用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: YN
go

2009 P1 [複製鏈接]

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-5 01:33 發表
Hi safarimama,

下星期一既數學堂我會教囡囡帶:
(1) 現代數學習作簿 1上A
(2) 全方位數學綜合練習 1上

^^

唔該SAI妳呀....晞晴媽咪!

Hi 小熊媽咪,

唔使客氣. 原來都有唔少一年級新生入到舞蹈隊預備班. 我個女好開心呀, 不過下星期六開始就比較忙啦. 你囡囡係唔係會參加學校既樂器班學中提琴? 要加油呀.

晞晴媽咪 ^o^

Thanks 晞晴媽!!
你講的現代數學1上a... 好似不一定要買喎....會唔係帶
1下A呢?
原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-5 01:33 發表

下星期一既數學堂我會教囡囡帶:
(1) 現代數學習作簿 1上A
(2) 全方位數學綜合練習 1上

晞晴媽咪 ^^
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

現代數學1上A, B 課本唔一定要買, 但習作簿 1上 A, B 都要買架...

晞晴媽咪

我唸我會比呀囡帶埋數學課本1下A, 買書時問過老師話一年級一開始就教下學期嘅數喇!

有冇1B班同學仔? 明天有體育堂係咪著運動衫返學?

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-6 12:40 發表

現代數學1上A, B 課本唔一定要買, 但習作簿 1上 A, B 都要買架...

晞晴媽咪

係喎晞晴媽....都係帶埋好! 執完書包覺得真係幾重!!有些擔心唔知小朋友點上落樓同校車!
開學日所見的小一妹妹真令眼前一亮, 個個都好醒目又"啖定", 對新環境又冇咩膽怯,真係不可小看她們!! 反而D阿爸阿媽就好緊張好興奮(包括我自己)...哈哈!!
原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-6 12:40 發表

晞晴媽咪

Hi mermaidmom,

好高興認識你, 我囡囡都係 1B 班. 聽日我提左工人姐姐幫佢著運動衫啦...

我都係啱啱陪個女執完書包, 其實都好似幾重, 老公話亞女個書包放左書之後都幾大個, 唔知佢聽朝可唔可以攪得掂, 但佢見到個新書包就好興奮, 希望佢第一日正式上堂順順利利啦...

晞晴媽咪 ^^

Yes, they wear P.E. uniform on Monday for 2 weeks
after 20-9-2009, Monday and Wednesday.
My daughter is 1B too, I am too late to reply u.
I PM my phone no. to u and communicate more abt class 1B.
原帖由 mermaidmom 於 09-9-6 16:24 發表
我唸我會比呀囡帶埋數學課本1下A, 買書時問過老師話一年級一開始就教下學期嘅數喇!

有冇1B班同學仔? 明天有體育堂係咪著運動衫返學?

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-5 18:14 發表
Hi 小熊媽咪,

唔使客氣. 原來都有唔少一年級新生入到舞蹈隊預備班. 我個女好開心呀, 不過下星期六開始就比較忙啦. 你囡囡係唔係會參加學校既樂器班學中提琴? 要加油呀.

晞晴媽咪 ^o^ ...

會呀.....今日開始上堂, 不過好趕, 一落車放低個石頭書包食少少野, 馬上又要回學校.

妳女女呢, 她邊班架?  學甚麼樂器?

晞晴媽咪,
Nice to meet you! 多d上嚟交流吓, 互相報吓料!

mariobie,
I'll PM you my phone.  Let's keep in touch!

小熊媽咪,
真係好趕wor! 我唸住比呀囡係街食咋!
學樂器係咪都要著校服?

原帖由 mermaidmom 於 09-9-7 13:04 發表
晞晴媽咪,
Nice to meet you! 多d上嚟交流吓, 互相報吓料!

mariobie,
I'll PM you my phone.  Let's keep in touch!

小熊媽咪,
真係好趕wor! 我唸住比呀囡係街食咋!
學樂器係咪都要著校服? ...

要呀!  個石頭書包太重啦, 驚99o羊住好辛苦!

Hi 小熊媽咪,

我囡囡係 1B 班架. 佢無參加學校既樂器班. 我半年前已經安排左佢學緊鋼琴 + 小提琴啦. 咁樣時間安排上會比較靈活.

另外, 因為小女今早起身有少少發燒. 最後都無比佢返學. 有無1B家長可以話番我知中文功課: "抄(一) 6行" 係唔係有派簿做? 另外, 英文功課方面: 乜野係: "sign apple paper". 常識作業又駛唔駛做 ?

唔好意思咁多問題...嘻嘻...

晞晴媽咪 :-p

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-7 09:53 PM 發表
Hi 小熊媽咪,

我囡囡係 1B 班架. 佢無參加學校既樂器班. 我半年前已經安排左佢學緊鋼琴 + 小提琴啦. 咁樣時間安排上會比較靈活.

另外, 因為小女今早起身有少少發燒. 最後都無比佢返學. 有無1B家長可以話番我知中文 ...

hi
我個女都係1b中文功課:
"抄(一) 6行" 係唔係有派簿做(係)
英文功課方面: 乜野係: "sign apple paper"(紙內容係講上英文堂安排), 還有一張寫Aa-Zz功課紙
數學做現代數學1上A (P.2-3)
常識作業又駛唔駛做 ?(課室上收左)
依晴Hillary, 依韻Eleanor

hi hi...
這裡都幾多1B班喎... 我阿女係1C...有冇同班呀? 有冇人坐A4校車呀? 多些交流吧!
原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-6 23:45 發表
Hi mermaidmom,

好高興認識你, 我囡囡都係 1B 班. 聽日我提左工人姐姐幫佢著運動衫啦...

我都係啱啱陪個女執完書包, 其實都好似幾重, 老公話亞女個書包放左書之後都幾大個, 唔知佢聽朝可唔可以攪 ...

晞晴媽咪,

apple paper是英文通告, 呀囡在上面劃了一個apple, 所以叫apple paper. 其他功課hillary2002已解釋得好清楚了.希望晞晴快點好返!

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-7 21:53 發表
Hi 小熊媽咪,

另外, 因為小女今早起身有少少發燒. 最後都無比佢返學. 有無1B家長可以話番我知中文 ...

safarimama,

我囡同小熊媽咪個囡都係A4校車架! 不過因為上車時間太早喇, 我宜家每日都搭taxi送佢返學, 放學才搭校車! 我唸住下個月都係交單程算了, 你囡在邊度上車?

原帖由 safarimama 於 09-9-7 22:57 發表
hi hi...
這裡都幾多1B班喎... 我阿女係1C...有冇同班呀? 有冇人坐A4校車呀? 多些交流吧!  

Hi Hillary2002,

多謝你咁詳細既回覆呀... ^^ 今日屋企人放學之後去拎功課就係見無簿做中文抄寫, 所以至想問下情況. 英文通告始乎都無, 我聽日再寫張字條問下老師先. 原來常識作業上堂收左. 唔知佢地有無做第一課呢? 我決定都係就咁交左算啦, 如果有需要至同囡囡補做番啦.

咁多位, 多謝關心, 囡囡應該退左燒啦. 今晚佢決定早 D 訓聽朝可以精精神神返學... 嘻嘻...

晞晴媽咪  ^^

晞晴媽咪,

今朝喺學校門口呀囡見倒晞晴落校車呀! 晞晴好靚囡!

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-7 21:53 發表
Hi 小熊媽咪,

保重呀......她無o羊事呀嘛?

原帖由 晞晴媽咪 於 09-9-7 23:32 發表
咁多位, 多謝關心, 囡囡應該退左燒啦. 今晚佢決定早 D 訓聽朝可以精精神神返學... 嘻嘻...

太好啦!
‹ 上一主題|下一主題