學校行政好好<--- um........有d野要讀左先知, 只可以講, 冇完美的! 100分滿分, 我比80分  發表於 12-12-5 11:25
小肥鴨  我都覺得呢間學校行政好好  發表於 12-12-3 21:04

回復 Charlotte_mom 的帖子

係呢你既小朋友係咪今年考小一?港同是否已取錄?祝大家有心儀學校取錄!

引用:哎,+呢個叫音樂椅效應,+一個起身一個坐低,+

原帖由 Charlotte_mom 於 12-12-03 發表
哎, 呢個叫音樂椅效應, 一個起身一個坐低, 不過唔知點解總有人一人霸幾個位, 放下又一個, 放下又一個, 所以 ...
Charlotte mom
已往經驗,6,7月有幾多人起身?

回覆:Little_cy 的帖子

我諗真係要睇依班正取生,港同係咪佢地第一位,如果係當後備,而佢地又考到心儀既,咁到5/6月就唔再交費用留位了!

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 係呢你既小朋

原帖由 Nekoko 於 12-12-03 發表
回復 Charlotte_mom 的帖子

係呢你既小朋友係咪今年考小一?港同是否已取錄?祝大家有心儀學校取錄! ...
我個女中一喇

aleelee  唔明白你意思, 如果已註冊港同,就無大抽獎架 !咁點解會關大抽獎後有位放出來呢 ?謝謝 !  發表於 前天 13:40

evaken 發表於 12-12-3 12:59
不用擔心, 入到2nd in的考生下年大抽獎早一日可能都會收到信的。之後大抽獎出結果後兩日註冊, 我大囡早兩年 ...

我指入左400, 有2nd in 考生, 未註冊港同所以有得大抽獎!

除左出正取生result 開頭一兩個月(大約一月左右), 學校先會call waiting

之後學校唔會一有正取生家長打電話/寫信話唔讀就即刻call waiting的。會儲1大lot人, 一次過在大抽獎早一日先出取錄信。如果有考生家長話唔要個位, 又再電話call waiting

回復 Nekoko 的帖子

evaken,我仔仔有2間學校收,我只註冊1間,我們知道學位緊張所以只註冊1間,我之前已post左,你可睇返!唔該

evaken  睇返番#7個post知道了, 唔該  發表於 12-12-5 15:37
evaken  返番d post知道了! 沒有同理心的hold位家長年年大有人在, RELAX! 唔該!  發表於 12-12-5 15:35

waiting 0既家長可做的只有寫信比校長, 加油!

醒目開學勳章 王國長老

都唔係既....幾百蚊留位費, 有幾多人交唔起丫講真, 應該話, 無留位的, 係肯定唔buy呢套, 但有留位的, 有部分會開香檳慶祝, 亦有部分係觀望, 始終一讀十幾年流流長, 唔唸清楚就假既

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我希望我6,7月會收到call la我非常buy呢套

小肥鴨  我都係好好好鐘意呢套  發表於 12-12-6 12:53

回覆:有無收到取錄waiting的電話?

我好好彩,我本身係waiting,但30號下午打來同我講有位,問我註唔註冊,現在我已經註冊了。大家唔好氣餒,學校效率相當高,學校一有位應該會好快通知大家,希望大家成功。

Nekoko  恭喜!!^^  發表於 12-12-7 00:26
swongcc  Congratulation!  發表於 12-12-6 23:21
aleelee  恭喜恭喜 !  發表於 12-12-6 18:55

回覆:momoy1172 的帖子

你就好啦!

引用:你就好啦! +

原帖由 babushka 於 12-12-07 發表
你就好啦!
我好明白現時大家嘅心情,26號收信當天,我現在還記得一清二楚,大家努力呀!希望大家會有好消息。

引用:我好好彩,我本身係waiting,但30號下午打

原帖由 momoy1172 於 12-12-06 發表
我好好彩,我本身係waiting,但30號下午打來同我講有位,問我註唔註冊,現在我已經註冊了。大家唔好氣餒, ...
Congrats! 我希望我都係

回覆:有無收到取錄waiting的電話?

有朋友今日(5/3)收到取錄電話!

醒目開學勳章 王國長老

引用:有朋友今日(5/3)收到取錄電話! +

原帖由 babushka 於 13-03-05 發表
有朋友今日(5/3)收到取錄電話!
我都話有位就call吾會等七月啦,不過好小有家長無端端突然中途放位就真

‹ 上一主題|下一主題