用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 買唔到書點算呢?
go

買唔到書點算呢? [複製鏈接]

學校咁遲先寄書單嚟,收到我就即打電話嗰幾間書局問,點知商務與三聯都跟本冇賣小學課本,只有中華有但冇晒stock,要遲D先有,但都冇講實幾時先有得未賣,同埋佢地話冇修訂版,但唔知點解書單上寫要修訂版 ,英文書嗰間A & P Book Centre都冇,又係話要遲D,今朝打咗成朝去學校想了解一下,點知成朝冇人聽電話 咁都唔知點算?請問有冇家長知那裹可買到D書呢
   0    0    0    0

o, 如果早d我都可以在書展到搵嗎, 咁遲先俾書單.
我星期六出左去旺角買書, 先到天利行, 執左10多本到, 再到世界書局, 執左3本到, 跟住到齡記, 之後到A&P.
我係先打電話到書局問睇下佢有冇呢d書先, 佢會預先幫我執定, 但有d 都冇貨, 買唔齊, 我後尾返天利行同A&P訂書, 有書會打電話叫我去拿, 不過天利行要落訂金, 我在A&P只係買到本movers, 其他英文書就一本都買唔到, 仲有A&P只可以訂Cambridge出版的書, 其他英文書我都唔知可以係邊到買, 請問有冇人知呀?

A & P Book Centre 星期日開 1:00pm :tongue:

英文書除了幾本可在A&P買, 其它 (如Page one, 天利行, 商務也沒有)甚麼也沒有, 商務更話跟本沒訂臻美書, 完成缺乏溝通。我還欠 4本書, 學校話今天開始有先生返, 會開會再商量對策????

[ 本文章最後由 citygirl 於 07-8-20 23:37 編輯 ]

Hi Citygirl~

你既意思係學校知道有些課本家長買唔到的問題?不過就算學校今日決定會開會商量對策,但距離開學還有兩星期,會唔會太遲呢?

原文章由 citygirl 於 07-8-20 19:03 發表
英文書除了幾本可在A&買, 其它 (如age one, 天利行, 商務也沒有)甚麼也沒有, 商務更話跟本沒訂臻美書, 完成缺乏溝通。我還欠 4本書, 學校話今天開始有先生返, 會開會再商量對策????

他們肯開會討論雖後知後覺, 但總好過無, 聽 receiptionist 講他們已知問題, 可能有好多家長投訢, 我係其中之一, 實在 Admin 要嚴重改善 , 最尾如果學校沒新方案解決我就要去書城訂書, 他公司沒門市, 加$13 包送貨!!!!!

希望學校出年會改善到買書的問題,其實學校可以在學期尾時發出通告,叫家長們選擇自行購買或學校代購,想學校代購的家長可以搵學校,唔想就自己買,咁樣都唔會好煩。

你還未上書城訂英文書嗎?我早兩天已訂了﹗
現在 還欠數學2a,普通話二上和Rhyming Poems,我感到有少許煩,因Rhyming Poems要去到Swindon Book Co到買,它的地址好像是在中環....非常遠

原文章由 citygirl 於 07-8-20 23:36 發表
他們肯開會討論雖後知後覺, 但總好過無, 聽 receiptionist 講他們已知問題, 可能有好多家長投訢, 我係其中之一, 實在 Admin 要嚴重改善 , 最尾如果學校沒新方案解決我就要去書城訂書, 他公司沒門市, 加$1 ...

[ 本文章最後由 琳琳小天使 於 07-8-21 00:58 編輯 ]

我贊成琳琳小天使之建議!

我現在有一半書買了,一半書訂了,訂了的書都不知能否開學時到,雖然上堂時無書也可以先暫時看住其他小朋友的書,但有書當然會好些!

[ 本文章最後由 P1STUDENT 於 07-8-21 11:15 編輯 ]

學校提供的書單,是否應該加上ISBN 書號呢?有書號就唔會買錯書喇﹗亦唔會好似Williammama那樣不知所措了﹗

Williammama,
不如你打去學校問一問,因我是買P2的書~  

原文章由 Williammama 於 07-8-21 11:36 發表
Hi everybody,

I've ordered some books in Hong Kong Book centre. However, I found that there's a book which got two versions "Level 2" and "Level 3" for the book "The Lion and the Mouse"  (in t ...

[ 本文章最後由 琳琳小天使 於 07-8-21 13:35 編輯 ]

學校今天回覆如有些英文 reading book 買不到是不緊要的, 因他們老師會從書商大批訂, 所以我都係唔在書城訂啦!

咁係開學先同學校講呀?我只欠Rhyming Poems咋~

原文章由 citygirl 於 07-8-21 23:48 發表
學校今天回覆如有些英文 reading book 買不到是不緊要的, 因他們老師會從書商大批訂, 所以我都係唔在書城訂啦!

原文章由 citygirl 於 07-8-21 11:48 PM 發表

Dear Citygirl,

Only the reading book?
Has the school said about the "Nursery and Action Rhymes" ?

I also can't buy that book

I'm no sure, u try to ask them.

我都覺得好鬼煩, 初時我找了很多間三聯, 大眾....etc, 仍找不到, 在近日才打給學校說書找不到, 他們才說天利行有書.為什麼不一早在通告上說, 仲要到佐敦, 旺角, 深水步等地方分別買, 真的不明白, 學校是否應該幫家長代訂. 不用家長四處找, 找到了仍有書需先訂, 不是全部可以買到開學時用. 我每一天也要上班在星期六也不例外. 真的需要這樣做嗎? 真的非常不滿. 我今天唯有請一天假嘗試去買齊所有書....!
[img align=left]http://serv3.uploadengine.com/1147497527B5E9B.gif[/img][img align=right]http://serv1.uploadengine.com/1147497754274A0.gif[/img]

今天走了一個下午, 暫時仍有如下的書沒有, 因天利行已沒有貨了.

啟思語文新天地習作薄二上.
啟思語文新天地課本二上.
PHONICS FUN 2
SORT IT OUT (不過此本有位家長告訴我, 學校可代訂)
新一代數學 (第二版) 2C & 2D
新一代數學作業(第二版) 2A & 2B
學好普通話(第三版)(二上, 二下)

我明天會再去萬邦及漢榮看看有沒有.

真的很煩呢....

MOONSAY2001
[img align=left]http://serv3.uploadengine.com/1147497527B5E9B.gif[/img][img align=right]http://serv1.uploadengine.com/1147497754274A0.gif[/img]

你試吓香港書城呀,我差3本的書,今天再打去他們這處都還訂到.電話:25588233

原文章由 citygirl 於 07-8-22 10:06 PM 硐表
I'm no sure, u try to ask them.

Thanks Citygirl :cry:

我仲欠學好普通話二上 & Rhyming Peoms,唔知有無人知『辰衝』仲有無貨?有無人會去呀?

在旺角中旅社對面書局有普通話二上.
在天利行訂Rhyming Peoms

SHIRDY
Issac's Mom
‹ 上一主題|下一主題