用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會校長
go

港大同學會校長 [複製鏈接]

各位好,
聽聞該校校長已換了好幾位,請問是否屬實?本人十分心宜這所學校,但若校長是常換的話,真的要考慮及會否影響教育方針,如變相十分趨谷?

希望有小朋友就讀該好學校的家長給付寶貴意見。感謝。
   6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

創校-2006 創校校長陳梁淑貞: 現為救恩校長
2006-2009 3個學年(一個約): 第2任校長任竹嬌由副校長升上校長位置, 現重返母校路德會沙崙任校長
2009-now差唔多已4個學年: 黃桂玲校長, 前中華基督教會基真校長, 如無意外應該會做到今個約完(即2015學年完結)至會有變數

hope this clarifies

Charlotte_mom 發表於 13-6-17 10:14
創校-2006 創校校長陳梁淑貞: 現為救恩校長
2006-2009 3個學年(一個約): 第2任校長任竹嬌由副校長升上校長 ...
感謝提供。請問這幾年上學校的教學有否大改變?高年班的同學是否較已往的多趨谷呢?
再謝版主^_^

醒目開學勳章 王國長老

話100%無變就明顯係呃你, 講真邊間學校係原地踏步呢
係咪深左, 係, 係咪多左, 係
問題係, 比上不足比下有餘, 家長覺得都OK, 例如我仔小三, 默書都係幾星期一次, 不過範圍多左(一課課文+2課詞語), 功課ok啦, 份量唔會咋一聲勁多, 教法我覺得ok無大變動, 係課程會統一左(每班之間差距)
TSA一樣唔操, 會有D當練習做, 假期功課做, 但唔會勁操更唔會補課, PRE S1亦一樣, 校長會同學生講認真對待, 因為會影響師弟妹banding, 當日常練習總有, 學校長話齋識做都要有technique架
生命教育一樣努力做緊, 無變

如果你講變, 上到中學就真係變, 我女今年升左中, 好明顯跑不停, project, unit test, 功課, 考試, 忙呀, 不過好開心我見佢習慣左個pace, 學習都上心左, 唔識既都主動左, 仲會約d叻既同學一齊溫書, 大個女了

Charlotte_mom 發表於 13-6-17 10:52
話100%無變就明顯係呃你, 講真邊間學校係原地踏步呢
係咪深左, 係, 係咪多左, 係
問題係, 比上不足比下有餘 ...
非常感謝。這所是我暫時的首選。已報簡介會,希望到時能加深認識。

再謝。

哩間都我心宜既學校,希望個仔入到!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝分享。請問港同的紀律會否比較寬鬆呢?

醒目開學勳章 王國長老

如果你問紀律, 我直接答你: 係
港同唔係用紀律去管學生既學校, 如果你希望小朋友被塑造到做事一板一眼的話, 港同唔會係你杯茶
港同講生命教育, 用positive reinforcement, 用感染力去令學生明白應做/唔應做咩事, 例如整到同學, 學生要去見老師, 同老師傾返, 寫道歉信, 向同學道歉, 如果整爛野, 老師會同家長溝通, 要家長理解點解要賠償
試過有一次, 有個高年班哥哥叫我仔做左d曳野, 話夠膽做就請佢食媽咪麵(隨便up), 當然我仔亦唔抵幫, 結果兩個一齊罰無小息, 寫信傾計當然齊齊有份, 而果個同學真係被要求去買返一包媽咪麵俾我個仔, 因為佢應承左
港同無記過缺點果d野
咁解釋希望你明白
亦因為o係咁環境長大, 學生習慣咩都可以同大人講, 其實在成長路上, 溝通更理想

回覆:港大同學會校長

我開學前都擔心有「紀律寬鬆」這問題,但開學後發覺這擔心是多餘的。港同是培育「活潑」的同學,不是書呆子。但老師都有課室管理的能力,鎮得住場;可以好有威嚴,又同時好受學生愛戴。

一年級同學在迎新週時會學規矩,知道課堂中何時可以小組討論,如何向全班做匯報,用何種聲線等。又有手令教全班安靜、集中注意力等。

我也很認同學校 positive reinforcement 的做法;但學校對同學的犯錯也不會輕輕放過,只是學校會要同學靜思、反思自己的過錯,而不是懲罰一輪便算。

回覆:港大同學會校長

多謝分享,好期待9月開學的日子!

醒目開學勳章 王國長老

Old_Cake 發表於 13-6-18 23:31
我開學前都擔心有「紀律寬鬆」這問題,但開學後發覺這擔心是多餘的。港同是培育「活潑」的同學,不是書呆子 ...

講開迎新週, 學校有樣好有趣既做法, 正如之前講, 學校唔係用"紀律"去禁止學生做呢樣做果樣, 制定規矩亦一樣, 去到高D年班, orientation week除左訂班名, 班徽, 班歌等等之外, 連班規都係同學投票的(老師supervision下), 老師要佢地明白同認識點解要有呢d規矩, 亦係大家同意下制定, 而唔係"因為我話唔得"

引用:Quote:Old_Cake+發表於+13-6-18+23:31+我開

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-19 發表
講開迎新週, 學校有樣好有趣既做法, 正如之前講, 學校唔係用"紀律"去禁止學生做呢樣做果樣, 制定規矩亦一 ...
多謝分享,港同果然係用活動教學,希望明年有機會成為港同的一份子!

‹ 上一主題|下一主題