用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 [華夏盃]
樓主: ahpaahmi
go

[華夏盃] [複製鏈接]

其實我上次打去中心問, 那個人仲話一定要有列式, 所以呀仔今日話唔洗列, 那一刻差點兒眼珠都跌埋出來, 不過後來聽他說是監考員說不要, 又加上他說只得一張答題紙, 還是有格的, 我就9成相信是不要了. 只是還是有點懷疑, 聽你咁講, 都安心 d.

原帖由 kittylam 於 10-5-1 21:36 發表

同上次差唔多,大仔出來話好容易,細仔就有5~6題唔識,我覺得你仔仔好可愛 ,我兩個仔話列唔列式都得,答啱就有分,全卷有27題!
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

可愛!!!!

其實大仔份人坐唔定, 無耐性,  所以估佢係無乜時間剩, 唔覺得悶, 所以就覺得有趣..哈哈.

以往學校考試出來問佢有乜題目, 佢都話唔記得喇, 一出門口就好似洗腦咁. 連問佢今日總共有幾多題, 佢都話, aiya wang ji liao (忘記了).  不過, 最後記得都記得3題...叫做好架喇..哈哈.

第一題: 有兩個人可以握手一次, 咁 5 個人就可以握手多少次?

第二題: 9+99+999+9999 (我唔知有無記錯係咪 4 個組合), 但都係呢類形.

第三題係數三角形的數量, 圖是一個三個形在中間加了兩條線, 呀仔話完個答案給我知, 加畫完個圖比我睇, 我就指住其中一個四邊形問佢, 哥哥, 乜呢個係三個形黎架咩?? 佢笑笑口答, 係喎, 數得快得滯添, 錯左. 吹帳.

原帖由 kittylam 於 10-5-1 21:40 發表
蘇蘇
你仔仔記唔記得D題目?可以講下邊D題目好有趣?我都好有興趣啊!
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

醒目開學勳章

蘇蘇
你仔仔記唔記得D題目?可以講下邊D題目好有趣?我都好有興趣啊!

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-5-1 21:07 發表
原來都唔小人, 所以今日都係好難見...哈哈.

你地小朋友出來點講呀? 呀仔一出黎話媽咪 D 題目好有趣呀!  我問你形容得咁得意既, 有趣??? 佢話係呀, 上次嶺南的很悶呀. 我估係因為今天的題目真係計算多了, 無咁多時間 ...

同上次差唔多,大仔出來話好容易,細仔就有5~6題唔識,我覺得你仔仔好可愛 ,我兩個仔話列唔列式都得,答啱就有分,全卷有27題!

原來都唔小人, 所以今日都係好難見...哈哈.

你地小朋友出來點講呀? 呀仔一出黎話媽咪 D 題目好有趣呀!  我問你形容得咁得意既, 有趣??? 佢話係呀, 上次嶺南的很悶呀. 我估係因為今天的題目真係計算多了, 無咁多時間剩, 所以佢呀仔覺得有趣.

係呢, 我想問你地的小朋友有沒有寫算式?? 我上次打去中心問, 他們說要寫算式的, 但呀仔今天說, 監考員說只要寫答案在答案紙便可以了.  如果呀仔擺左烏龍就慘咯, 識都變了無晒分.

原帖由 kittylam 於 10-4-30 19:25 發表

明天見!

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-4-26 23:02 發表
大家個仔都係第一次喎

明天見!

大家個仔都係第一次喎

原帖由 kittylam 於 10-4-26 16:51 發表

我都喺第一次 ,原來都唔小媽咪報左!

醒目開學勳章

原帖由 beryl88318 於 10-4-26 16:02 發表

我地係理工考, 進場時一啲都唔覺得亂, 但比賽完就亂到七彩,好在有熱心又冷靜的家長幫手維持個場. 

仔仔都有報多元智能(比賽場係ymca), 今年第一次参加, 唔知到時係點呢.  ...

我都喺第一次 ,原來都唔小媽咪報左!

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-4-26 14:00 發表
咁..怪唔得知啦, 我見 P2排隊入場時都唔係太多人, 原來比起其他場地係細和小 D人.

不過星期六那一個 EVENT 場地是怎樣, 我想沒有太多人的了.

星期六那裡我估應該不會太多人,到時見!

嶺南還有一好處有停車場, 泊頭一小時又唔洗錢, 其後都係 $5 個鐘. 抵!!!  不過可能小人, 如果人多就唔係咁了.

原帖由 kittylam 於 10-4-26 13:47 發表

嶺南只開1個考場,所以容易控制,我大仔都喺嶺南考!

咁..怪唔得知啦, 我見 P2排隊入場時都唔係太多人, 原來比起其他場地係細和小 D人.

不過星期六那一個 EVENT 場地是怎樣, 我想沒有太多人的了.

原帖由 kittylam 於 10-4-26 13:47 發表

我大仔 P2架喇, 我不知有沒有幼稚園租, 加上有些可能是著便服所以認不出來.  不過見到有 D 小學, 成隊人咁黎入場, 都幾誇張.  

原帖由 lks050526 於 10-4-26 13:36 發表
蘇蘇..請問你大仔幾大......可能大D會好D....同埋嶺南有冇幼稚園組??

[quote]原帖由 蘇蘇 於 10-4-26 13:29 發表

我大仔都係數學組, 本來都唔知有呢個比賽, ...

魅力公主 醒目開學勳章

原帖由 kittylam 於 10-4-26 01:19 PM 發表

你囡囡好慘,要考兩次!

係呀!不過佢第二次就做完可以即走,如果唔係又要等一輪

醒目開學勳章

原帖由 lks050526 於 10-4-26 13:36 發表
蘇蘇..請問你大仔幾大......可能大D會好D....同埋嶺南有冇幼稚園組??

[quote]原帖由 蘇蘇 於 10-4-26 13:29 發表

我大仔都係數學組, 本來都唔知有呢個比賽, ...

醒目開學勳章

原帖由 蘇蘇 於 10-4-26 13:29 發表
我大仔都係數學組, 本來都唔知有呢個比賽, 係咁啱學校興趣班的老師派表格, 咁就順便報埋.

到時..有機會見...哈哈....

不過講番混亂呢個問題, 昨天係嶺南又好好喎, 好順利, 入場又快離開都快, 真係估唔到其他市場 ...

我本來都唔知咖,喺大仔間小學推薦佢去參加我先知!
准考證我都喺20號先收到,我冇打去問,我以為因為我冇報佢D培訓班所以唔給我考。

我大仔都係數學組, 本來都唔知有呢個比賽, 係咁啱學校興趣班的老師派表格, 咁就順便報埋.

到時..有機會見...哈哈....

不過講番混亂呢個問題, 昨天係嶺南又好好喎, 好順利, 入場又快離開都快, 真係估唔到其他市場咁混亂.  

其實呢間機構都有點混亂, 以準考証為例子, 一些機構都有說明如在在某日子內收不到準考証便要聯絡她們, 但這一間就什麼也沒有說明.  4月24日考, 見4月17還沒有收到便打給她們, 終於就4月20日才收到準考証.

原帖由 kittylam 於 10-4-26 01:47 發表

,咁啱啊,呢度好似好小人報呢個 。我都喺11-12啊,仔仔報數學組,你仔仔呢?

醒目開學勳章

原帖由 seven_cola 於 10-4-26 13:12 發表

即時補考,晒晒d時間
真係好離譜

你囡囡好慘,要考兩次!
‹ 上一主題|下一主題