用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院首輪收生有結果喇
樓主: Venus
go

播道書院首輪收生有結果喇 [複製鏈接]

Re: 播道書院首輪收生有結果喇

yes, 昨天講好少嘢連上課時間都未定

Aries媽咪 寫道:
Eyma,

我先生今天聽咗,  今日新校長在場,  說會有雙班主任, 有兩位外籍老師, 主要語言係英文及普通話,  都有好有新教學理念, 因唔係我聽, 所以我都唔係太清楚, 希望有其他家長可以講吓.

aries 媽咪

咁聽落都唔錯wor......你老公真係積極既姐.......hehehe     

不枉我上次"side" 半日假去奠基禮呀!     

侯任校長資料:
http://www.llcew.edu.hk/info/principal.php

仲有:
http://www.hkedcity.net/article/reform_exp/031002-003/index.phtml?print=1

有關school 既news:

http://the-sun.orisun.com/channels/news/20050913/20050913031458_0001.html

仲有:
http://hk.news.yahoo.com/050912/10/1gk6c.html

phoebepanpan

$1200學費真係得一年咋, 唔知下年會加幾多呢, 但上次第一輪的時候係講, p1-p4都係$1200, 或p4開始加至$1800, 咁即係
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

各位成功的家長們:

我很有興趣知道你們成功面試的原因啊!!!可否分享一下???
面試過程是怎樣的呢?
真羨慕!!!!

我聽到我朋友的兩位小朋友都失敗呢!!!好像很難入似的!
Thanks!!

我都想知, 因我個仔都等梗第二輪, 佢班同學第一輪大部份都收哂, 真有點後悔, 聽講面試時候, 有一環節係叫小朋友表演, 但佢班有一個同學什麼都冇做, 只同其他小朋友玩, 咁都收左, 可否分享下! 我個仔乜野興趣班, 小一面試班都冇join過, 唔知有冇機會, 好擔心!
candyb 寫道:
各位成功的家長們:

我很有興趣知道你們成功面試的原因啊!!!可否分享一下???
面試過程是怎樣的呢?
真羨慕!!!!

我聽到我朋友的兩位小朋友都失敗呢!!!好像很難入似的!
Thanks!!
:cry:  :cry:

Don't worry.  My daughter and my friend's son have been accepted by this school.  They haven't joined any interview classes.  They are not studying in any 播道 kinders.  However, both our families are believe in Juses.  Not sure if this is one of the reasons for the acceptance.

They were asked to perform in one of the session.  My daughter sang a song and friend's son told them a story.  A westener and a Potunghau-speaking lady talked to my daughter in one of the session.  To be honest, I were not worried the English part but my daughter is not good in Potunghau.  Well, she told me what she replied to the lady in Potunghau (but she didn't remember the question!).  However, I really didn't understand what my daughter say!  So, the key is not really whether the kids can answer the questions correctly, but rather they are willing to talk or express!

我仔仔果日的表現都幾好(因為冇喊)    我仔仔是個比較內向的小朋友, 不會太主動, 我擔心他可能會喊, 或是不回答問題, 但當日他爸爸從遠處見到他正在回答英文and普通話老師的提問, 雖然聽唔到問題及答案, 但見到老師微笑及
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

MPHS & candyb:

第一輪見試考我囡囡的內容是:

普通話部份:-
先問你叫什麼名字, 今年幾歲?你住在哪裡?
然後比D圖片咭你睇,你要話比佢聽咭的內容。我囡囡的圖片咭有:唱歌、鷄蛋、蘋果、女孩子等等......

英文部份:(外國人考)
叫她sit down and stand up。再用圖片咭考佢,咭內內容是body如眼、耳、口、鼻等......再隨意問:你頭髮什麼顏色?你件衫是什麼顏色?我對鞋又是什麽顏色等......

Thanks.  I finally know what exactly did in the interview.  My daughter never told me this!

請問INTERVIEW是一個對一個還是小組形式?
Interview 的地點在那, 是否在尖沙咀的Office內?
會問父母 嘜嘢問題呢?

HimHimMaMa,

首先大概8個小朋友一組, 分給他/她們一些玩具玩(我囡囡揀了積木), 讓他們先warm up及從中看他們如何相處。
然後就一對一答問題。

第一輪面試分咗2日,第一次在灣仔的港福堂,第二次在將軍澳循道衛理小學。

HimHimMaMa,

至於見家長一環就非常casual, 碰巧就是盧校長見我哋,印像中都只是問點解揀播道?交換一下育兒心得。總言之,佢講多過我哋講啦!   

vvmama

THANK YOU VERY MUCH
唔好意思我想再問清楚d,你所說的

"第一輪面試分咗2日,第一次在灣仔的港福堂,第二次在將軍澳循道衛理小學。"

意思是否每個人要面試2次? 還是分兩GROUP 人, 有D安排在A地方,有D在B地方?

HimHimMaMa,

是分兩GROUP 人, 有D安排在A地方,有D在B地方。

Thanks for all your sharing!!
Also, congratulations!!!ha!!:)

真係好多謝你地既分享, 不過十月尾, 等到頸都長!

點解會選擇播道書院,除了學校環境仲有甚麼優點?

我想問佢地result 是否一定會快過教署

小一簡介會的資料已放上網了.有興趣的朋友進去看看吧!

http://www.efcc.org.hk/school/whatsthenew.htm

聽了候任校長的演說,立即對播道充滿了信心.相信在一個有抱負的校長領導下,播道會是一個好選擇.

vvmama, venus,
雖然我不是基督徒但也會用另類方法祝福這所新校.
:wink:  :wink:  :wink:
‹ 上一主題|下一主題