用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 想請問馬鞍山讀邊間幼稚園會比較大機會入到禧年呢? ...
go

想請問馬鞍山讀邊間幼稚園會比較大機會入到禧年呢? [複製鏈接]

我要幫阿囡擇幼稚園, 而我又好欣賞禧年既教學方式   ( 因我見侄仔侄女讀靈糧功課多到不得了,太過填鴨式)
   0    0    0    0

好似無話邊間幼稚園多機會入禧年ka wor..
不過禧年都唔係少功課ka...

咁請問你仔仔or女女當初邊間幼稚園呢?

ps. 我侄仔侄女每日做功課都起碼2個鍾, 仲每星期都有默書, 見佢地讀得好辛苦

我仔仔以前係讀威寶..
小一/小二都好多時可以在學校做晒, 不過其實要睇o的個小朋友做得快唔快, 好難用時間去衡量多唔多功課. 同埋越高年級我相信會就會要用多o的時間, 因為寫野都會多佐..
禧年都係每星期都要默中同英文ka wor..

其實有邊間小學升上去,唔係一年比一年多功課呢! 我想除了活動教學的學校(如大圍培僑)。
我好同意qkhui的說法,好睇個小朋友個人的性格及主動性。
如果手腳快的小朋友在學校都可以做完功課;如果小朋友唔大意d功課就唔使再改正。每班都有這些學生存在,只不過是不是自己的小朋友呢! 我囡囡就唔係囉! 不過都唔緊要,我自覺佢一年比一年有進步,就算係少少進步都好了!

我囡囡幼稚園是讀九龍塘的。
囡囡媽

醒目開學勳章

聽聞培僑都開始多功課.

學校唔算好填鴨,教得小朋友幾好。
原帖由 carrieqq 於 11-2-9 17:30 發表
我要幫阿囡擇幼稚園, 而我又好欣賞禧年既教學方式   ( 因我見侄仔侄女讀靈糧功課多到不得了,太過填鴨式)  
If a child lives with encouragement, he learns confidence.
If a child lives with praise, he learns to appreciate.
If a child lives with approval, he learns to like himself.
If a child lives with acceptance and friendship,
he learns to find love in the world.

回覆 1# 2009_SHW 的文章

Any school have choose, depend on yr luck......

回覆 8# carrieqq 的文章

Any school have choose, depend on yr luck.....
‹ 上一主題|下一主題