用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 想請教啱啱in完禮幼既媽媽
go

想請教啱啱in完禮幼既媽媽 [複製鏈接]

我個女而家得15個月大啫, 但係我一直心儀禮幼, 所以想早d知多d關於interview 既野.

我想請問你地, 佢地點樣group interview d 小朋友? 會問d乜野問題? 同埋會唔會問家長問題? 又係邊類問題呢?

唔該晒!
   0    0    0    0
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

以平常心去見就可以

原文章由 Ballballmami 於 08-1-19 21:51 發表
我個女而家得15個月大啫, 但係我一直心儀禮幼, 所以想早d知多d關於interview 既野.

我想請問你地, 佢地點樣group interview d 小朋友? 會問d乜野問題? 同埋會唔會問家長問題? 又係邊類問題呢?

唔該晒! :ado ...

你好呀...我個仔仔今個月頭去見咗禮賢會,仲幸運地收咗佢呀! 其實好簡單,4個小朋友同家長一齊見,冇乜問題,最緊要你小朋友夠主動,多啲野講,唔好怕羞就得架喇!

係呀,平常心去見.入到課室先俾時間等小朋友熱身,玩下玩具,過左一陣,老師會坐埋黎問,老師問學生都係指住書,呢個係咩黎,邊個大邊個小之類,到家長就好似傾偈咁主動講多d就得,唔會set d model 問題問你.整個過程係好舒服,無壓迫感.一個老師問,一個企响遠少少觀察/俾分
in完仲同我fd講,唔收好去死,點知我仔係waiting 因為interview果時佢非常怕醜,怕到黐埋我身,老師同佢講早晨,佢唔應人,園長入黎又唔say hello,可能呢d少左分.:cry: :cry:

如果你想入到,而家俾佢上多d playgroup或夠兩歲即上n1,等佢同見多人d,無咁怕醜,平日教佢講多d多謝,唔該,早晨,等禮貌.同埋一到兩歲,小朋友性格有少少改變,我仔就係咁,本來出街見人就hi, bye,而家聲聲都唔聲下.
一家三口無晒心機,為四川災民深表哀痛
http://www.kohei.hk

佢地係一組組, 唔係單獨見, 果日我女interview total有6位小朋友, 有兩位老師, 一位老師同小朋友傾偈, 一位就觀察, 兩位老師好nice, 學校俾我感覺好舒服, 之前我in過果幾間學校, 但禮賢只會問我小朋友平時既野, 但其他學校會問好多大人問題, 反之小朋友既野就少, 所以感覺上我鐘意禮賢!

吓?多野講著數d?? 好多謝你既分享呀.

原文章由 cammycheung 於 08-1-21 00:05 發表
你好呀...我個仔仔今個月頭去見咗禮賢會,仲幸運地收咗佢呀! 其實好簡單,4個小朋友同家長一齊見,冇乜問題,最緊要你小朋友夠主動,多啲野講,唔好怕羞就得架喇! ...
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

多謝你分享呀. 我都諗住俾佢返n1, 但係我聽完都好驚呀.
因為我個女而家勁撩人, 主動hi bye 既bb, 如果佢一到兩歲會變...

原文章由 renren 於 08-1-21 03:46 發表
係呀,平常心去見.入到課室先俾時間等小朋友熱身,玩下玩具,過左一陣,老師會坐埋黎問,老師問學生都係指住書,呢個係咩黎,邊個大邊個小之類,到家長就好似傾偈咁主動講多d就得,唔會set d model 問題問你.整個過程係好舒服 ...

多謝你既分享呀, 我都係聽聞禮賢各方面都好好, 所以鍾情呢一間, 所以先緊張到早d問定interview 既野. 不過聽完大家既分享, 我都知道冇乜野可以特別準備, 只望個女一直都可以咁主動開朗, 一take 成功.

原文章由 WHY2005 於 08-1-21 15:37 發表
佢地係一組組, 唔係單獨見, 果日我女interview total有6位小朋友, 有兩位老師, 一位老師同小朋友傾偈, 一位就觀察, 兩位老師好nice, 學校俾我感覺好舒服, 之前我in過果幾間學校, 但禮賢只會問我小朋友平時既野, 但其 ...

而家最好俾小朋友上下PLAYGROUP接近多o的人, 到時一定一take考到!

原文章由 Ballballmami 於 08-1-23 22:37 發表
多謝你既分享呀, 我都係聽聞禮賢各方面都好好, 所以鍾情呢一間, 所以先緊張到早d問定interview 既野. 不過聽完大家既分享, 我都知道冇乜野可以特別準備, 只望個女一直都可以咁主動開朗, 一take 成功.

...
‹ 上一主題|下一主題