用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四(06-07年)精靈一族, 請進入(2)..
樓主: siulisa
go

小四(06-07年)精靈一族, 請進入(2).. [複製鏈接]

Re: 小四(06-07年)精靈一族, 請進入(2)..

黃老師

好耐吾見, 近排忙d乜呀

Mandy

請問答案是否第二段的中間位?
mansonwai 寫道:
又比大家既小朋友做下先 :
6. 漲潮
在離海岸不遠的地方有一艘船。從船上垂下一截繩梯,繩梯總共分為7段,每段之間隔20cm。今天的海水十分平靜,繩梯的最下端剛好落在水面上。現在正好是漲潮的時候,潮水上漲的速度為每小時10cm。
請問3小時後,水面是在繩梯的第幾段呢?

siulisa

未公佈答案....遲 D 話妳知

我個仔....一睇就話好易...快快口咁話 : 第一 & 第 二段中位

被佢激 C 我
siulisa 寫道:
Mandy

請問答案是否第二段的中間位? [quote]
6. 漲潮
在離海岸不遠的地方有一艘船。從船上垂下一截繩梯,繩梯總共分為7段,每段之間隔20cm。今天的海水十分平靜,繩梯的最下端剛好落在水面上。現在正好是漲潮的時候,潮水上漲的速度為每小時10cm。
[/quote]

joanneka &  jazzmama

TKS..

係呢度...真係要互相支持.

唔係......真係人都癲.  

琴日同老師了解左, 星期 5真係無功課
而且, 老師話我個仔係唔鐘意跟規則做事既人
老師點寫黑板....佢會用自己 D 簡筆/單字寫就算
老師同佢講唔得...因為本手冊唔係 ONLY 你自己睇
係返到屋企...你父母都要識得睇
原來, 老師已經係 日 日 check 佢手冊

唉.....

仲有....琴日我 call 左我亞媽黎我屋企
我原先都驚激動過頭會打得佢好金
經了解之後, 琴日我無打過佢

個 C 仔包可能知我好嬲
琴日放學返黎話我知已經做好曬功課 & 掛好換完 D 校服
唉....真係被佢玩 C .

唔好激動, relax, relax........!  oD 男仔系鍾意死撐, 佢間學校有無上網查家課冊?  要佢再核對, 不過唔准完全依賴.  四年班, 怎可重未有責任!!

答案是在5和6之間, 因繩梯是從船上垂下, 落在水面上的應是梯尾.  對不對, 很心急!

好....我都搬番個 POST 過黎先  

arm arm ---- print 左今個星期亞仔數學科既思考題

6. 漲潮

yeegi

吾該曬.
C囉, 個腦轉吾到過來呀 [quote]
yeegi 寫道:
答案是在5和6之間, 因繩梯是從船上垂下, 落在水面上的應是梯尾.  對不對, 很心急!
[quote]

Mandy

咁其實妳仔都冇講大話, 妳做乜事咁嬲?
吾好嬲啦, 起碼妳仔都會做d野 “dum”妳丫

Mandy

me too la... 我仔下下都用腦記有咩功課做
好彩 so far 佢無記溜
但有時唔記得做邊版咪 call 老友記問囉
其實一來佢懶寫, 二來唔想比我知有默書
因我要佢提早星期六日溫
佢緊係想默之前嗰日先溫啦

係呀..佢地寫手冊用d 唔知咩短寫
佢話佢自己明咪得囉, 我地唔明嫁

有時我會check 佢書包有無咩工作紙未做
佢次次都話唔洗做住....
咁我見老師無寫手冊欠交咪算囉
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama, mandy
最近報紙有個調查係關於d細路最希望父母做的事.
調查得出係佢地最希望父母讚賞,鼓勵和認同. 最討厭父母講d"踩"佢地的說話, 例如:"邊個叻你甘多", "生舊"差"燒好過".
我睇完之後都有反省過  
所以有物事   , 係bk講完就算, 盡量多d鼓勵d仔女啦  

冇錯, 有乜谷氣事, 我地唯有係度出氣
不過做起上來真係幾難

早兩日我老公同亞仔講以前世界大戰
依家有 d 老公公係做過戰俘
佢地以前忍辱偷生
碗飯比人混左有好多沙, 但都要食
有d 想留一命報復
我仔即刻話要做戰俘比人折磨
一定自殺, 咁難食d 野做人來重咩

你睇...都唔知話我仔少爺仔性格定係無大志

因為祂顧念你們

siulisa

唔好改啦..有時d 細路都幾可愛嫁
佢地唔比d 野我地煩...我地會無所事事囉   
真泛賤 :tongue:
siulisa 寫道:
我地係咪應該改返個topic名 "小四(06-07年)媽咪出氣處"
因為祂顧念你們

jazzmama, siulisa
唔好話d飯有沙, 就連大排檔亞女都話唔去食  
其實應付細路都係一種挑戰, 搞點佢地真係好有滿足感   

joanne

請問迪士尼酒店同餐廳, 邊間較正?

醒目開學勳章

siulisa 寫道:
yeegi

吾該曬.
yeegi 寫道:
[quote]

唔係!應該仍然係最後一級,水漲自然就船高啦!
啱唔啱先 我都係估吓咋
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

醒目開學勳章

joanneka 寫道:
jazzmama, siulisa
唔好話d飯有沙, 就連大排檔亞女都話唔去食  
其實應付細路都係一種挑戰, 搞點佢地真係好有滿足感   

係呀!雖然係教得好辛苦,講十句都冇半句入腦 :evil: 不過唔想佢地第時變到好似依+ d 後生仔禁不知所謂,米零願自己變黑白鵝都冇計
唔想到个仔30歲仲要為佢擔心
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

好名.....   

siulisa & yeegi

C 啦...我都估到條題目唔會咁淺

我都林唔到 TIM

siulisa 寫道:
yeegi

吾該曬.
yeegi 寫道:
[quote]
‹ 上一主題|下一主題