用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

實在係好可惜成績不錯,人緣好(好多朋友),運動叻o
最傷心應該係佢父母

回覆:沙田崇真中學揮手區

簽名被屏蔽

回復 Hoining 的帖子

Hi Hoining,

真係好快就讀完中一, 就嚟升中二, 呢個時侯父母只可以用朋友份去指導他們, 我也不想個囡覺得我囉嗦, 一句起兩句止, 除非佢真係錯得好離譜, 我才會責罵, 要佢返房反醒.

男仔係會遲熟, 家長唯有忍耐及等待!!

明天考試, 希望各位小朋友盡力可應付.

回覆:Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:沙田崇真中學揮手區

簽名被屏蔽

回覆:Hoining 的帖子

派左邊幾科?
我想問妳仔果班數學有幾多人合格?
我女有三份卷不合格
英國文學 英文作文 英文閱讀理解

回覆:chaselam 的帖子

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我囡都有兩科唔合格 - Eng Lite (我囡話Eng Lite好難, 佢班只有一個合格) + 中文 (差1.5分才合格), 睇嚟暑假要搵定中文補習老師!
好似越嚟越難合格, 學校係咪要出到咁深? 會唔會打擊學生自信?

簽名被屏蔽

引用:我囡都有兩科唔合格+-+Eng+Lite+(我囡話Eng

原帖由 Hippomother 於 12-06-28 發表
我囡都有兩科唔合格 - Eng Lite (我囡話Eng Lite好難, 佢班只有一個合格) + 中文 (差1.5分才合格), 睇嚟暑 ...
妳個女都話難即昰非常難!我想問佢果班數學有無人不合格呢?

回復 chaselam 的帖子

我囡上學期Eng Lite 較為高分, 今次都唔合格, 可能真係好深.  我囡話好似有5個數學唔合格.  你囡個班呢?

Hi Hoining,

先同小朋友傾下, 再同佢班主任溝通, 睇下班主任有咩意見 (都唔知學校俾唔俾人留班, 始終學位有限), 然後同小朋友講, 睇下佢願唔願意留班, 如果唔想留班, 佢就要定下目標, 升S2後成績要有改善, 否則未必升到S3,

現今做父母好艱難, 又要工作, 返到屋企仲要照顧家庭, 但d小朋友就唔明我地辛苦!!!!

引用:回復+chaselam+的帖子 我囡上學期Eng+Lite

原帖由 Hippomother 於 12-06-29 發表
回復 chaselam 的帖子

我囡上學期Eng Lite 較為高分, 今次都唔合格, 可能真係好深.  我囡話好似有5個數學 ...
剛剛相反,得四個合格。

簽名被屏蔽

今日收到成績表,平均分比上學期高幾分,但級名次退了幾名,總括來講都ok,仍有進步的空間(尤其係中文)。

我囡班有一個同學仔要留班,唔知其他班情況如何?

開始放鬆心情跟女兒一同放暑假,會同家人一齊去韓國玩幾日,九月先再拼過!

簽名被屏蔽

你囝囝是原班升嗎?  好似只有C班才原班升 (我囡班有一位同學會轉出呢班), 唔知會唔會加人入呢班?

你有無係學校訂書? 上年我一早自己出外面買, 今年費時麻煩, 都係同學校訂, 因為上年要走3間書局先買齊!

chaselam  8月27先知道編班結果  發表於 12-7-14 20:27

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題