用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田崇真中學揮手區
樓主: Hoining
go

沙田崇真中學揮手區   [複製鏈接]

回復 nc2000 的帖子

中二、中三先一定參加體育,中一一定參加音樂,但亞女入了乒乓球隊,一星期2次(2個鐘),返屋企又要做功課,見佢真忙!唔知追不追上成績.

回復 skyskyy1 的帖子

hi, 大家好, 我小朋友今年都升讀沙祟, 多多關照 !

我看了很多次通告 (關於校隊簡介) 第3頁最後2段, 註:

1. 一人一體藝政策:

第2段, 所有中二及中三級同學必須在兩年學習期間, 最少參與一項體育或藝術類之活動/校隊訓練 (有圈(打不到這個)之組別.

有圈之組別可以係合唱團 / 樂團 /舞蹈 / 劇社等等都可以, 不一定是運動類的..........

希望大家沙祟家長多發言, 多些交流, 多說孩子校內外的開心事, 不開心也可以的, 多分享.........謝謝 ! {:1_1:}

MavisNg    發表於 15-7-8 11:47

引用:希望大家沙祟家長多發言,+多些交流,+多說孩

原帖由 organicfans 於 12-09-15 發表
希望大家沙祟家長多發言, 多些交流, 多說孩子校內外的開心事, 不開心也可以的, 多分享.........謝謝 ! {:1_ ...
沙崇英文係咪好深呢?最近有個quiz ,阿仔得10分,佢話精英班都係得7個僅僅合格!

Quote:原帖由+organicfans+於+12-09-15+發

原帖由 nc2000 於 12-09-21 發表
沙崇英文係咪好深呢?最近有個quiz ,阿仔得10分,佢話精英班都係得7個僅僅合格!

...
是嗎?  我小朋友又無提起, 等我問下佢先。

下學期校長講明今學期會新增兩位英文老師,會提升同學英文,中一可能要教中二或加些少中三課程內容,聽聞去年中二考試有些是中四內容!

Hippomother 的帖子

我地係新丁, 有時間多進來交流呀!

我正在為小朋友(P.6)找學校, 沙崇是好喜歡的, 但如果真的那麼深, 小朋友是不是要很SMART才可以呢, 你們的小朋友功課多嗎?? 是不是科科也很深??

謝.

回復 October 的帖子

我女兒也是新丁一名, 但對這學校是讚不絕口的, 每天返學也開開心心.........

跟據女兒敘述及我的觀察, 有以下總結:

1. 功課不多;
2. 女兒說: 課程同學都可應付;
3. 課堂氣氛很好, 老師有愛心; 最記得女兒開學幾天回來說: 今天老師問: 有沒有人今天一個人吃飯, 結果有幾位同學舉手,  後來老師給他們拉攏相約一齊吃飯, 結果現在佢地變成好朋友.........
4. 學校行政都很有系統, 通告內容詳盡;
5. 中一要學一種樂器, 不包鋼琴/結他; 開學頭2天會有示範........
6. 課外活動: 有很多選擇, 詳細唔講; 如被選入校隊, 一般每星期會有2天訓練.........

希望幫到你!

回復 organicfans 的帖子

謝謝你詳盡的回答, 但因小朋友不是太標青, 所以怕她辛苦.  另外你小朋友當年INTERVIEW時過程是怎樣?? 問什麼呢.

如果已學琴是不是可以申請WAIVE??

謝.

面試內容都有中有英, 之前有網友係到詳細討論過, 你可search 下"沙祟面試".

你似乎一直擔心小朋友應付唔到, 你自己衡量下, 找適合自己程度的學校都是很重要的, 長期落後或者會影響讀書興趣; 先看清楚小朋友的程度再找"對"的學校.

祝順利 !

漏了學琴的問題........我所知是不可以 waive, 如有錯漏, 請其他資深家長指正.

回復 organicfans 的帖子

謝謝.

請問大家的小朋友如何呀? 傾傾近況呀........

回覆:organicfans 的帖子

我個仔依然hea住讀再加上原來上學期冇test ,所以佢更輕鬆佢要有test /exam 管住佢既人!

我個女就好忙, 因為入咗合唱團同田徑校隊, 一個星期最少有兩日晚返, 有時又話學生會要開會, 佢昨晚做功課攪到成11點幾, 有一,兩樣唔識做, 見佢話有d後悔入校隊, 佢同我講老師想佢去參加校際唱歌,佢唔想去, 因為如果參加又要留堂練習喎!!!

回覆:CurrieCheung 的帖子

係啦,校隊揀咗無特別理由又唔可以退出, 練完返屋企仲要做功課, 真係好辛苦。

nc2000 發表於 12-10-16 00:36
我個仔依然hea住讀再加上原來上學期冇test ,所以佢更輕鬆佢要有test /exam 管住佢既人!

而家沙崇中一上學期無 test 嗎 ??? 我記得上年中一要 test , 分數要計洛成績表 .

看見上年的英文卷好深,都吾知怎樣同亞女温習。

回覆:skyskyy1 的帖子

我都諗緊點溫,中英科目拆開幾份卷,同小學唔同,真係頭痛!另外係咪未派考試時間表呢?

‹ 上一主題|下一主題