用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 有沒有補習社/託管系柴灣可以同港同小朋友做功課 ...
go

有沒有補習社/託管系柴灣可以同港同小朋友做功課 [複製鏈接]

我想問下有冇人知系柴灣有補習社或者託管班,可以合適港同的小朋友做功課.系可以做完先回家.
   0    0    0    0

原帖由 vvchik2005 於 08-10-28 20:41 發表
我想問下有冇人知系柴灣有補習社或者託管班,可以合適港同的小朋友做功課.系可以做完先回家.

你呢個問題我舊年都問過, 不過唔係柴灣區, 係北角區, 而家我仔係北角區思銳世界補習中心, 都唔錯, 跟足功課溫埋書, 如遇上默書時, 會係前幾天開始日日同佢溫默, 同時我只知小西灣藍灣廣場都有呢間補習中心, 不過我未去過, 唔知呢間個地方有幾大, 北角呢間就係商業大廈內佔兩層, 畀條link你參考下, 得閒或者你去望望, 其實港同小一暫時都唔多功課, 平均每日都係2至3樣功課, 有時仲係畫畫填顏色, 你問埋要託管, 係咪都係在職媽咪呢

http://www.sageworld.com.hk/index2_old.php

醒目開學勳章 王國長老

衰鬼, 打俾我嘛~!
我問下人就知架喇, 應該係o係街市果頭

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-29 21:19 發表
衰鬼, 打俾我嘛~!

你係咪指我呀

喂,你訓左未呀,我而家先見到炸,而家己經11:20分啦,我打唔打比你呀.
原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-29 21:19 發表
衰鬼, 打俾我嘛~!

原帖由 vvchik2005 於 08-10-29 23:16 發表
喂,你訓左未呀,我而家先見到炸,而家己經11:20分啦,我打唔打比你呀.

哎呀.... 搞錯左添, sorry

醒目開學勳章 王國長老

我唔係講你, 我講另外果個, 無事不登三寶殿果個呀
原帖由 KooKoo 於 08-10-29 09:45 PM 發表

你係咪指我呀

咩呀.....邊個呀...清楚d,咁多人你要小心d講呀,小心灣仔有殺手呀
原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-30 20:19 發表
我唔係講你, 我講另外果個, 無事不登三寶殿果個呀

koo koo

唔該晒你呀,我想請問你系唔系坐校車,跟住叫個小朋友自己上去嫁?
quote]原帖由 KooKoo 於 08-10-29 09:31 發表

你呢個問題我舊年都問過, 不過唔係柴灣區, 係北角區, 而家我仔係北角區思銳世界補習中心, 都唔錯, 跟足功課溫埋書, 如遇上默書時, 會係前幾天開始日日同佢溫默, 同時我只知小西灣藍灣廣場都有呢間補習中心, 不過我 ... [/quote]

原帖由 vvchik2005 於 08-10-31 19:26 發表
koo koo

唔該晒你呀,我想請問你系唔系坐校車,跟住叫個小朋友自己上去嫁?
quote]原帖由 KooKoo 於 08-10-29 09:31 發表

你呢個問題我舊年都問過, 不過唔係柴 ...

vvchik2005, 我仔係坐校車到和富, 補習社會安排姨姨係落車處接佢上去補習社, 唔會自己單獨上去

KOO KOO

請問如果學校放假的日子,咁個中心收系唔系可以收留個仔系中心度由早上8時至晚上7時嫁?唔該晒你呀

原帖由 KooKoo 於 08-10-31 23:35 發表

vvchik2005, 我仔係坐校車到和富, 補習社會安排姨姨係落車處接佢上去補習社, 唔會自己單獨上去

原帖由 vvchik2005 於 08-11-1 08:20 發表
KOO KOO

請問如果學校放假的日子,咁個中心收系唔系可以收留個仔系中心度由早上8時至晚上7時嫁?唔該晒你呀

vvchik2005, 間補習中心會收架, 好似上個星期四咁, 我仔就係個度由8:00至7:00走, 仲唔使另畀錢(可能我係畀月費), 另外因我北角呢間有個canteen仔, 可以畀低$20午餐錢(好坦白個午餐係好唔抵), 或者自備午餐, 如你去小西灣個間, 你可以打電話去問下資料, 同埋親身去睇下先, 佢地雖係同一間補習社名, 但每間好似係合約式開辦, 可能會有d唔同

kookoo
你系唔系早上在和富上校車,下午在和富落車嫁.咁思銳收費如何呀. 另外你知唔知有冇d相似思銳的系7姊妹道呀
麻煩晒你呀.因為我可能要搬番去香港北角度住呀.
原帖由 KooKoo 於 08-11-3 09:41 發表

vvchik2005, 間補習中心會收架, 好似上個星期四咁, 我仔就係個度由8:00至7:00走, 仲唔使另畀錢(可能我係畀月費), 另外因我北角呢間有個canteen仔, 可以畀低$20午餐錢(好坦白個午餐係好唔抵), 或者自備午餐, 如你去 ...

原帖由 vvchik2005 於 08-11-3 18:16 發表
kookoo
你系唔系早上在和富上校車,下午在和富落車嫁.咁思銳收費如何呀. 另外你知唔知有冇d相似思銳的系7姊妹道呀
麻煩晒你呀.因為我可能要搬番去香港北角度住呀.
...

vvchik2005, 係呀, 上落車都係和富7-11門口.

補習費有分幾種, 月費:

P2或以下 - $1,340/每星期3堂, $1,570/每星期4堂, $1,800/每星期5堂;

P3 & P4 - $1,440/每星期3堂, $1,670/每星期4堂, $1,900/每星期5堂

P5 & P6 - $1,540/每星期3堂, $1,770/每星期4堂, $2,000/每星期5堂

時間: 逢星期一至五任擇兩小時

話就係話兩小時, 但實際係唔止兩小時, 如撞正學校假期, 可以係個度留全日, 因我地係已畀月費, 所以唔使額外再畀錢, 但午餐小食飲品另計, 飲品除左水係free, 其他飲品只得汽水($5/罐), 呢個就真係非常唔健康, 講番上去時間, 嘻嘻....可以8點上去, 但未有教職員係度, 不過會有個姨姨係度清潔, 可以放心, 個位姨姨都會幫下眼, 佢下午都會幫手接放學, 到9點, 教職員就會返到, 跟住就會安排入房做功課/溫習和做個度嘅補充課本, 補充課本可以自己買/佢地買, 最夜係8點離開, 咁我放工落到去都係大約6點35分左右, 不過有時我仔都未溫習完, 咁就要坐係6樓等, 之前我都講過, 佢地唔會畀我地自己上8樓接架, 唔....你仲有乜問題可以再問, 你諗住搬黎北角七姐妹道附道住呀, 個邊我就冇資料, 所以幫唔到, 不過你搭校車, 會唔會有問題架, 我知七姐妹道有站上車, 但距離我呢間補習社又幾遠, 可唔可以返學係七姐妹道上車, 放學就搭和富落車架?

koo koo

我都好煩,因為我又想搬柴灣(近學校),又想搬灣仔(近我公司)又想住北角(近我阿爸)但最緊要系想搵間好的托管.因為我唔想再要個"姊姊"我個仔成日同個姊姊吵,我覺的好煩.
所以唔想再要啦.我想放工之後自己接返佢.順便train埋我個仔獨立d.不過真系唔該晒你呀.KooKoo 於 08-11-4 11:01 發表

vvchik2005, 係呀, 上落車都係和富7-11門口.

補習費有分幾種, 月費:

P2或以下 - $1,340/每星期3堂, $1,570/每星期4堂, $1,800/每星期5堂;

P3 & P4 - $1,440/每星期3堂, $1,670/每星期4堂, $1,900/每星期5堂

P5 ... [/quote]

原帖由 vvchik2005 於 08-11-4 20:16 發表
koo koo

我都好煩,因為我又想搬柴灣(近學校),又想搬灣仔(近我公司)又想住北角(近我阿爸)但最緊要系想搵間好的托管.因為我唔想再要個"姊姊"我個仔成日同個姊姊吵,我覺的好煩.
所以唔想再要啦.我想放工之後自己接返佢 ...

vvchik2005, 你想要嘅野, 都係我想要嘅 , 我都係冇工人, 只係我仔出世到2歲時請過, 到佢2歲亦係個工人完約後冇再請, 我同我亞媽住得好近, 但我亞媽年紀大, 體力已不能幫手, 所以我舊年要揀小學時都好多野煩, 呢間補習社, 我係前兩年係街收到個d宣傳單張, 見佢有 web-site, 咪keep起佢, 點知咁岩我有同事個仔都係呢間補, 佢話幾好, 叫做跟得足, 遇上考試測驗, 就會成日keep住溫, 咁成績都算係中上, 算係咁啦, 我都有上去參觀過, 所以你最好先上去參觀下, 其實最好係平日下午個d時間, 因為個段時間好多小朋友放學, 你可以睇清楚d個環境, 再作決定, 因而家只得我講, 都係要你親身睇過先得

koo koo
真系真系好唔該晒你呀.  我決定後一定會去看.  真系好唔該你呀
原帖由 KooKoo 於 08-11-4 21:55 發表

vvchik2005, 你想要嘅野, 都係我想要嘅 , 我都係冇工人, 只係我仔出世到2歲時請過, 到佢2歲亦係個工人完約後冇再請, 我同我亞媽住得好近, 但我亞媽年紀大, 體力已不能幫手, 所以我舊年要揀小學時 ...

原帖由 vvchik2005 於 08-11-5 21:04 發表
koo koo
真系真系好唔該晒你呀.  我決定後一定會去看.  真系好唔該你呀

vvchik2005, 唔使客氣
‹ 上一主題|下一主題