用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 1年級的英文網上功課C4CAT 好深,你地覺嗎? ...
go

1年級的英文網上功課C4CAT 好深,你地覺嗎? [複製鏈接]

E-READER, CORRECTION WRITTING 跟本不是一年級的程度

我想向學校反應下
   0    0    0    0

我反應過..........

基本上呢個英語街呢樣功課,我真係
都唔知嗰編咁嘅新聞報導 --- 之後要答問題-- 真係

係咪傻架

除左 5 words a day...
其他既... 基本上係我做... 唔係大小姐做 ~

原帖由 Fatkie 於 08-11-12 09:48 發表
除左 5 words a day...
其他既... 基本上係我做... 唔係大小姐做 ~

同你一樣
除咗5words
其他全部係我做
d英文跟本無可能係小一生做
is, am, are都未分得清
重要識組織句子?我個吓真係o嘴﹗
重有個遍乜人登陸月球,話佢老豆以前都係太空人個遍
真係完全覺得c4貓係覺得全球小一生個個係天才:;pppp:

是全港小一生學生先啱....

未向老師反映....最近好忙

原帖由 pattyw 於 08-11-12 14:45 發表
同你一樣
除咗5words
其他全部係我做
d英文跟本無可能係小一生做
is, am, are都未分得清
重要識組織句子?我個吓真係o嘴﹗
重有個遍乜人登陸月球,話佢老豆以前都係太空人個遍
真係完全覺得c4貓係覺得全球小一生個個係天 ...

次次淨係做 TO-DO-LIST 入面果兩樣野...
其他果 D 我都懶得睇 ~

原帖由 yk0108 於 08-11-11 16:58 發表
我反應過..........

請問你向那位老師反應過, 學校又有?回應 ?
我們是不應該一起?
現在開始左2星期, 如果唔快d向學校反應, 咪要幫佢地做成年, 甚至一直升班都要, 點算 ?

回覆 # 的文章

阿囡一年班時向她的班主任(即英文科老師)反映過, 她話以前的動畫英語中學都啱做, 現在巳經改善了. 又話雖然唔明和唔記得咁多英文字, 但給她習慣接解多d英文, 第時中學無咁驚. (她的答案令我覺得老師也好無能為力和無奈, 唔知邊個決策要做這個動畫英語)
今年再向二年級的英文老師反映這個問題, 她答我可以隨意做唔做, 但轉頭就話一個星期唔做夠三次當欠交功課.............
我不排除有些小朋友可能有傭人姐姐平時d英語都聽得明. 但我就無, 所以一直都放棄無做, 而且上年也無試過因此當欠交. 我覺得很浪費金錢(雜費巳收這個款項)和時間, 但唔知學校是否覺得有些有能力做而不會改變這決定....................................

回覆 # 的文章

同你地一樣除了5 works a day 係佢做之外,
其餘的也是我地家長做, 家長做都唔係答對晒, 你話佢地有咁嘅能力做咩
平日做功課及溫習默書都冇晒時間,
唔通重要慢慢教佢做咩, 為有幫佢做.
這個C4CAT好似係全港性, 我朋友個囡學校
都有, 但佢地好d, 唔係一定要做,
我朋友一次都冇做過.
令亞囡學多d 嘢我都想, 但可唔可以係佢地
能力範圍之內呢? 最起碼好似"每日一篇"咁
佢自己做到先得吖, 如果唔係冇做當欠功課,
我就一定唔會做.
angel

原帖由 angelchuen 於 08-11-13 14:14 發表
同你地一樣除了5 works a day 係佢做之外,
其餘的也是我地家長做, 家長做都唔係答對晒, 你話佢地有咁嘅能力做咩
平日做功課及溫習默書都冇晒時間,
唔通重要慢慢教佢做咩, 為有幫佢做.
這個 ...

X2
都冇時間..平日dict + 功課 + 測驗都要心機教同溫
而ga個隻貓簡直挑戰佢地僅有能力
每日一篇就真係佢自己做,超碼錯會5給你send出去,
同話你知有5次機會,話你知未做啱
但4貓係5同,有時我都覺得難

其實我都估到是家長做的了,我本人則沒有這樣做,這只會是一個壞榜樣,我向女兒說明那些不是她可以應付的,只做vocab 便算.我絕不會幫她做,沒啥意思的.所以我慶幸女兒對那排名榜一點感覺也沒有,她還說知道了那些同學的媽媽會幫囡囡做功課!

但你5做當你欠做喎

只做'5 words a day' lor

嘻嘻,做完5 words a day,玩下遊戲就算,那個什麼榜,她的名次排得很後,但老師無聯絡過我有問題,咁我當過關啦,不能樣樣太認真.

各位…
我發現組織句子個度只要開2個window 出嚟
然后叫小朋友係同一段度搵,組織,就可以

給佢地做吓啦,好過佢地乜都5做,但其實句句子都重係好長就真

C4CAT 回應各家長的意見

各家長,

多謝你們提出的意見,我們將於九月開始推出更多針對各年級的內容,並會針對改革一二年級的內容。例如,我們引入了由專家制作的 Oral song, 將英語會話編成歌曲,朗朗上口,可讓小朋友輕鬆學英語,希望可以幫到大家啦!

給你們看看部分歌曲啦:
How Much Is It?
Lady: How much is it, sir?
How much does it sell for?
Salesman: Ninety–five dollars!
It’s a very good price!

What Would You Like to Eat?
Waiter: Hello, please have a seat.
What would you like to eat?
Jean: I think I’ll have a steak
and then, for dessert, some cake.
Waiter: Would you like it on a bun?
Medium? Rare? Perhaps well–done?
With some string beans or some peas?
Potatoes? Some salad? Some cheese?

熱切期待!
‹ 上一主題|下一主題