用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 09/10 LHT-P.1 ~ 請進
樓主: YiChingMaMi
go

09/10 LHT-P.1 ~ 請進 [複製鏈接]

意思是:英文測驗UNIT 1

原帖由 YiChingMaMi 於 09-9-14 20:21 發表
hi,
anyone know Quiz (Unit 1) (21/9)?  this is the homework from blackboard but I cannot find any of this from her school bag :(  what's this?

你的小女在K3上學期就要交申請表,
大約11月就面試了.
預祝成功.   

原帖由 YiChingMaMi 於 09-9-14 20:18 發表
Hi Annabellalaw,

You're so lucky that 2 daughters can get in this school, I have a little daughter she is now in K2, how I hope she can also get into LHT!!  

Met Principle Chan on 8/31 and also brou ...

這測驗定在9月21曰

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-14 22:06 發表
意思是:英文測驗UNIT 1

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-14 10:14 PM 發表
這測驗定在9月21曰

Thanks a lot, this is her first test, so exciting!
does the test just like dictition, only spelling?  What is the format?
Thanks.

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-14 10:12 PM 發表
你的小女在K3上學期就要交申請表,
大約11月就面試了.
預祝成功.   

Hahaha..
Coming very soon, almost the same time of now but in next year...  Just let me take a break and try again to nervous next year!! Seems just end of the elder one!

YiChingMaMi:

測驗內容有  選澤 ,閱讀理解  ,英文大楷小楷  ,標點符

号  ,  拼音多以連線方式表達 ,填充會有字提供.

原帖由 YiChingMaMi 於 09-9-14 23:39 發表

Thanks a lot, this is her first test, so exciting!
does the test just like dictition, only spelling?  What is the format?
Thanks.

對唔住,攪錯,這是考試內容,測驗應該會少D容易D

希望冇嚇親你哋

對唔住

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-15 00:09 發表
YiChingMaMi:

測驗內容有  選澤 ,閱讀理解  ,英文大楷小楷  ,標點符

号  ,  拼音多以連線方式表達 ,填充會有字提供.

Alien, Annabellalaw,

Hello, 小兒都是1L, 佢每日都很開心上學。不過就唔多識report學校所發生的事比我聽。原枞21/9就有test, 真係要好好准備。

係呢,你地有冇訂那個中英數提升課程?同埋我想問問你地有冇訂飯?我記得張通告話訂飯的同學,每位會送一張枱墊同一套餐具。你地有冇見過?

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-15 11:42 AM 發表
對唔住,攪錯,這是考試內容,測驗應該會少D容易D

希望冇嚇親你哋

對唔住

Thanks so much for your information!!

餐具及枱墊應該遲些派.

這網上提升課程,我一直都有參加,給你這一問,再徵詢家姐

仔的意見,她竟說:無聊,隔一兩星期會問同樣問題

我支票也開了,不知如何處理,給點意見好嗎?

原帖由 勤勤媽咪 於 09-9-15 16:48 發表
Alien, Annabellalaw,

Hello, 小兒都是1L, 佢每日都很開心上學。不過就唔多識report學校所發生的事比我聽。原枞21/9就有test, 真係要好好准備。

係呢,你地有冇訂那個中英數提升課程?同埋我想問問你地有冇訂飯?我記 ...

Hi Hi all mami,

好開心係度知多啲information.  my son also didn't tell me any more in school.  每次打電話返去叫佢做功課,佢總係唔知有咩功課要做,要我哋返黎幫手睇先得!!!!都唔知點算!

係呢!咁我想問有冇人要參加個拔尖補底班???究景係要咩資格呢?????

黎緊都要應付英文quiz,真有啲擔心!

YiChingMami,

我個囝同你個囡同班呀!希望可以交流多啲班裡發生啲事啦!

Annabellalaw,

多謝你的information. 其實間午餐公司都唔駛派枱墊同餐具,我都買咗lu.
講開個網上練習,如果你個大女一直都有用開,keep 住做多d exercise 都好嘅。我每日起碼叫個仔做功課都有十次以上,依家咁少功課都攪到好夜,我都唔知之後點算.或者我對佢太仁慈... 如果多咗個網上練習,我驚我唔知每晚要陪到佢幾多點...

百厭仔,

我諗個拔尖補底是由老師揀選,可能係下星期test之後就知道自己個小朋友有冇份。

Hello Annabellalaw,
唔好意思,幾日冇上BK,我個仔仔都係1L架,仲坐係你囡囡前面呀。我9日&10日去左陪飯,見到有24個學生,一個冇返,應該25人。你大囡讀4年級,希望你提供多D資料,等我們有準備。
你都加入家教會義工行列呀?我星期三做小息、送飯同校康時段,我有想過做埋星期四架,不過可能遲少少先,到時見啦!

9月18日都會出席架,唔知有幾多家長去呢?

原帖由 百厭仔 於 09-9-15 10:17 PM 發表

好開心係度知多啲information.  my son also didn't tell me any more in school.  每次打電話返去叫佢做功課,佢總係唔知有咩功課要做,要我哋返黎幫手睇先得!!!!都唔知點算!

係呢!咁我想問有冇人 ...

Hello Ho Hin mami,
Yes, I still haven't prepared the quiz yet. She's not good in English, quite difficult for her to spell all of vocab.
Do you know is there no books for Science?
Also, 從圖書館借回來的圖書 (for 通識科), 是否星期四要帶?

勤勤媽咪,

支票我冇交~~既然佢覺得唔好~~留返報其他嘢,反正學校陸續推出網上練習,以前從不揀擇,依家會儉土下,而且我都驚佢忙,應付唔到.

我呢個媽咪好自閉,好少同人傾,希望多D同你地分享,學多D嘢,

可能我多小朋友,冇時間同佢地磨,通常我話一就不能有二,除非佢地用誠懇態度同我商量,有合理理由,否則唔使妄想.

所以,我D女一直覺得我好專制,

其實我都知冇咁好,但生活逼人,時間唔夠用,可以點?

不過有一招我成日用~~一啖沙糖一啖X,  得!!

Alien,

好開心你加入義工行列,我都係今年先參加,實有機會同你合

作嘅.

我逢星期四朝早會係 羅氏基金中學 做家長義工,順便再到小

學呢邊幫手,跟住食飯,都好開好,

弊!咁如果小學家長又食飯,同邊班去好~~都係要調調日子,打電話先!

原帖由 勤勤媽咪 於 09-9-15 23:11 發表
Annabellalaw,

多謝你的information. 其實間午餐公司都唔駛派枱墊同餐具,我都買咗lu.
講開個網上練習,如果你個大女一直都有用開,keep 住做多d exercise 都好嘅。我每日起碼叫個仔做功課都有十次以上,依家咁少功課都 ...

百厭仔,

唔使擔心啦,Quiz 應該唔難卦,因為太耐,都唔係好記得.

呢两日我見方蔚玩內聯網的學習遊戲,唔知有冇用呢?你不如叫仔仔試試.

細路初初係咁,甩甩漏漏實有,慢慢嚟啦.

不過仍然要定低D規矩囉,我好怕要跟太耐,通常下學期就開
始要佢自己承擔後果,唔該自己跟返~~所以我覺得自己都係比較嚴果隻,仲幾惡~~我個女實話我唔老實,佢地成日唱我係恐龍.

Alien,

9月18日我都會到,到時見啦.

原帖由 百厭仔 於 09-9-15 22:17 發表

係呢!咁我想問有冇人 ...

唔好意思,我囝囝係 1S 班,遲咗報到!

你哋提起甩甩漏漏,我個仔抄手冊都成日唔齊,日日都要同佢對呀,兼且唔肯做功課,晚晚都要吵吵鬧鬧,好慘呀!剛返學兩個星期,都唔知要捱到幾時!

回覆 1# itbaby 的文章

itbaby,

未習慣啫,比D時間佢適應,有D小朋友寫字會遲D,可能佢係其中一個.

試吓買定D佢鍾意嘅生菓(平時唔會買嘅,又唔好比多,多就唔值錢,例如士多啤梨,新鮮蜜棗,車厘子咁,總之要佢鍾意食,又難有得食嘅,効果會好D),喺佢功課冊上寫多少少字就獎少少,你仲要做到非常意外同開心,咪贊得過份,否則唔知佢逐漸進步你唔知點表達你嘅感受,似乎複雜,做落唔係咁難,可能會有効.

生菓只係例子,不過功課咁小事,小小獎勵就夠,

有時我整沙律,D女就意會到我好開心,因為佢地有人做咗件值得讚嘅事,~~所以不用太刻意表明是獎品,免顯得物質化.

我係咁做,唔知你 WORD 唔 WORD呀.

至於唔肯做功課,都幾煩,等我又諗諗,因為好夜,聽日要做家教會義工,遲D再交流,

原帖由 itbaby 於 09-9-16 17:14 發表
唔好意思,我囝囝係 1S 班,遲咗報到!

你哋提起甩甩漏漏,我個仔抄手冊都成日唔齊,日日都要同佢對呀,兼且唔肯做功課,晚晚都要吵吵鬧鬧,好慘呀!剛返學兩個星期,都唔知要捱到幾時!

...

Hi,各位媽咪,

你哋就好啦,瞓晒覺,臨瞓先知未洗三個女嘅校裙,真激死,無法啦,唔通唔洗咩?

有時諗,細路唔做功課,唔知係咪嗲媽咪呢,唔做就成晚唔同佢笑唔知 work 唔 work 呢?

諗住唔交支票啦,袋住先,點知唔記得抽返起,比佢地交咗,下聽朝打去機構可唔可以截住,唔得就冇法啦,

可以咁樣同你哋傾計,真係好開心,除咗讀書果陣有咁寫(當然係用書面語)外,真係好多年冇呢種情懷~~都係由呢刻開始用書面語.

原帖由 Alien 於 09-9-15 23:41 發表
Hello Annabellalaw,
唔好意思,幾日冇上BK,我個仔仔都係1L架,仲坐係你囡囡前面呀。我9日&10日去左陪飯,見到有24個學生,一個冇返,應該25人。你大囡讀4年級,希望你提供多D資料,等我們有準備。
你都加入家教會義工行列呀?我星期 ...

‹ 上一主題|下一主題