用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 呈分試先至嚟減考試時間,想害死啲學生? ...
go

呈分試先至嚟減考試時間,想害死啲學生? [複製鏈接]

數學科減咗五分鐘老師話試題一樣唔會減如果分數因此而低咗對學生學校有乜好處?

0    0    0    0

引用:數學科減咗五分鐘,老師話試題一樣,唔會減

原帖由 afternoontea372 於 15-10-20 發表
數學科減咗五分鐘,老師話試題一樣,唔會減,如果分數因此而低咗,對學生、學校有乜好處? ...
五分級?

我囡小二, 我問佢係做完數學卷有多少時間剩, 佢話 覆晒卷都仲有好多時閶, 要"僕"係度好耐, 想快D收卷. 我諗老師都應該清楚學生應該夠時間先改考試時間既.

小一至小三仲係好輕鬆,一到小四已經唔同洒,以思考為主,並非低年級可以想像,單一科中文己經玩死學生。如果學校係瞭解學生嘅,呢兩年就唔會有咁多怨氣,小朋友上到高年班你自然會明。

引用:小一至小三仲係好輕鬆,一到小四已經唔同洒

原帖由 afternoontea372 於 15-11-12 發表
小一至小三仲係好輕鬆,一到小四已經唔同洒,以思考為主,並非低年級可以想像,單一科中文己經玩死學生。如 ...
原來如此,希望我女順利過渡啦。

引用:小一至小三仲係好輕鬆,一到小四已經唔同洒

原帖由 afternoontea372 於 15-11-12 發表
小一至小三仲係好輕鬆,一到小四已經唔同洒,以思考為主,並非低年級可以想像,單一科中文己經玩死學生。如 ...
好多怨氣?點解呀?學校知唔知?

肉在鉆板上

引用:肉在鉆板上

原帖由 afternoontea372 於 15-11-18 發表
肉在鉆板上
剛剛低小減左功課,高小情況如何?

回覆:afternoontea372 的帖子

唔係好明,思考為主有咩問題呢,學習梗有思考架啦,唔通仲係抄抄寫寫,死背先好?!

你睇清楚啲,我冇講過抄寫好還是思考好。怨氣係指校方,包括老師唔理學生情况,就算錯在校方,亦要全班甚至全級學生承担後果。

catiou627 發表於 15-11-18 23:55
剛剛低小減左功課,高小情況如何?

通常一至二小時之內可以做完,功課好似好多,其實有啲係改正,唔洗點做。

回覆 afternoontea372 的帖子

我朋友既女讀緊小4, 功課雖然多,但都OK可以接受啊,會唔會你小朋友時間分配得唔係咁好?
同時,我覺得校長、老師都好有愛心喎!

shiunat 發表於 15-11-20 13:01
回覆 afternoontea372 的帖子

我朋友既女讀緊小4, 功課雖然多,但都OK可以接受啊,會唔會你小朋友時間分配 ...

你睇番我响 #11 嘅回覆,我唔係complain功課多,相反,我係覺得一啲都唔多。

校長我唔清楚,冇comment,教師方面負面意見較多,咁多年都聽唔少老師閙人嘅事,甚至以侮傉性言詞駡學生,年年都有。當然我要重申嘅係,唔係嗰嗰老師都閙人,但有愛心嘅我就未聽過。

回覆:afternoontea372 的帖子

咁我地班好幸運,小一開學後有老師逐個打電話,講下同學進度同適應等事宜,好多學校都唔。

原帖由 afternoontea372 於 15-11-20 發表
你睇番我响 #11 嘅回覆,我唔係complain功課多,相反,我係覺得一啲都唔多。 校長我唔清楚,冇comment,教 ...

回覆:catcatma 的帖子

痴線嘅.....今日p.6考完數學減咗5分鐘重要做11版, 有冇搞錯??
好多同學都叫救命做唔切, 呈分試衰咗對大家都冇好處.....
平時老師已經教得慢, 臨考試前重教緊考試範圍.....
到底學校搞邊科?????
唉........呢兩年d老師教學態度真係每况愈下

‹ 上一主題|下一主題