用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 09/10 LHT-P.1 ~ 請進
樓主: YiChingMaMi
go

09/10 LHT-P.1 ~ 請進 [複製鏈接]

Hello 咁多位好, 我係1L班卓曉,大家多多指教.

原帖由 kitty28 於 09-9-23 12:32 AM 發表
百厭仔,

我都覺回家做的功課量是適中的 (我女因很多已在學校做咗)。我女暑假時,在黃永樹學游水,因在家附近。你囝囝係邊到學呀!
YiChingMaMi,
Fun n Friend (24/9) 係通告買教材的,我唔買啦,因之前全部我已經買晒,我怕溫 ...

thanks, kitty28...
Do you think the swimming teacher is good for your daughter now? Any of swimming school can be recommend?

YiChingMaMi , Kitty 28

有時阿囝都係學校做咗啲,但大部份要等我哋放工返嚟先做架!我問佢,佢又話唔知有咩功課,有時我睇內聯網都唔明架!老師都話有家長唔明寫咩?!會打電話問佢哋......佢話寫得太長=要小朋友抄手冊抄好耐,所以惟有縮寫!

阿囝話鐘意學跆拳道!知不知道tko邊到有好的介紹?   
我係搵咗私人教練教佢游泳,其實佢地小一先開始都唔遲,反而仲好,因為佢哋太細就唔係好夠力囉!

Hi,卓曉媽咪,

你好,

原帖由 cheukhiuma 於 09-9-23 20:37 發表
Hello 咁多位好, 我係1L班卓曉,大家多多指教.

Hi YiChingMaMi:
女女在暑假時學,其實保良局黃永樹小學有個泳池,比史丹福管理,1對6,家長可以在家長席觀看,教呀女個呀sir會逐個教,很有心機教。10堂1期,小學很忙,所以現在沒有學,我唸下個月可能學番。
我覺得其實要呀sir夾唔夾,女女學堂,老公得閒同女女去游水,依家可以游幾下自由式。

白厭仔:
請問你囝游水1對1幾錢?在那裡學?

回覆 4# YiChingMaMi 的文章

景嶺書院內亦有泳池,由史丹福管理。小朋友亦在黃永樹學游水,感覺十分有用。每堂$100;十堂計;可免費試堂。報名時要提陸慶濤學生;會平。
HAPPYBILLKO

Hello, Cheukhiuma, 你好!我又可以請教一下你有關家課問題。

其實我覺得功課OK啦!因為LHT是一小時一堂,一日只上五堂,不像其他學校那樣35-40 分鐘一堂。堂數越多即係功課相對下比較多。

Cheukhiuma, Annabellalaw,

請問你哋知唔知next monday 個Quiz, P/B stand for 乜嘢?仲有係 oxford 免費用戶係乜東東嚟 ga?

kitty 28,

Please check pm.

Hi,

I want to know too, would you please also pm me? thanks.

原帖由 百厭仔 於 09-9-25 11:35 PM 發表
kitty 28,

Please check pm.

勤勤媽咪,

OXFORD 免費用户 ,

相信指的是其reading club, 有關資料貼在手冊尾頁.

至於 p/b 我也不清楚,待大女兒起床後再覆你.

ps大女兒也不知道P/b係乜東,睇怕要問老師勒.

原帖由 勤勤媽咪 於 09-9-25 21:46 發表
Hello, Cheukhiuma, 你好!我又可以請教一下你有關家課問題。

其實我覺得功課OK啦!因為LHT是一小時一堂,一日只上五堂,不像其他學校那樣35-40 分鐘一堂。堂數越多即係功課相對下比較多。

Cheukhiuma, Annabellalaw,
...

deleted ......

p/b is the phonics sound of p and b.

Alien,

原來如此,thx.

你今天有沒有到小學聽講座?

有聽講座的家長可否分享一下?我因為要在中學那邊當  中一新生家長與教師聚會  的義工,所以 MISS 了, 不知評卷跟往年有沒有分別呢?

原帖由 Alien 於 09-9-26 13:09 發表
p/b is the phonics sound of p and b.

Alien, Annabellalaw,

Many thanks!

我今日有出席個講座。內容大致是每科的老師怎樣考學生、多數出那幾類問題、高年級和低年級的分別、提議父母培養小孩多閱讀、積極參與平日上堂的discussion等。我沒有聽過上年的講座,所以不知道分別在那裏。我想今日下午的講議應會放在學校的website上。

我上咗oxford個websites, (1) 還未開始 upload document for the students to read,(2)可以開始。(2)是否要開始每天做exercise?

請問英文錄音功課有未?

勤勤媽咪,

thanks,

website2,應該可以隨意做.

似乎還未有英文錄音呢.

原帖由 勤勤媽咪 於 09-9-27 01:30 發表
Alien, Annabellalaw,

Many thanks!

我今日有出席個講座。內容大致是每科的老師怎樣考學生、多數出那幾類問題、高年級和低年級的分別、提議父母培養小孩多閱讀、積極參與平日上堂的discussion等。我沒有聽過上年的 ...

all mami,

any difficulties in maths around your son/daughter???? I see my son felt quite hard!I feel headache.....help me

百厭仔,

我個仔對Maths都係時得時唔得,尤其唔係好識睇文字題、問題問兩樣嘢,佢就答一樣、時不時寫錯答案...

請問1L班家長, 知唔知英文reading log 2-4係乜嘢?

hi,勤勤媽咪,

reading  log  是根據英文書  super grandad  的內容而作

答的工作紙,已派.

hi,百厭仔,

方蔚在幼稚園時,老師已提醒我她在數方面很亂,要多提升她對數學的興趣,不能用強硬的手法,免她抗拒,

我利用暑假,不斷跟她玩合10的遊戲,在坊間買了座算柱,膠製品,10多元的,又用糖果等教她運算,利用超市及乘車來增加運算趣味和難度,見她不再對數恐懼,再鼓勵她加入數學學會,暫時總算順利,但仍會細心跟進,應付變數,

文字題多少涉及中文理解,幼稚園階段我專注培養她留心身邊字體,例如點心紙,地鐵站名,街道名,招牌,甚至歌詞(她勁愛唱歌),所以她可認很多很多中文字的,你不妨試試,切忌急,急不來,

以上方法只供參考,小朋友各有特質,你要消化運用,找出適合他的就可以了.

大家加油  

原帖由 勤勤媽咪 於 09-9-30 15:49 發表
百厭仔,

我個仔對Maths都係時得時唔得,尤其唔係好識睇文字題、問題問兩樣嘢,佢就答一樣、時不時寫錯答案...

請問1L班家長, 知唔知英文reading log 2-4係乜嘢? ...

Annabellalaw 及勤勤媽媽:

我都認同你們的講法!大概因為現在的數學是用上理解題,他們不是不識計算,而是不明白問題,所以止步。我今日同同事傾完都建議我用些有趣味性的物品使他有興趣繼續學,不抗拒!我都打算用你們說的方法試試,多謝晒

加上,男仔真係難攪些,我個囝永遠冇坐定,由k1開始看書就快快揭完就算,冇耐性去睇吓及讀入面內容,如果你陪佢一齊讀,佢就淨係用隻耳聽,隻眼就望晒的圖畫,要不停叫佢對眼望番啲字!你話死未!

hi,百厭仔,

你囝囝現在的閱讀習慣也如此嗎?上小一,多了模枋對象,可能會有好改變,要把握啊,

看圖書首要輕鬆自在有趣味,現階段不宜強要他看字呢,有時你拿着題材吸引他的圖書說故事,也是小朋友閱讀的第一步,不要放棄,

原帖由 百厭仔 於 09-9-30 23:30 發表
Annabellalaw 及勤勤媽媽:

我都認同你們的講法!大概因為現在的數學是用上理解題,他們不是不識計算,而是不明白問題,所以止步。我今日同同事傾完都建議我用些有趣味性的物品使他有興趣繼續學,不抗拒!我都打算用你們說的 ...

‹ 上一主題|下一主題