用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010年9月讀禧年小一生
樓主: Yammiwan2004
go

2010年9月讀禧年小一生 [複製鏈接]

我仔仔讀1A,佢收唔到通告喎!

原帖由 搵老襯 於 10-9-8 14:03 發表
大家好~

請問大家的小朋友有冇收到要返功課輔導班的通告(7/9)?? 是否人人都有?? 先謝。

下星期三要默英文,不過不是句子,是one to ten ,共10個生字.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-8 17:29 發表
仲有係咪大家都收到下星期要默英文嘅內容呢? 係句子喎! 係要默成句句子定默其中生字呢?

有冇人知呀. 幫下手啦!

uote]原帖由 chungyivianne 於 10-9-8 15:07 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/bac ...

收到.. 囡囡第一次默書, 有d緊張呀.....

原帖由 vee_hei 於 10-9-8 21:55 發表
下星期三要默英文,不過不是句子,是one to ten ,共10個生字.

小一係默生字先遲d仲要默unseen生字,等佢地d小朋友習慣下默書你小朋友之前幼稚園有無默書架?

我個囡都係讀1A呀, 唔知佢地識唔識呢?  我係一位全職媽咪, 朝早帶完佢返學跟住就返工.  

原帖由 vee_hei 於 10-9-8 21:53 發表
我仔仔讀1A,佢收唔到通告喎!

囡囡幼稚園時係唔使默書, 所以請大家指點下, 用咩方法同佢溫好d.

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-9 09:10 發表

小一係默生字先遲d仲要默unseen生字,等佢地d小朋友習慣下默書你小朋友之前幼稚園有無默書架?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-9 10:15 發表
囡囡幼稚園時係唔使默書, 所以請大家指點下, 用咩方法同佢溫好d.

你可以同佢用遊戲形式串字佢地會易d記

多謝指教, 今日返去即刻試下...

原帖由 Yammiwan2004 於 10-9-10 09:19 發表

你可以同佢用遊戲形式串字佢地會易d記

不知大家有否參加"留校自修計劃",我本來有參加的,但因忘記了,又報了些興趣班,攪到撞晒時間,所以最後取消了"留校自修計劃", 不知是否做得對與否?

我都有幫囡囡報, 但都抽唔到, 其實在開學以來, 我覺得囡囡放學後, 自己都肯自覺地做功課, 加上佢話食完飯後佢都會做功課, 我又覺得抽唔到都唔緊要啦, 當作比機會小朋友學習自己分配時間啦..

原帖由 vee_hei 於 10-9-10 21:50 發表
不知大家有否參加"留校自修計劃",我本來有參加的,但因忘記了,又報了些興趣班,攪到撞晒時間,所以最後取消了"留校自修計劃", 不知是否做得對與否? ...

我都報左但係又抽唔到...

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-13 09:26 發表
我都有幫囡囡報, 但都抽唔到, 其實在開學以來, 我覺得囡囡放學後, 自己都肯自覺地做功課, 加上佢話食完飯後佢都會做功課, 我又覺得抽唔到都唔緊要啦, 當作比機會小朋友學習自己分配時間啦..

...

我會幫佢每日温幾個生字, 到個日就剛好全部温完.
另外,遇到記極都唔識的,就用些誇張D的方法幫他.

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-9 10:15 發表

囡囡開始熟悉溫默書的方法, 希望佢默書個日可以順行啦!, 各位大家繼續努力, 希望在小朋友的學習上, 大家可以分亨經驗, 互相支持.

原帖由 vee_hei 於 10-9-13 10:58 發表

我只係知15號默書 但係默乜野我完全唔知, 老師話會有範圍, 話會貼係書度又唔見, 但係佢話15號係默中文, 尋日見手冊係要佢地串字one to ten

好羨慕你有時間可以同小朋友溫書, 我就做唔到

原帖由 vee_hei 於 10-9-13 10:58 發表

我都要返工,只有晚飯後才能同他温書.
你真的要找找份温書範圍,因為連以後幾次都己經通知咗我們要默甚麼了.釘在英文書第一頁.

原帖由 hybb 於 10-9-14 09:51 發表
我只係知15號默書 但係默乜野我完全唔知, 老師話會有範圍, 話會貼係書度又唔見, 但係佢話15號係默中文, 尋日見手冊係要佢地串字one to ten

明天係英默 one to ten,仲有時間溫,小朋友其實記性都好好,千祈唔好睇小佢地,期考前的四次英默範圍,已貼了在英文書第一頁,仲有埋日期..可以看看呀...

另外,你可以看看學校的網址,其中有一欄是小一及小二的學習園地,每日大概在3點30後會上載當日的功課表,返功的家長可以即時知道小朋友當天要做的功課,咁咪冇咁容易漏做啦..

原帖由 hybb 於 10-9-14 10:00 發表
好羨慕你有時間可以同小朋友溫書, 我就做唔到

我都覺得學校網站張貼每日既功課真係好好呀!  而家我個囡每日大約4:00就會call我, 咁我就可以係office同佢對有咩功課要做, 返到屋企就輕鬆好多...
我想問下你地呀, 我個囡每日都同我講, 老師無用數學書上堂, 只係用單完冊, 咁你地有無幫小朋友帶數學書返學架?

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-14 12:12 發表
明天係英默 one to ten,仲有時間溫,小朋友其實記性都好好,千祈唔好睇小佢地,期考前的四次英默範圍,已貼了在英文書第一頁,仲有埋日期..可以看看呀...

另外,你可以看看學校的網址,其中有一欄是小一及小二的學習園地,每日大概在3點30後 ...

我個小朋友都話無用到,叫他不要帶,他又不肯,話如果要用點喎!!

原帖由 chungyivianne 於 10-9-14 12:52 發表
我都覺得學校網站張貼每日既功課真係好好呀!  而家我個囡每日大約4:00就會call我, 咁我就可以係office同佢對有咩功課要做, 返到屋企就輕鬆好多...
我想問下你地呀, 我個囡每日都同我講, 老師無用數學書上堂, 只係用 ...

大家有無考慮參加那個網上學習, 好像叫 iclassroom, 要三佰多元, 但, 我覺得無咁多時間做咁多嘢, 怕參加後無時間玩, 浪費金錢.
‹ 上一主題|下一主題