用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 Any P.5 parents? sharing!
樓主: katelam
go

Any P.5 parents? sharing! [複製鏈接]

Mayc,
老師話立體圖形生字不用串, 但要認得D字.

YIN:
Thank you!我比較喜歡以前的英數工作紙,因為會有中英對照,數學的專有名詞,有時家長都未必識,我阿仔話老師只講一次,過後他就唔記得了!

原文章由 YIN 於 08-3-2 00:30 發表
Mayc,
老師話立體圖形生字不用串, 但要認得D字.

我呀仔話老師唔會教ME,所以他成日「故故下」,都幾慘!

原文章由 mayc 於 08-3-3 08:40 發表
YIN:
Thank you!我比較喜歡以前的英數工作紙,因為會有中英對照,數學的專有名詞,有時家長都未必識,我阿仔話老師只講一次,過後他就唔記得了!

各位:
昨日返家發現了一張粉紅色的數學工作紙,是立體圖形的中英對照表!
原文章由 Chipdale 於 08-3-3 10:29 發表
我呀仔話老師唔會教ME,所以他成日「故故下」,都幾慘!

Dear all,

The following English Maths website is clear and systematic. It is for Grade 3 - 6. You can try with your son.

http://harcourtschool.com/activity/elab2004/gr4/index_2004.html

Chipdale

Chipdale:
It's very useful,thank you very much!

原文章由 Chipdale 於 08-3-8 17:27 發表
Dear all,

The following English Maths website is clear and systematic. It is for Grade 3 - 6. You can try with your son.

http://harcourtschool.com/activity/elab2004/gr4/index_2004.html

Chipdale ...

P.5 parents:
昨天踫到鄰座的小六哥哥,這次我們的評估是他們的呈分試,而今,明兩天他說要到中學部考中,英,數三科,評估下佢地的程度!
我好唔明白點解小學部考完,又要到中學部考,唔通小學部的考試卷不可以反映學生的程度咩?小六生巳經有好多,好多試要考啦!身為一條龍的學校唔係要減少考核,反而要增加不必要的考核,我真係好唔明白囉?
不如下次期終考由中學部出卷,咪唔洗煩囉!

原文章由 mayc 於 08-4-22 11:27 發表
P.5 parents:
昨天踫到鄰座的小六哥哥,這次我們的評估是他們的呈分試,而今,明兩天他說要到中學部考中,英,數三科,評估下佢地的程度!
我好唔明白點解小學部考完,又要到中學部考,唔通小學部的考試卷不可以反映學生的程度咩?小六生巳經有好多,好多試要考啦!身為一條龍的學校唔係要減少考核,反而要增加不必要的考核,我真係好唔明白囉?不如下次期終考由中學部出卷,咪唔洗煩囉!

mayc>>

我上年都同妳一樣R頭!
但James話書院考核5使點溫書&專用作6月尾/7月Bridging course 分班喎!我記得James話書院考核D卷深過小學考試卷架!

吓!我仲以為是新玩意添!
原來舊年巳經係"甘",真係"死性不改"!

自己小學部D仔,洗唔洗攪一個測驗來For Bridging course用呀? 佢地真係唔識講大話!
唔通山雞會立即變鳳凰咩!

原文章由 JP 於 08-4-22 14:23 發表

mayc>>

我上年都同妳一樣R頭!
但James話書院考核5使點溫書&專用作6月尾/7月Bridging course 分班喎!我記得James話書院考核D卷深過小學考試卷架!

原文章由 mayc 於 08-4-23 10:25 發表
吓!我仲以為是新玩意添!
原來舊年巳經係"甘",真係"死性不改"!

自己小學部D仔,洗唔洗攪一個測驗來For Bridging course用呀? 佢地真係唔識講大話!
唔通山雞會立即變鳳凰咩! ...

同意到極!Bridging course都要按成績分班?點解5可以用小學中期考試成績分班?
7月政府仲有個全港性中一編班試,小六生要不停考核!

不過既然5使溫書,齋打天才波,咪廢事同學校argue lor!尚且一條龍直升書院已經比其他爭崩頭考中學既人幸福千萬倍!

各位P.5家長:
聽講P.6去書院考的中文卷有出文言文,我想我地都要同D仔打定"保針"!

最近教的論語四則,又好似幾好,內容很有意思,今次自己溫故知新(同佢背書),都覺得很有意思!好過"O咀"好多萬倍!

我朋友個仔學校每逢長假期都會派本中文書給他們讀(同是P.5),今次復活節讀阿濃的"老井新泉",我借了給阿仔睇,自己又睇下,都幾好睇,故事短短,都是歷史故事,很多我地的年代都聽過,但我地D仔就未必,所以都值得推薦給大家睇!

新年時讀"蟑螂王"(韋姬),是創意科幻小說,我在公共圖書館見過,我借給阿仔睇,佢唔肯睇,佢話怕蟑螂喎,真係比佢激死!
所以學校叫佢地睇,佢地唔敢唔睇,我地家長叫就.....

[ 本文章最後由 mayc 於 08-4-29 12:07 編輯 ]

“P.6去書院考的中文卷有出文言文但究竟小學有沒有教過?
我認為學校要考什麼都冇問題,但一定要有教過,否則就對D仔好唔公平,而且考一些未學過的試題,真是無意義!

近日教的論語四則的確是好教材,但可能呀仔初次接觸
〝之乎者也〞,所以背起來很困難,後來老師全課教完,他才掌握到內容的真理,便朗朗上口,所以學校的配合是很重要。

原文章由 mayc 於 08-4-29 11:35 發表
各位P.5家長:
聽講P.6去書院考的中文卷有出文言文,我想我地都要同D仔打定"保針"!

mayc

前一排在中華書局買了兩本書,史記100名言和論語100名言。每篇內容分四部分:名言何來、名言解讀、名言故事和名言史例。史記那本看了一半,覺得幾有趣,因為內文講埋事情的前因後果,所以容易明白一些。文言文真係好難,因為內容好精簡,如不是看了解讀,有時也估不到其中的意思。至於論語,我覺得比史記更難一些。要打「保針」嘅唔止阿仔,我都要呀!

csk:
Thank you very much!等我也去書局look look先!

原文章由 csk 於 08-4-30 00:08 發表

mayc

前一排在中華書局買了兩本書,史記100名言和論語100名言。每篇內容分四部分:名言何來、名言解讀、名言故事和名言史例。史記那本看了一半,覺得幾有趣,因為內文講埋事情的前因後果,所以容易明白一些。文言文真係好難 ...

Dear all:
上星期六叫阿囝溫下常識,第6冊考1-4課,佢話有3課仲未教, 唔知其他班是否一樣?
時事題除了四川大地震的新聞,還有甚麼?
‹ 上一主題|下一主題