用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 播道書院首輪收生有結果喇
樓主: Venus
go

播道書院首輪收生有結果喇 [複製鏈接]

Re: 播道書院首輪收生有結果喇

chloeha 寫道:
  點解會選擇播道書院,除了學校環境仲有甚麼優點?

這條問題我和我先生都不斷重覆地問自己. 老實說, 我們為孩子報考了多間直資和私校, 又為播道放棄了自行收生.

我們覺得播道的優點有以下幾點:

(1) 英語和普通話教學是符合國際大氣候,但希望他們能做到循序漸進慢慢來讓小一的孩子去適應. 畢竟大家來自不同幼稚園, 程度會有所參差.

(2) 生命價值教育的設立, 很有抱負和理想, 是全人教育的重要一環. 孩子要有學問, 還應學會立身處世.

(3) 課程跟教統局, 不是自己編的, 省却"不知教甚麼"和"課程內容不連貫"的家長心理負擔.

(4) 校舍的組合式設計, 增加了學生在校內活動的使用空間, 學校在設計和安排教學活動時, 在場地運用上會較靈活多變.

(5) 校方沒有作出甚麼長遠的宏大承諾, 比較務實, 方向清晰.

(6) 校長年青, 年青新校長會較有幹勁和魄力, 亦不易被舊有的學校管理概代念匣了自己, 在沒有太多前塵包伏下, 會易於實踐新理念.

Eyma 寫道:

vvmama, venus,
雖然我不是基督徒但也會用另類方法祝福這所新校.
:wink:  :wink:  :wink:

VEGE
     多謝分享

EYMA
我冇去聽, 但現在聽完真係對播道的信心再次增強, 有這個校長, 應該不會太差, 我信相不會選擇錯誤.   
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

我昨天都入咗表

我想問下點解要放棄自行收生, 有影響嗎?
Vege 寫道:
[quote]
chloeha 寫道:
  點解會選擇播道書院,除了學校環境仲有甚麼優點?

這條問題我和我先生都不斷重覆地問自己. 老實說, 我們為孩子報考了多間直資和私校, 又為播道放棄了自行收生.

我們覺得播道的優點有以下幾點:

(1) 英語和普通話教學是符合國際大氣候,但希望他們能做到循序漸進慢慢來讓小一的孩子去適應. 畢竟大家來自不同幼稚園, 程度會有所參差.

(2) 生命價值教育的設立, 很有抱負和理想, 是全人教育的重要一環. 孩子要有學問, 還應學會立身處世.

(3) 課程跟教統局, 不是自己編的, 省却"不知教甚麼"和"課程內容不連貫"的家長心理負擔.

(4) 校舍的組合式設計, 增加了學生在校內活動的使用空間, 學校在設計和安排教學活動時, 在場地運用上會較靈活多變.

(5) 校方沒有作出甚麼長遠的宏大承諾, 比較務實, 方向清晰.

(6) 校長年青, 年青新校長會較有幹勁和魄力, 亦不易被舊有的學校管理概代念匣了自己, 在沒有太多前塵包伏下, 會易於實踐新理念.

[/quote]

mphs

因為我們第一輪結果在9月18號已經知道, 9月23日前要註冊, 一經註冊就不能參加自行收生及大攪珠, 你明白嗎.
我要向高山舉目;我的幫助從何而來? 我的幫助從造天地的耶和華而來。 他必不叫你的腳搖動;保護你的必不打盹! 保護以色列的也不打盹,也不睡覺。 保護你的是耶和華;耶和華在你右邊蔭庇你。 白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。 耶和華要保護你,免受一切的災害; 他要保護你的性命。 你出你入, 耶和華要保護你,從今時直到永遠。

明白哂! 因我是等梗第二輪, 所以不知道!

MPHS

第二輪應該唔會影響到自行收生, 因為你們應該入表心儀學校, 等到11月就知結果, 如果播道書院都收你的小朋友, 你先去選擇.

Venus, vvmama

我好唔開心,我收到信唔收我個仔,由收到信果日起down 左成個week,  又唔敢俾個仔知道.     

黑媽:

唔好唔開心啦! 你會唔會再試第二輪呀?又如果你真係好想入嘅話,到最後試吓同校長傾傾,佢哋應該有D位係自己留起咗備用ga。 :  :

黑媽 寫道:
Venus, vvmama

我好唔開心,我收到信唔收我個仔,由收到信果日起down 左成個week,  又唔敢俾個仔知道.     

點解亞, 有無什麼理由 & 你覺得佢邊part唔ok, 我個女剛寄信等in, 有無什麼interview hits 給我, 因為我個女英文好唔得, only know " what is your name " & how old are you 其他佢不懂.

mandy_lee ,
我仔英文又係好屎....
若 問 what is your name
我仔只係講 :  brian
連 my name is  都食左落肚

咁請問你個仔或女有無入表考, in咗味得唔得???

mandy_lee 寫道:
咁請問你個仔或女有無入表考, in咗味得唔得???

你問我呀 ????
你唔記得我咩 ? 我地之前都傾過報TKO咩學校好呀.
我仲叫你報左播道收你先再決定哦 .
你忘了我嗎    
我八月已入左表去播道, 我估十月尾先有得IN

各位第二輪interview媽咪:

我女兒是第一輪收咗的小朋友,聽我女兒講考英文時外籍老師會比本書佢問哋有關書的內容,但我囡囡唔明白的時候會講IDON'T UNDERSTAND, 同聽指示做一D動作e.g.外籍老師用英語叫她pass本藍色書比佢...
而普通話問佢住處,問佢d生果名,其實我諗重要是考佢地的反應而不是答案。

黑媽

你唔好唔開心啦, 可能你個仔仔當日的狀態唔係咁好, 不如你試下第二輪, 可能得呢, 其實小朋友咁細個真係唔到你控制, 好像我個仔咁, 認識我的人都知道我個仔係好細

Venus & vvmama,

多謝關心

試下報luk hing to 聽人講P1 有2 個班主任, 明天我去入表

mandy_lee,

luk hing to 唔係喺23/9已經截咗上咩?

我的電腦時常都上唔到播道書院的WEB-SITE, 只是出現一個Login to Usermin的MESSAGE BLOCK,

請問有無人好以我一樣呀? 如何解決呀?

‹ 上一主題|下一主題