用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

只有C班先會原班升,除非自動退出. 沙崇其實幫我們家長節省不小金錢,除左中文科, L.S 和 Technology. 都係學校自已製作,英文科開學後經學校購買,唔知會唔會都係學校自已製作呢 or 學校未選定用邊間出版社的書.

回復 clmum 的帖子

Hi clmum,

你小朋友都係讀沙崇?  邊班?

今年中二要買的書費用比其他學校平, 學校自編教材唔係咁多學校可以做到, 老師要花很多時間及心機, 所以佢近年升level升得咁快!!

回覆:Hippomother 的帖子

簽名被屏蔽

回復 Hoining 的帖子

hi, 大家好, 我仔今年升中入了沙崇, 大家都好開心, 係第一志願! 但開心後又好擔心了, 今日分班結果, 佢分左去A班, 大家都知咩一回事LA! 派左去A班我都有少少突然, 即係佢PS 1 考得唔好, 我最唔開心及擔心既唔係佢分入A班, 而係佢既態度, 由考完FIANAL EXAM 6月中開始就一直懶散, 知道派左去沙崇後, 直情完全放鬆, PAIR下PAIR 下咁, 叫佢做咩都"得LA, 等陣先" 完全唔郁, 自以為派到去BAND 1第一志願就係終點 EVEN 叫佢努力, 比心機去考PS 1 為自己為師弟妹都要全力以赴, 當然佢又係是是但但去做LA! 所以, 佢派入A 班, 我反而覺得係一件好事, 等佢知自己唔係好勁, 仲要係墊底個批, 等佢知衰, 一山還有一山高!

我心情都係見佢越大就越唔理自己, 衰D 講, 自學自習唔會, 自理能力唔掂, 安排自己既事無條理, 唉, 呢個仔真係湊C 我!

回覆:nc2000 的帖子

簽名被屏蔽

回覆:Hoining 的帖子

我個仔知道自己入左A班,佢都唔開心,後悔自己冇認真做ps1 ,又怕自己入左差既班會比人更墮後,但我咪叫佢積極返努力讀書,F2 轉去其他班!F1 讀A班打返好個底,適應中學生活,又小班教學,會好d既!而家佢就知衰,今朝做肯做下功課!唉!

各位媽媽好, 小女9月升小6, 在學校第一次呈分試是全級27名, 請問有沒有機會入沙崇呢?  

而學校的程度是不是很深呢?? 因小女也是一個不自動自覺讀書的小朋友.  特別是英國文學, 是不是很難讀??

剛剛的FORM 7 及新高中成績如何??

另外, 在小六選校INTERVIEW時, 是怎麼樣的??

謝謝.

簽名被屏蔽

回復 Hoining 的帖子

我個仔都係幼稚人, 但今次既教訓的確係神對佢既教導! 如果唔係編左入去A班, 佢繼續HEA 呀! 請問A班係雙班主任? 咁係咪成績好返, 升班時以全級排名黎再分班?
你個仔肯唔肯轉去A班呀? 如果佢真係咁差既, 老師都會編佢去A/B班, 要自己提出至會掉去A班? 我諗你個仔未去到留班個情況, 學校咪唔駛佢留! 仔真係難攪好多

簽名被屏蔽

大家好, 我女今年升中入了沙崇, 大家都好開心, 係第一志願!  佢分左去B班,佢都唔開心!

請問沙田崇真中學通常如何分社,我有同學已知自己係咩社,但我係學校網頁沒有找到結果,我係s1b,學號21,thx

skyskyy1 的帖子

學校網上無登。但校務處外壁報板有登。你好想知可返學校問或打去校務處, 請佢地幫下手睇。

謝謝你!希望入紅社啦!看見很多學生在星期六穿體育服返學,好型。

回覆:skyskyy1 的帖子

除了特定集會,可以穿其他社衫,好多人有兩種以上色社衫

回覆:沙田崇真中學揮手區

簽名被屏蔽

亞女返中學好似返小學咁,天天簽手冊,班主任分批同他們吃飯,看看他們的需要及問題,英文老師天天串字,待他們快適應英中生活。
這校照顧周到。

organicfans  係呀, 我都覺得沙祟好好, 照顧周到, 通告又詳盡, Good !  越嚟越喜歡它 !  發表於 12-9-15 16:28

我囡話佢地仍是雙班主任, 其中一位是中一的班主任, 唔知呢位老師係咪跟到上中三?

回覆:Hippomother 的帖子

同班主任一起升級都幾好喎!我女果班英文老師是校長夫人,我女話佢講野幾有趣,一定吾會悶。

回覆:skyskyy1 的帖子

我都覺得沙崇仲好似小學咁照顧同教導學生,特別對我呢個仲好小學雞既仔.真係要管教住!
另外請問係咪F1一定要入運動校隊?定係31/8不被選中就唔駛參加呢?

‹ 上一主題|下一主題