用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~
go

開學了~~~各位家長入嚟傾下啦~~~ [複製鏈接]

一開學又係一堆費用要交一堆form要填, 再遲d又默書, 測驗, 考試一堆堆擁過嚟.

擒日我問我仔學校裝修有d乜唔同咗呀, 係咪好過以前呀, 佢就答我, 靚咗d啦, 不過厠所就唔好喇, 因為有格係"貓"厠唔係坐厠, 要排耐d隊去厠所, 好唔方便喎.

各位家長, 你哋小朋友有冇同你反映學校上d嘢呢, 講出嚟分享下啦...
   0    0    0    0

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-7 11:26 AM 發表
又要交$50會費,真係好想唔交,但費時個仔俾人問點解唔交就局住年年都要交.
年年收咁多錢,但咩活動都唔攪,親子旅行越嚟越差,又唔係唔駛俾錢,計番自己俾既再加埋交咗$50會費,根本個旅行就係自己俾番錢,咁駛鬼跟佢遊車河 ...

我都有同感呀, 都唔知交嚟做咩???我老公都有咁問過我點解年年都要交, 交嚟有乜作用喎, 其實係咪可以同校長反映下呢???家教會係由校長監管架嘛, 校長應該對我哋對家教會有不滿之處作出回應架!!

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-9 10:21 AM 發表
投訴都冇用,因為家教會唔可以算是由校長監管,正確啲應該係由家長監管,但我地學校啲家長唔覺有問題,因為佢地唔知依家幫學校做嘢既人都係那幾個家長義工,那班人根本就咩都冇做過.
算啦,都費時再理那些人,只係覺得每年 ...

我冇幫我仔參加呀, 我老公話為咗安全喎, 算啦, 上年都參加過, 今年佢要俾心機去追返d成績啦~~~咁妳係咪會同妳仔參加呀???

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-10 11:45 AM 發表
報咗,仲抽中tim,等佢見識吓山區既人點讀書,希望佢會醒覺自己係香港讀書係幾咁舒服.
噚晚佢同我講佢個班有幾個已經冇番幾日學,我聽完都有啲驚,點知噚晚佢就發燒,好彩今朝已經退咗燒,睇完醫生話係喉嚨發炎,所以今日都 ...

嘜情況真係咁壞咩 咁真係令人擔心喎, 所以我都係而家谷佢多d停學就唔知點追啦~~~

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-12 01:40 PM 發表
大家真係要小心啲la,啱啱知道5年級又多一個確診,但我覺得唔只咁小,因為近呢星期真係好多人病咗,仲要係差唔多病徵,所以叫咗個仔下星期返學一定要戴口罩,唔好因為焗而唔戴.最緊要一覺得喉嚨唔舒服就一定要即刻去睇醫生 ...

吓...妳唔好嚇我喎, 5年級有人確診???  我真係唔知喎, 我仔尋日朝早忽然發燒頭痛又喉嚨痛, 不過醫生過佢唔似係"h1n1"喎, 佢尋日食咗藥都退咗燒喇, 今日都同佢請咗一日假俾佢休息下 真係好擔心佢聽日返學唔知會點, 唔係啦, 都係叫佢戴返個口罩穩陣啦

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-14 10:58 AM 發表
唉...你今日小心啲,我仔同佢班其他同學個個症狀都差唔多.....先喉嚨痛---發燒---退燒---突然高燒---- 記住一有喉嚨唔舒服真係要第一時間去睇醫生,真係唔拖得 ...

好....我要加以留意下先...係喇, 妳知唔知確診嗰個學生係讀邊班架???點解學校都冇講有確診個案嘅 咁妳仔要幾日至好返得晒呀???

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-14 12:47 PM 發表
今日返得學,佢星期五已經退哂燒.因為星期六先確診,我估今日應該有通告.係邊班 你估吓我點解咁快知

唔通就係妳仔嗰班 頭先打電話返去問個仔有冇見頭痛, 佢就話冇, 不過聽佢仲有幾聲咳同有痰, 開咗又煩, 停課又煩, 我哋呢代亞媽好辛苦呀

唔知妳有冇睇過星期五派嘅通告呢 原來9號已經有一名二年級學生確診架啦, 我哋間學校已經係有二宗確診架啦, 好擔心呀

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-15 04:00 PM 發表

我估都係,全班好似差唔多3份2病咗.

咁利害???咁5年班呢??有冇咁嚴重呀???

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-18 12:30 PM 發表
5年級又多一個確診,但我地班開始回復正常la,噚日都只係3個冇番
其實最緊要係小朋友一覺得喉嚨有唔舒服就真係要即刻去睇醫生,唔好拖.

我尋晚問個仔佢班有冇人戴口罩, 佢話得幾個人戴, 同埋有幾個同學冇返學, 我就即刻提醒佢喺學校一定記緊戴口罩勤洗手唔埋唔好周圍摸, 妳知架啦, d細路好鍾意周圍摸架

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-22 02:11 PM 發表

我聽我仔講依家好多時都冇戴口罩,一方面真係好焗,另一方面佢個班都病到七七八八,冇之前硬性規定要戴.

我而家個仔一唔食藥就頭痛, 佢尋日打俾我話頭痛叫我拎藥俾佢食, 不過佢只係頭痛, 其他病症都冇, 食極藥都唔斷尾嘅, 我估唔知會唔會就嚟好返但係返到學又有好多人病所以交叉咁傳染呢

原帖由 Lovely媽咪 於 09-9-23 04:02 PM 發表

有冇睇醫生check吓咩事,成日頭痛都可能有啲問題,聽日阿仔去南連交流la,今次係副校長帶隊,好多上次有參加既今年都有參加,同上次一樣都係女仔多過男仔woo ...

呢幾日都問住我仔仲有冇頭痛, 佢再冇話有頭痛, 我都諗過如果佢再有頭痛就真係會再同佢睇多次醫生check check.多謝關心

妳有冇幫妳仔配藥呀

最近亞仔話學校d飯盒好難食喎, 開始頂唔順喎, 佢想下個月開始唔再訂飯盒喎, 唔知各位家長d小朋友有冇咁反映過俾你哋知呢

吓...咁誇張呀???咁都真係要同亞仔諗諗辦法啦~~~不過我仔又唔會餓親嘅(佢咁大隻) , 亞仔都係話佢嗰班都有人叫外賣食, 開頭我都唔明佢講咩, 而家就明啦~~~ 都係一個好辦法嚟 不過嘜學生可以叫外賣嘅咩??? 咁咪個個要帶錢返學校囉

原帖由 Lovely媽咪 於 10-3-30 01:14 PM 發表

我呢個月都退咗6日飯la,有時就自己帶(用飯壺,都夠熱),有時叫外賣,我仔個班已有幾個同學仔自己返學時係附近一間茶餐廳叫定,1點就送到學校.
有次我賣外賣俾佢,點知去到學校見到幾個平時冇送飯既家長都不約而同買"吉 ...

今日我都幫我仔退咗飯買"吉野家"俾佢食, 冇辦法啦, 亞仔好似好慘咁, 就叫我老公買一次俾佢啦,  咁妳會叫邊間架 等我去攞家d外賣紙先 不過長此下去唔掂個喎, 有乜方法可以叫學校轉供應商呀, 真係煩啦

原帖由 Lovely媽咪 於 10-3-31 10:19 AM 發表

我就係送完佢返學,行過落咗order俾埋錢,佢地都熟哂,一講海壩街官小就知 我聽我仔講佢個班啲同學就自己返學既時候叫定俾埋錢.

原帖由 Lovely媽咪 於 10-4-19 05:38 PM 發表
俾間死人飯商激死....上星期三我個仔攞唔到飯食,我打去問點解,有人解釋番俾我聽話因為我地學校好多人食霸王飯,又咁啱個日負責4樓既ee係新嚟,所以唔識處理,話5月補番俾我...本來我都算,但我個仔星期六傾開佢話個日落3 ...

咁我而家明點解6月份唔可以再退飯啦,可以太多家長打上去退飯, 攪到佢哋亂晒都唔定。咁好心佢哋就要反省下啦,d飯盒咁難食,仲話好多人食霸王餐,真係規佢講得出口呀   我仔不知幾想唔訂飯盒,餐餐想我幫佢叫外賣呀,但係我又唔係成日去嗰頭食早餐架嘛,好難日日咁同佢叫外賣架嘛, 唉....真係煩啦~~~
咁妳而家咪日日都要幫妳仔叫飯食囉

原帖由 Lovely媽咪 於 10-5-25 10:24 AM 發表

唉...呢間咁既死人飯商 上星期都有家長打俾我話佢地唔收佢個女張餐單,話唔係訂哂成個月唔收woo,咁個家長咪打去問囉,佢地話係老師開會覺得如果個個訂既日數唔同會好麻煩woo,所以決定6月開始一定要訂足先收, ...

即係仲可以退飯啦, 不過都已經訂咗6月飯喇, 因為真係冇可能日日咁同佢叫外賣, 而且6月份餐單冇5月份咁難頂, 起碼唔會兩款飯都係喬麥飯又或者紅飯之類。唉...都唔知幾時捱過呢年呢?

唔知d老師係咪會食呢d咁健康飯啦

原帖由 Lovely媽咪 於 10-5-28 03:09 PM 發表
噚日終於衰咗,唔記得叫外賣俾個仔 雖然最終都搵到人幫我買,但佢已經唔夠時間食lu
救命呀,究竟幾時先可以俾番一間啲飯食得落口/服務態度好既飯商呀 ...

其實聽妳講,應該唔少家長同學生唔滿意呢間飯商架,都應該好多家長都有同學校反映架,點解學校冇出通告回應嘅??? 我都好想快d有個我仔滿意嘅飯商,因為都係佢食嘅啫。唉.....

原帖由 Lovely媽咪 於 10-5-31 10:18 AM 發表

唉...我都想知點解 有人話有午膳義工試食過話冇問題WOO.....又話叫我地唔好只係信小朋友講woo....又話其實我地都可以返學校試食,話中央咪成日都有叫小朋友如果家長想試食可登記,但我問咗好多小朋友都聽唔 ...

唔鐘意食紅米/糙米就一定架喇,而家好少小朋友屋企係食開呢d飯架嘛,而且我仔同我講唔只係d紅米/糙米難食,連d餸都好難食喎,不過我估可能d餸係淡口d,所以佢覺得難食卦。不過終之一句食飯嗰個係佢哋又唔係我哋d家長,其實係叫d學生投標好食定唔好食仲好啦,叫家長去試食把鬼咩。其實家教會可唔可以舉辦一個學生投標,跟住將個結果公開,如果真係大多數學生都係話唔好食,咁學校就冇嘢好講啦卦。

原帖由 forever_mum 於 10-6-9 11:32 PM 發表
家教會主席的小朋友都唔食.

一個星期有三,四日都是食紅米/糙米/喬麥/粟米,而且我做睇飯ee,我都覺得好難食,
其實好浪費,小朋友跟本唔吃.
只是大人(家長)認為健康.但唔吃何來健康呢?

家教會主席 要 ...

我認同妳講嗰句"唔吃何來健康呢?"
我都認同紅米飯/糙米飯/喬麥飯/粟米飯係健康飯, 不過講真句我除咗粟米飯我會食之外, 其他飯我一定唔會食囉, 咁試想下我仔又點會食呀???我知學校想d學生做個健康嘅學生, 所以就同d學生安排呢d飯餐, 不過我覺得轉變得太大啦, 一轉就轉普通白米飯改紅米飯/糙米飯/喬麥飯/粟米飯, d學生真係好難去適應架嘛, 漸少去變係咪會好d呢???

‹ 上一主題|下一主題