用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 09/10 LHT-P.1 ~ 請進
樓主: YiChingMaMi
go

09/10 LHT-P.1 ~ 請進 [複製鏈接]

hi,各位媽咪,

我見到好些媽媽能夠温柔地教小朋友,就會很慚愧,我曾經上過坊間不少課程,總教人深呼吸,數一二三,對我就是沒功效,雖然跟從前比,其實進步了,不過自知仍有大截進步空間(可想而知,我是何等恐佈),有時我覺得女兒們更懂得包容我,愛我,你們說,我是不是很失敗~~這些內心話不能讓她們知道,我相信她們會笑的.

小朋友真的很可愛,要相信子女給我們的可能比我們給他們的更多(此刻我的感受是這樣),我現在很珍惜跟她們相處的時間,尤其是兩個二十有多的女兒,當你預見她們準備邁向自己的人生時,真的會有點捨不得(代表她給你的時間逐漸減少),先為自己從前的急躁,偷偷向她們說聲對不起~~專家說應該在她們面前表白的,我硬是放不下面子,算古板了.

開明的媽咪,請不要嫌棄我這個舊派媽咪,跟我交流做朋友,灌輸更多做人母親正確的方向,謝謝你們各位.

原帖由 Annabellalaw 於 09-9-17 03:07 發表
Hi,各位媽咪,

你哋就好啦,瞓晒覺,臨瞓先知未洗三個女嘅校裙,真激死,無法啦,唔通唔澆咩?

有時諗,細路唔做功課,唔知係咪嗲媽咪呢,唔做就成晚唔同佢笑唔知 work 唔 work 呢?

諗住唔交支票啦,袋住先,點知唔記得抽返起, ...

Hi, Annabellalaw,

原來你有3個女,真係少d精力都唔得。我相信慈母多敗兒,所以我有時都忍唔住丙佢,佢好似唔鬧佢唔識驚。

我都很感謝你們這班義工家長那樣無私地為學校和在校學生服務。若果我唔係在職婦女,我都希望可以出一分力。

自從做咗阿媽之後,我都覺得媽媽真的很偉大。自己亦變得眼淺。好似阿仔第一日返學,睇住佢走入學校時的背影,我不知不覺都眼濕濕。時間真的過得很快...

係噃,我見到可仔本手冊中文話22/9,評第一,二聲,係咪即係下星期要測驗?仲有佢帶咗個好似是讀書報告嘅file,問佢幾時交,阿仔都唔識得答我... 請問有冇人知道係要幾時交?

因早前暑假在學校買書,還欠一本中文書,請問有冇人知幾時派?請問有冇人知幾時派。
有如果唔參加9月30日,水運會,需唔需要上學。

Hi,Kitty28,

我昨天已收到中文第二冊~~不過當日忘記到校買書,足足要多付百多元才在萬邦買齊两個女的書,想起還有點心痛~~

所以,是學校多給了方蔚的,吩咐她退回給老師,她忘了,明天再叫她去.

一二年級,不是選手,無需出席,不用上課.

原帖由 kitty28 於 09-9-17 20:18 發表
因早前暑假在學校買書,還欠一本中文書,請問有冇人知幾時派?請問有冇人知幾時派。
仲有如果唔參加9月30日,水運會,需唔需要上學。

Hi,勤勤媽咪,

更正,我有五個女是真,所以家裡非常熱鬧,曾經上過一些育兒課程,需要自己錄像,我的永遠是吵吵鬧鬧,嘻嘻哈哈的一段,他們會做出難以想像的表情.

對住仔女,幾勞氣幾辛苦,到最後都係心甜,無符.

對,22/9評估中文,  至於閱讀報告,應該學期尾 即 一月交,老師有機會在過程中收回檢查.確保進度理想.

原帖由 勤勤媽咪 於 09-9-17 17:00 發表
Hi, Annabellalaw,

原來你有3個女,真係少d精力都唔得。我相信慈母多敗兒,所以我有時都忍唔住丙佢,佢好似唔鬧佢唔識驚。

我都很感謝你們這班義工家長那樣無私地為學校和在校學生服務。若果我唔係在職婦女,我都希望 ...

Hi all mami,

我地一齊努力啦!其實我哋係太錫佢地先咁緊張!

今天我同老師(班主任)第一次聯絡,傾咗10幾分鐘到!知多啲阿囝既情況!個心即刻一沉!事關我個囝係細囝(12月出生個隻),佢讀kindergarten is okay, 冇咩問題!但呢幾星期,老師話佢係跟唔到個進度,很慢!所以推薦咗佢去讀拔尖課程,原來係要來幫佢熟習快啲學習模式及補吓佢的進度!
我並不是為他要上這個課程而唔開心,反而欣賞學校的安排!而是我心想,我是否早了一年要阿囝讀小學呢??佢會唔會真係太辛苦(對佢黎講,佢細其他同學很多,腦部發展都可能未及跟得上),亦可能因為他比較細,令他今日係學校發生些不開心事,我真係有啲內疚!

好彩的事,他表示返學開心!!!!我昨晚比了很多正能量佢,希望佢開開心心!早前我都有責怪他經常不知道做咩功課及唔想做!但回想他近日的表現已進步了很多(e.g. correction, he know what he need to do, even erase a few times, he still not give up)係有少少忟憎,我知他已盡量適應!加上今天同老師傾完,我先懂自我檢討,反省過來!原來我的兒子仍然很細,是我比了太多期望及壓力予他!!!! 更令我回憶起自己小一時又是經常一舊雲,經常欠交功課!

所以,由昨晚開始,我都自我控制情緒多了,比多些鼓勵及支持他!希望他能盡快適應學校生活及模式!當然,他仍舊會跳皮,畢竟他仍是小孩吧!我不是要他出類拔萃,只是希望他能開心地學習就足夠了!

老師亦表示他們小一不會要求學生交足功課及欠交有任何懲罰,到小二便會對欠交功課很嚴緊!她說只是各同學見人人交齊,所以他們才會自我驚慌欠交功課!

不多意思!講得咁長!但都多謝你們係度比我分享!我會比阿囝多啲時間去適應新階段才再作檢討他的方向!

大家一起加油呀!

Hi,百厭仔,

既已入了小學,何不向前看?

學校有支援,老師又明事理,加上自己又留意發展,多給他鼓勵,支持,你絕對可以笑住接受挑戰, 萬大事有羅氏做後盾,無需要死命站穩什麽bank1選中學,卸了不少無謂壓力,暫時多點正面的親子時間就足夠了.

聽到小朋友說讀得開心,你可以舒口氣了.心境愉快是正能量,是解決問題的潤滑劑,放心啦!

大家一起加油

原帖由 百厭仔 於 09-9-18 05:24 發表
Hi all mami,

我地一齊努力啦!其實我哋係太錫佢地先咁緊張!

今天我同老師(班主任)第一次聯絡,傾咗10幾分鐘到!知多啲阿囝既情況!個心即刻一沉!事關我個囝係細囝(12月出生個隻),佢讀kindergarten is okay, 冇咩問題!但 ...

Annabellalaw,

5位孩子之母,好厲害!又要多謝你回答我的疑問。

百厭仔,

你唔講我都唔知呢個課程有這樣的安排。這安排真的不錯,因為我見過這個課程是於小息、導修堂或after lunch時進行,這不會影響他的放學時段。老師講一句勝過我地講十句。相信你囝囝好快會take up. 加油!假若這發生在名校,多會叫家長攪掂佢,無謂拉低其他同學的成積。我比較喜歡這樣的學校,因為校方沒有放棄學生。小孩早些上學不是壞事,最緊要是學校是否適合他。

回覆 66# 百厭仔 的文章

你兒子上的是補底班!

Annabellalaw,勤勤媽媽,

各謝你們的鼓勵!! 現階段我都不希望給予他太大壓力!每日給予讚美及不停多方面鼓勵我想是最好的方法!慶幸他覺得開心,鐘意返學!我想他會慢慢適應下來!

大家都加油!

係呀!是學校幫額外再幫他們快些適應的!

原帖由 christina06 於 09-9-18 21:00 發表
你兒子上的是補底班!

Hi 百厭仔

問你是否主動致電給老師,在那一個時間。
有否參加過小提琴班嗎?教得好嗎?

Kitty 28

我諗係放學後打比老師會方便些,因他/她的時間會比較自由啲!我約四點半到找老師!

我冇報到小提琴呀!我個囝比較活躍,他不是太喜歡及適合,家陣我都頭痛緊他的樂器學咩好!

佢話鐘意打鼓,但又好似未有得安排....

咁你哋呢?????!

我報了小提琴呀我報了小提琴呀!她本身都學開綱琴,囡囡好鍾意音樂同藝術。
本來都學了芭蕾舞3年,但一星期兩堂,很辛苦。
要她她選擇放棄一樣,她選了學小提琴,所以下個月開始唔學芭蕾舞啦!但她本身很活躍的。

回覆 1# kitty28 的文章

Hi kitty28 / 百厭仔,
小女都學了3年芭蕾舞. 宜家都係1星期上2堂,都好攰! 跳完舞撘車返屋企都會瞓著覺.

叫佢唔好跳但佢又唔肯, 唯有再繼續試吓先.
我哋揀咗長笛,但都未有通告話報名.  

我去了上星期五的聚會,很開心可以知道她在學校的情况,感覺每位老師也很有愛心和耐性,當初真的無揀錯

回覆 4# kitty28 的文章

I tried to call teachers before 7:55am or lunch time, both are available to contact. No problem, just remember 1 time both Miss Yip and Miss Yau are not available and I left my telephone # to call me back.

Actually, teachers are pleasured to answer all of my questions and have patient to receive my call. They are well understand how's the feeling that being a parent. (especially for P.1)

A lot of things are un-kown and worry about... worry about how's daughter feeling? does she eat full? is she happy? can she make friend or does she feel lonely at shcool? can she afford physically because of the long time study than kindergarden?   

Also, my daughter is very shy that dare not to ask teachers questions. So increase my worries!

But I release a lot after met with teachers last Friday, I know much more about her at school now.

原帖由 百厭仔 於 09-9-19 10:56 PM 發表
Annabellalaw,勤勤媽媽,

各謝你們的鼓勵!! 現階段我都不希望給予他太大壓力!每日給予讚美及不停多方面鼓勵我想是最好的方法!慶幸他覺得開心,鐘意返學!我想他會慢慢適應下來!

大家都加油! ...

百厭仔,
加油!  加油!! 加加油!!!

YiChingMaMi, Kitty 28,

我試過比我個囝學音樂,他跟本冇坐定及用心去聽,經常望呢樣,望個樣!人地叫佢做佢又唔聽!

家陣淨係學緊游水!惟有慢慢再諗啦!

係呢!你哋覺得功課量如何!我都覺不輕,尤其現在是剛開學不久,好彩阿囝都肯用時間做!你哋情況如何??

回覆 1# 百厭仔 的文章

百厭仔,

如果只計回家做的功課量是ok的 (因很多已在學校做咗), 但有d家課冊上的東西不是太清楚, 當然亞女都唔知係乜. 好似今日備註: Fun n Friend (24/9) and GB pg. 6, 但亞女話老師收咗本 grammer book, 書包裡都無. 最慘亞女好怕醜, 唔敢問.

不如俾你仔仔學柔道啦. 我想間學游水邊間好? 亞女仲未識游吖

百厭仔,

我都覺回家做的功課量是適中的 (我女因很多已在學校做咗)。我女暑假時,在黃永樹學游水,因在家附近。你囝囝係邊到學呀!
YiChingMaMi,
Fun n Friend (24/9) 係通告買教材的,我唔買啦,因之前全部我已經買晒,我怕溫唔晒。
GB pg. 6,但我女有在校已做完 grammer book。
‹ 上一主題|下一主題