用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學2014-2015年度小一入學申請程序 ...
樓主: Charlotte_mom
go

港大同學會小學2014-2015年度小一入學申請程序 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

向好處睇, 起碼小朋友多D時間interview, 大家可以雙方面了解對方(好老實啦, 學校揀學生, 家長都揀學校架, 唔睇真d點知係唔係自己杯茶), 而且in多幾次, 萬一第一次小朋友唔在狀態, 或者某一種interview形式未能發揮, 都仲有多次機會, 我個人黎講, 見多好過見少(雖然花好多時間)
至於見家長, 我幾想tim啦, 起碼可以自己控制返, 靠個5歲人仔始終覺得滴汗....

引用:這兩年入圍的小朋友多數是有什麼特點呢? +

原帖由 feiji 於 13-03-25 發表
這兩年入圍的小朋友多數是有什麼特點呢?
我都想知呀!有冇港同家長講下?主動撩人傾計的小朋友係唔係其中的特質?但冇時停呢?

回覆:港大同學會小學2014-2015年度小一入學申請程序

多謝樓主報料,期待面試中!

請問港同小的活動和project需要家長積極參與的嗎?  

記性好會有幫助. 上年第二及第三輪, 都玩記性遊戲.

第二輪, 其中一part是在校長室比你看一埋動物公仔, 看一會, 再考你是否記得晒有什麼動物.

第三輪, 將校長室重新佈置, 考小朋友記唔記得上次的佈置如何. 重有, 與家長面談時, 給幾本書小朋友看, 之後會問返其中一本的內容, 考小朋友是否真正看書, 及是否記得內容.

引用:向好處睇,+起碼小朋友多D時間interview,+大

原帖由 Charlotte_mom 於 13-03-25 發表
向好處睇, 起碼小朋友多D時間interview, 大家可以雙方面了解對方(好老實啦, 學校揀學生, 家長都揀學校架,  ...
其實我好欣賞港同1314入學為止的做法:就係每個學生有兩次1st interview 機會,兩次完成后才篩選學生去第三次(2nd interview)面試。因為這種做法對熱學生其實好considerate.

但可能投考人數越來越多,1415才要改變做法,不是每人都有兩次機會,而係第一次就篩選學生。真係難咗。

唔知面試方式、題目會唔會因而有変?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-03-25+

原帖由 qwe2132007 於 13-03-25 發表
其實我好欣賞港同1314入學為止的做法:就係每個學生有兩次1st interview 機會,兩次完成后才篩選學生去第三 ...
真係答吾出,其他每年都有調整,睇下大調定小調姐。

Thanks for sharing!

Thanks a lot! ^^

醒目開學勳章 王國長老

有LINK了, 6月1日開始接受登記
‹ 上一主題|下一主題