用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華書院擬明年轉直資
樓主: mission
go

英華書院擬明年轉直資 [複製鏈接]

Re: 英華書院擬明年轉直資

FUNG12345:其實早在多月前中學家長會中巳經提出,閣下家長有否出席?令你亳無消息,我也是從中學家長告之,直資辨學是讓全港學生不被地區、宗教、弟妹、再加抽獎大運氣!現在只有實力,就有機曾,何有不公平,擂臺比式正是硬道理!

我舉雙手雙腳贊成,如果佢唔轉,我冇0個區地址又冇宗教分,就一d chance都冇;但如果轉直資,囝囝至少都得到一個公平的機會去試!

長毛:
的確英華的崇高教育理念是吸引我選英華的其中一個原因,其實校董會強調轉直資沒有很強調是取回收生自主權,而且一條龍的理念,五年前並未提出語文政策,即是沒有英中上落車的政策,估計有百 分之十的中一新生質素會較現在為差,但他相信十二年的結龍中小學教育,「若教不好是自己的責任」。但現在政策是在小學升中學設有關卡,75%小學的學生必須是達band1,如果是容易做得到的,港華,喇沙就早巳結龍啦!
但如果英華書院要落車成為中中,大家又點睇呢?又或是將一條龍的理念拋棄,小一便用"吹谷"的政策,唔達標的學生便用盡各種的方法迫使他離校,插班收返d好的學生(現在有些名校的做法),還是轉直資去繼續實踐自己的理念,不用被別人牽著鼻子走!直資不一定是貴族,有些直資都是收幾百元一個月,但沒有免費的午餐是不可避免的!

該用戶已被刪除

轉直資, 佢的學費一定唔會低過三千, 民生轉直資都收三千啦, 男拔, St. Paul Co-edu, St. Paul 的名氣可以收四千幾, 以英華百年老字號, 如果收二千, 人哋反而覺得佢cheap左, 我覺得英華要政府批曬新校舍才轉直資真係聰明, 男拔當年都用左好多錢去建校舍, 所以成日要捐錢, 希望英華就唔好變直資後要人捐錢

當年的基全佢都肯接收, 其實對佢都無影響, 因為最緊要政府批新校舍, 去左新校後, 英華的確做左好多動作, 是好是壞, 大家心中有數,

轉直資後, 佢自行收生, 學生質素有保證, 根本入到去讀的學生背景好, 學校都唔須要吹谷學生, 啲家長自然會去吹谷, 唔通男拔/st. Paul Co-edu的考試卷係全港最深?名校d老師根本唔駛點教都會出到好勁的學生, 係因為家庭背景好緊要, 英華座落深水埗, 如果是津校, 自己不能選擇學生, d學生質素一定好參差, 要維持英中地位, 佢一定要轉直資, 相信日後會有更多學校轉直資, 尤其有名氣的學校, 聽講培正校長都講過話轉直資, 仲話學費4000幾都大有人去爭住去讀!

津校好定直資好, 各位家長, 根本上教育係社會福利, 應該係免費, 政府諗直資的概念, 就係想將教育的包袱轉比家長, 難得d家長仲禁支持直資, 好似中曬毒

諗住轉直資後可以不用靠運氣而係去靠實力, 其實都唔係考實力, 而係變左比家底, 家底雄厚自然較易入, 而家d細路已經好慘, 不停去學野, 如果d學校轉曬直資, d細路仲更加要學多d去增值, 成個社會的思想扭曲曬!!!!!!! :evil:

好懷念以前只有學能測驗, 唔駛去學mud學物的日子, 仲有升中制度男女混合派位後, d仔好慘, 年年升中見到d仔喊, 我都想 , 香港的教育制度真的是不知所謂   

hohoho2003 寫道:
FUNG12345:其實早在多月前中學家長會中巳經提出,閣下家長有否出席?令你亳無消息,我也是從中學家長告之,直資辨學是讓全港學生不被地區、宗教、弟妹、再加抽獎大運氣!現在只有實力,就有機曾,何有不公平,擂臺比式正是硬道理!

下~ 英華老師都冇個知喎

momoma72 寫道:
有冇人知如果2007年9月大抽獎入讀英華小學又需唔需要交學費呢?

唔洗

五歲仔 寫道:
轉直資, 佢的學費一定唔會低過三千, 民生轉直資都收三千啦, 男拔, St. Paul Co-edu, St. Paul 的名氣可以收四千幾, 以英華百年老字號, 如果收二千, 人哋反而覺得佢cheap左, 我覺得英華要政府批曬新校舍才轉直資真係聰明, 男拔當年都用左好多錢去建校舍, 所以成日要捐錢, 希望英華就唔好變直資後要人捐錢

當年的基全佢都肯接收, 其實對佢都無影響, 因為最緊要政府批新校舍, 去左新校後, 英華的確做左好多動作, 是好是壞, 大家心中有數,

轉直資後, 佢自行收生, 學生質素有保證, 根本入到去讀的學生背景好, 學校都唔須要吹谷學生, 啲家長自然會去吹谷, 唔通男拔/st. Paul Co-edu的考試卷係全港最深?名校d老師根本唔駛點教都會出到好勁的學生, 係因為家庭背景好緊要, 英華座落深水埗, 如果是津校, 自己不能選擇學生, d學生質素一定好參差, 要維持英中地位, 佢一定要轉直資, 相信日後會有更多學校轉直資, 尤其有名氣的學校, 聽講培正校長都講過話轉直資, 仲話學費4000幾都大有人去爭住去讀!

津校好定直資好, 各位家長, 根本上教育係社會福利, 應該係免費, 政府諗直資的概念, 就係想將教育的包袱轉比家長, 難得d家長仲禁支持直資, 好似中曬毒

諗住轉直資後可以不用靠運氣而係去靠實力, 其實都唔係考實力, 而係變左比家底, 家底雄厚自然較易入, 而家d細路已經好慘, 不停去學野, 如果d學校轉曬直資, d細路仲更加要學多d去增值, 成個社會的思想扭曲曬!!!!!!! :evil:

好懷念以前只有學能測驗, 唔駛去學mud學物的日子, 仲有升中制度男女混合派位後, d仔好慘, 年年升中見到d仔喊, 我都想 , 香港的教育制度真的是不知所謂   

我覺得收幾多錢問題不大, 收得平我覺得係教學宗旨問題
同埋, 其實英華之前搬校都要捐錢

回最尾兩段, 其實學得多野冇用, 有一樣勁先有用

為左keep住收生質素,呆ge都知要轉直資啦!
如果比得起,我一定會比個仔入讀。點解?咪為左佢前途lor!冇錯,e+個勢好似變成比家底咁,冇辦法架wor,古時都有孟母三遷啦。細路一定係近朱者赤,學校把關嚴,收生揀過,對自己個仔都有保障。

我本身好討厭政府將教育的包袱轉比家長,大佬,我地有交稅架,正如有家長長講:根本上教育係社會福利, 應該係免費,點解有交稅又享受唔到福利?無計,因為,我唔可以lor個仔的前途黎較飛。唉~~

攪咁多野,轉咁大個圈,仲要攪到自己um埋荷包,結果咪又係落得要考試選拔!只不過係學校自己選而唔係統一去考姐!

倒不如返去幾十年前,統一升中試,論能力,不論家境,考到就唔洗交學費有得讀,咁咪仲好!一獲過,仲唔洗左撲右撲!

成日都話要打破名校的高牆,白痴,人類從來都係有貴賤/精英庸材之分架啦,有咩問題。美國咁自由的社會都有哈佛啦,唔見得人人都要有哈佛讀先叫做公平的教育!!!

五歲仔:
『政府諗直資的概念, 就係想將教育的包袱轉比家長, 難得d家長仲禁支持直資, 好似中曬毒 ! 』
『民生轉直資都收三千啦, 男拔, St. Paul Co-edu, St. Paul 的名氣可以收四千幾, 以英華百年老字號, 如果收二千, 人哋反而覺得佢cheap左, 』我覺得這句說話【人哋反而覺得佢cheap左】的毒比之前講的毒中毒更深!政府巳經夠毒,估唔到你地的家長更毒!
:evil:

王國長老

如果有人覺得英華收得平便是cheap,
我真係替英華管理層心痛!
佢地如果可以實踐到收$2000 樓下,
真係可以做福到某階層既辛勤學子架,
咁樣有咩咁Cheap?我覺得不知幾有情操。
St. Paul's Convent 都一樣比民生收得平,
呢間百年老號女名校,有邊個會話佢Cheap?

麟媽媽,

唔好心痛, 唔好同佢一般見識,
唔通間間直資收到$5,xxx, 先叫啱  
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

The setting of school fee is really a "difficult" subject.

Basically, from the perspective of a tax-payer, I  understand that this is the tactic for the Government in adopting the concept of shifting the burden of "cost" to those users.  Not only on education, but also on welfare benefits like medical, retirement scheme, etc, etc.  This is an arguing point for all of us as a tax-payer without enjoying welfare benefit from the Government.  Perhaps, the government shall start to think for "deduction of education fee from the annual taxation" as a possible way in solving the sentiments from the society.

From the perspective of parents, I can accept the school to charge at a level lower than the so-called "prestige school".  I guess the basic needs for the kids/families is counted towards the "background support" (= at least momentary support).  If this is the case, the "pressure" for making comparison among kids/families will be created at last.

Of course, we parents do not want our kids to be worsened off as compared with others nowadays.  And, this is the reason why we all want to search the best education channel for them.  But, what we need is a school be filled with "a team of enthusiastic professional educationist" devoted for the development of all-rounded training to groom our kids as a real future leader.  On my own, "Love" is the most important element to serve as a change magic for our kids and this is the reason for my choosing of "Ying Wah".

Working hard hand-in-hand among the school, kids and families would be adopted as our path in raising young children.

VKwan 寫道:
為左keep住收生質素,呆ge都知要轉直資啦!
如果比得起,我一定會比個仔入讀。點解?咪為左佢前途lor!冇錯,e+個勢好似變成比家底咁,冇辦法架wor,古時都有孟母三遷啦。細路一定係近朱者赤,學校把關嚴,收生揀過,對自己個仔都有保障。

我本身好討厭政府將教育的包袱轉比家長,大佬,我地有交稅架,正如有家長長講:根本上教育係社會福利, 應該係免費,點解有交稅又享受唔到福利?無計,因為,我唔可以lor個仔的前途黎較飛。唉~~

攪咁多野,轉咁大個圈,仲要攪到自己um埋荷包,結果咪又係落得要考試選拔!只不過係學校自己選而唔係統一去考姐!

倒不如返去幾十年前,統一升中試,論能力,不論家境,考到就唔洗交學費有得讀,咁咪仲好!一獲過,仲唔洗左撲右撲!

成日都話要打破名校的高牆,白痴,人類從來都係有貴賤/精英庸材之分架啦,有咩問題。美國咁自由的社會都有哈佛啦,唔見得人人都要有哈佛讀先叫做公平的教育!!!

Agree with you.

It is regretful that if the trend of good schools changing to DSS continues, we shall, one day, find that all prominent schools are for the privileged or wealthy class only!

既然有直資學校中一至中三都不收學費,唔知可唔可以轉直資,但每月係咁意收一大元學費?

王國長老

作死你呀?!

ha8mo 寫道:
改個名做「膀胱集團李膠繩聖保六書院」好唔好?

‹ 上一主題|下一主題