用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 ...
樓主: KCBC
go

我是禧年畢業生,大家對禧年有D咩唔明,歡迎問我 [複製鏈接]

以我所知小三, 小四係頭60名平均去A,B班, 後60名係平均C,D班. 小五就如你所說頭30名去A班, 31-60去B班, 61-120便平均去C,D班.小六就不再跟成績分, 原班小五升上小六.

係呢! 係是第幾屆畢業呢? 唔該晒你係度答我們的問題WOR!
原帖由 KCBC 於 10-11-18 18:01 發表

例如:當全級有90人
全級考得1-30名就入A班
31-61 =B班
如此類推

原帖由 KenixSoSum 於 10-11-18 17:17 發表
我都同意, 根本唔應該分精英班....

你地選得呢間學校,不是一早知道是這樣分班嗎?我個人就較喜歡分精英班.能照顧個別差異.C,D班不一定是成績好差.
主要是家庭背景有問題.無人理.於是令成績差.
不過,這問題好睇自己的仔女.如果自己仔女叻,父母都希望有精英制度.如自己的仔女能力較弱,那些父母就希望學校沒有精英制度.所以人人睇法都唔同. 我想,如果學校改分班制度,同樣有好多人反對.
我覺得最重要是家長點教仔女. 家長肯跟足仔女,仔女自然就差極都有泡.你地睇下D港孩,就係父母唔識教,甚至唔教.
其實我地身為父母都要自我反省.我覺得最重要是家庭教育.
仔女自然學習態度都唔同. 我識唔少家長, 這些家長的性格與教育方式,真的直接影響仔女.
父母喜歡欣賞與讚賞,想法正面,仔女的思想也會正面,懂得欣賞他人.父母喜歡批評,仔女自然會喜歡投訴同學,理怨同學.
這是我多年來很大的感受.希望各位家長互勉.

唔好抝,最緊要既係,肯花時間同心機去了解自已既小朋友,無一間學校係完美,用家係小朋友,我個小朋友就進步緊,見到老師既心機.

不只成績,其實品德行為及良好的價值觀更為重要

互勉

If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

最慘係, 所謂的午膳小息個小息, 食完飯, 唔可以郁, 唔可以傾計, 只可以看書, 做功課, 畫畫.  真係幾可憐.
坐佐噉多堂, 食完飯都仲要坐, 其實都唔太明, 點解傾計都唔可以?

原帖由 KCBC 於 10-11-18 18:26 發表

我都覺得!
小息實在太短,食野都唔夠時間
由樓層落到地面都要幾分鐘時間啦
6年級班房仲要喺6樓喎!

原帖由 qkhui 於 10-11-18 23:21 發表
最慘係, 所謂的午膳小息個小息, 食完飯, 唔可以郁, 唔可以傾計, 只可以看書, 做功課, 畫畫.  真係幾可憐.
坐佐噉多堂, 食完飯都仲要坐, 其實都唔太明, 點解傾計都唔可以?

...

我個仔話無咁既事. 佢仲在午膳後同同學商量專題報告,有時又話要討論分組活動.
我想,如果小朋友唔係咁過份,細聲傾計係無問題. 因為我從來無聽過佢過呢D問題. 佢仲話好多同學寧願留係課室做功課. 返到屋企可以輕鬆D. 我個仔返到屋企做一個鐘就話做完晒功課, 仲可以溫一陣書, 睇電視.

唔該KCBC,  多謝妳的資料. 很高興聽到學校是什麽班都注重

其實我明精英班有精英班的好處, 不過我近來很矛盾, 我想多些放手給亞女自己溫書和處理自己學校的事,不似一年班要我每科每日的跟足進度, 上年我在頭3次考試時跟她一同温習,她的名次就大大提高, 而大考時我只在考前和她温一片,教她温習方法, 考試這星期便讓她自己溫, 名次當然不理想, 當我告訴老師這次考試是她自己的, 老師都很欣賞,很豉勵.

我聽一些教育講座, 多數講員都說要放手, 讓小孩子自己做自己的事, 不過現實告訴我是不跟足, 就無好名次, 但放手自己又會輕鬆些, 親子關係好些, 亞女又慢慢學會自己做, 好似知道我再不跟她的功課改正, 書包和默書, 又會緊張些,自己做好些, 不過真是要時間給她知道後果和要自己負責, 當然會久不久給老師寫手冊欠帶什麽. 自己亞媽级的朋友就說, 唔得要跟如果唔系就沒有理想成績, 因為其他小朋友都有父母跟.  這一代讀書真跟我代不同, 可能到最後都係要面對現實.

原帖由 KCBC 於 10-11-18 18:12 發表

是的~學校會計你既全年平圴名次再分班
(到了五年級,假設你是5C , 六年級就不會再改變
5A=6A , 5B=6B ,5C=6C ,5D=6D)
-------------------
C,D班學生既學習態度的確冇咁好
就好似上年咁,我覺得CD班D人好似無心讀書 ...

我仔仔話可以細細聲說話的.

原帖由 qkhui 於 10-11-18 23:21 發表

...

yes, 仔仔都有講可以細細聲.
不過我只是覺得我們上班都會期望午膳時間可以鬆鬆抖抖, 食完飯可以行一行, 這樣好像健康些. 午膳後也會精神些.

原帖由 vee_hei 於 10-11-20 20:04 發表
我仔仔話可以細細聲說話的.

聽講話, 佢地好似有個叫自律比賽, 有老師會係食飯小息觀察各班後評分.  所以有老師會叫同學小息要乖一些, 不過若班中有同學高聲傾談, 可能會影響分數.  據我女兒告訴我知佢個班暫時係全校最低分數呢! 所以.........
原帖由 qkhui 於 10-11-20 23:11 發表
yes, 仔仔都有講可以細細聲.
不過我只是覺得我們上班都會期望午膳時間可以鬆鬆抖抖, 食完飯可以行一行, 這樣好像健康些. 午膳後也會精神些.

KCBC,

你考試未呀,想介紹你一本書,<超高效心智圖學習法>商周出版,不過唔需要全部睇哂,有幾個重點係講点樣高效温一本厚厚嘅書,幾值得參考,你自己都耍努力啊!

原帖由 KCBC 於 10-11-16 21:28 發表
我是禧年畢業生,大家對禧年有d咩唔明,可以睇下我幫唔幫到你
If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

有冇小六既家長呢?好快就要揀中學:D
我依家讀緊林漢光,都唔錯嫁:D~

其實個段時間既然學校編佐為午膳小息, 噉正常小息無理由要好似轉堂噉要靜靜, 真係好似好可憐.

原帖由 elainepekkle 於 10-11-21 13:28 發表
聽講話, 佢地好似有個叫自律比賽, 有老師會係食飯小息觀察各班後評分.  所以有老師會叫同學小息要乖一些, 不過若班中有同學高聲傾談, 可能會影響分數.  據我女兒告訴我知佢個班暫時係全校最低分數呢! 所以.........: ...

我仔話就算轉堂時有些同學仔都會講下講(可能佢自己都有講),一聽到老師腳步聲就收聲,午膳後佢話可以睇書同做功課,都會有同學細細講野,同埋課堂會有討論時間,唔會成日無得講野,佢話小息好多人買野食,有時就黎夠鐘小賣部會叫佢地「走水」,走水兩隻字從佢口中講出黎令我發笑,其實,有時係你想像唔到,小朋友自會適應~

原帖由 qkhui 於 10-11-22 10:08 發表
其實個段時間既然學校編佐為午膳小息, 噉正常小息無理由要好似轉堂噉要靜靜, 真係好似好可憐.

時代真係唔同晒, 我地細個讀半日都有2個小息.. 依家真係o的時間好趕. 其實都有同老師傾過, 老師都覺得無奈, 佢話如果午膳個小息比佢地行去操場行, 佢地就會學少佐野, 唔夠時間... 不過佢地食飯連小息都係得50mins, 真係幾少.. 我都係叫亞仔忍下, 食完飯自己抖下, 叫佢講少o的野.. 哈哈.

原帖由 2009_SHW 於 10-11-22 11:13 發表
我仔話就算轉堂時有些同學仔都會講下講(可能佢自己都有講),一聽到老師腳步聲就收聲,午膳後佢話可以睇書同做功課,都會有同學細細講野,同埋課堂會有討論時間,唔會成日無得講野,佢話小息好多人買野食,有時就黎夠鐘小賣部會叫佢地 ...

醒目開學勳章

其實小息,午餐時間係比小朋友同同學建立友誼既時間, 同時都係學習社交, 建立人際關係既實踐, 學校唔通唔知?

午膳時間太短:(有時我食飯都食唔切,因為老師可能會遲落堂,到左打午息鐘又要收飯盒 ~
午息時,規定要去課室圖書箱度借一本書尼睇 , 中英輪住睇
(今個星期睇中文,下星期睇英文)

老師同我講, 如果佢地想行下, 只可以係去洗手間... 真係得意...

原帖由 KCBC 於 10-11-22 17:26 發表
午膳時間太短:(有時我食飯都食唔切,因為老師可能會遲落堂,到左打午息鐘又要收飯盒 ~
午息時,規定要去課室圖書箱度借一本書尼睇 , 中英輪住睇
(今個星期睇中文,下星期睇英文) ...

原帖由 qkhui 於 10-11-22 13:08 發表
時代真係唔同晒, 我地細個讀半日都有2個小息.. 依家真係o的時間好趕. 其實都有同老師傾過, 老師都覺得無奈, 佢話如果午膳個小息比佢地行去操場行, 佢地就會學少佐野, 唔夠時間... 不過佢地食飯連小息都係得50mins,  ...

以前我讀書時都係兩個小息,但係好慘,小息分別只有十五分鐘. 老師遲兩三分鐘落堂,加埋上上落落, 真係只有不足十分鐘的時間小息. 禧年以前都有兩個小息,不過家長不喜歡,加上同學小息時間過短......取消了.
針沒有兩頭利. 我很明白這個道理.
qkhui, 你的仔仔是不是喜歡計算別人? 是不是喜歡埋埋怨? 我想:你應該跟仔仔分析, 讓孩子明白如何正面思想。qkhui, 你也常常計算他人, 你都會好辛苦. 每一件事都有黑和白,為甚麼我們只看得見黑暗面(負面)?希望大家互勉, 為孩子共同努力.

ymca2001你好, 我同仔仔都不是計算別人的人, 我仔仔是個大方都不得了的小朋友, 我說出來都不是計算什麼人(我從來都沒有說什麼人的壞話). 我只是覺得依家小朋友真的很辛苦, 一天上課由早上8時到放學3時. 如果連午膳小息都不可以給他們小少少的放鬆時間. 只覺得他們辛苦.

原帖由 ymca2001 於 10-11-22 20:17 發表

以前我讀書時都係兩個小息,但係好慘,小息分別只有十五分鐘. 老師遲兩三分鐘落堂,加埋上上落落, 真係只有不足十分鐘的時間小息. 禧年以前都有兩個小息,不過家長不喜歡,加上同學小息時間過短......取消了.
針沒有兩頭 ...

醒目開學勳章

其實我都唔明點解小學要返全日咁長

小朋友是否有需要學咁多東西?? 真係替d小朋友辛苦, 你叫d大朋友坐定定兩個鐘聽書都好難.
‹ 上一主題|下一主題