用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華書院擬明年轉直資
樓主: mission
go

英華書院擬明年轉直資 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 英華書院擬明年轉直資

it is my target school, and if it changes to be DSS, maybe a good thing for me as i am not living in this net, i can only try the first round counting the marks.

but the only disadvantages is that i need to pay if my son can study here..

你早上去學校門口看看,很多學生(中小學)坐私家車返學。[quote]
15分 寫道:
嘩,編

如現在讀小四,將來上中學是否要交學費?

So 1 to F7 ....directly?
How much the school fee?
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:
該用戶已被刪除

(1) 如現在是小三,將來要升其中學是否要交學費?
(2) 如現在是中一,即三三四制,將來升高中是交直資學費定津中學費?
J&Amom 寫道:
[quote]
Mandy2002 寫道:
如現在讀小四,將來上中學是否要交學費?

如果, 現在已係英華生, 無論是小學or中三前, 轉了直資都不用收學! 但小學部每人都要維持交HKD200/month!

如果是由直資入來, 每月交學費的話, 果HKD200/month就不用比!

[/quote]
該用戶已被刪除

J&Amom 寫道:
[quote]
KOKOMAN 寫道:
(1) 如現在是小三,將來要升其中學是否要交學費?
(2) 如現在是中一,即三三四制,將來升高中是交直資學費定津中學費?

1. 據我了解, 現在已經係英華的學生, 即是無論是幾年級, 都不用交直資學費, 仍享有津校不用交學費的待遇! 但依然要交hkd 200/month (分學期收), 但中學部是不是一樣交開這個價錢, 我唔多清楚。
2. 津校是可享有9年免費教育, 所以中三前都不用交學費! 中四打後就要。 我估改三三四制是否應該唔關這個事卦! (我估係咁卦, 要找人補充吓!)

再補充一吓, "英華"現在仍只是咨詢階段! 校方有了確實安排, 便有公報! 大家請等等!
[/quote]
咨詢乜鬼, 呢個月前都未有人知就話最後咨詢
今日有個阿sir先講, 唔知開會定點, 有幾個方案, 但就勁sell其中一個, 根本就某d人話晒事

回第一點, 中學冇收200/mouth

FUNG12345:
你是否書院的學生?

書院的同學有甚麼看法?

mayc 寫道:
FUNG12345:
你是否書院的學生?

書院的同學有甚麼看法?

多數人都唔多同意~
老師都係~

特別唔同意校方做法

醒目開學勳章

FUNG12345
可否表達一下,點解反對轉直資呢?

FUNG12345

我唔知你現時是否在英華就讀還是畢業生, 但我與一些中學家長了解過, 他們都支持學校轉直資.

英華書院是男校.

010 寫道:
FUNG12345
可否表達一下,點解反對轉直資呢?

攪到讀書乜都要講錢
而且我唔覺得英華多左錢, 有幾多會放到所有學生身上

The Spirit of Ying Wah is died     

醒目開學勳章

FUNG12345
係有點無奈,但校方想轉直資,
無非都係想拎返個選擇學生權啫!
應該唔會單係為左錢!
唔係一早就轉左啦,
其實搞成咁,都係拜香港個教育改革所賜啦!
而家有返咁上下條件d中小學,
呢一�兩年都會走呢條路嫁....
問下政府想點重好啦.....

What they said 5 years ago.

教育的血統觀和麵粉論
── 訪英華書院談有教無類

~~張文光

「有教無類」這個教育至高的原則和精神,每個教育工作者都當奉為至理。可是,每當要將這個精神,真正落實在教育環節和實況中,不同學校可能有不同的表現。

位於九龍塘的英華書院,自從去年春天傳出遷校的消息後,一度引起家長和學生的熱烈反應。由名校區搬至深水

有冇人知如果2007年9月大抽獎入讀英華小學又需唔需要交學費呢?
‹ 上一主題|下一主題