用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 ...
樓主: kimami
go

海壩街官小(小一)家庭~齊來分享0下對學校既意見 [複製鏈接]

你好annie,
nice to meet you!
希望得閒入嚟傾下仔女經,:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: kiukiuleung上
原文章由 annie163 於 07-9-14 11:41 硐表

hi
其實我地做家長,都想小朋友入到一間好的小學,6年是一個漫長的歲月,我同意各有所長,亦各有所需,希望我們為囝囡找到他們需要的,讓我們共同努力吧, ...

原文章由 kiukiuleung 於 07-9-14 12:52 硐表
你好annie,
nice to meet you!
希望得閒入嚟傾下仔女經,:loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: kiukiuleung上

您好kiukiuleung
以後傾多d,您是否全職媽媽?因為我要返工,所以我怕傳統小學要谷得好辛苦,我驚唔夠時間教,!

版主

返咗學2星期,依家為止對新校長的印象真係唔錯,每日都係門口同家長學生打招呼,仲好好笑容tim: 有一日賂校長提議出番張通告俾家長邊個星期五有課外活動,因驚會著錯校服,點知2日後佢同我講番已經問過啲老師,因唔一定隔週五有時會隔2星期,所以佢都覺得有張通告同會上網等家長可以睇番,但因啱啱開學比較忙所以要遲小小,我就笑笑口話唔緊要,我地都等咗2年,唔怕等 我最欣賞校長講咗一句"唔緊要,以前唔好個啲我地掉哂去,以後會越嚟越好" 好開心2年後終於有個積極的校長la,大家一齊令到學校越嚟越好:loveliness:

你好annie163,
由於小兒今年小一,所以我辭左份"高薪厚職" ,全職照顧小兒,暫時我都未適應倒,咁多年一直揾錢,後來發覺我 miss左小兒的幼兒期,追唔返.例如:學行,第一句話,有什麼難忘事都通通講唔出! 現在為有將勤補拙.努力學做主婦,駛少 D lor!:-| :-| :-|
kiukiuleung上
原文章由 annie163 於 07-9-14 17:10 硐表

您好kiukiuleung
以後傾多d,您是否全職媽媽?因為我要返工,所以我怕傳統小學要谷得好辛苦,我驚唔夠時間教,!

Dear All,
Agree!!
kiukiuleung上
原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-14 17:50 硐表
返咗學2星期,依家為止對新校長的印象真係唔錯,每日都係門口同家長學生打招呼,仲好好笑容tim: 有一日賂校長提議出番張通告俾家長邊個星期五有課外活動,因驚會著錯校服,點知2日後佢同我講番已經問過啲老師,因唔一 ...

原文章由 kiukiuleung 於 07-9-14 18:35 硐表
你好annie163,
由於小兒今年小一,所以我辭左份"高薪厚職" ,全職照顧小兒,暫時我都未適應倒,咁多年一直揾錢,後來發覺我 miss左小兒的幼兒期,追唔返.例如:學行,第一句話,有什麼難忘事都通通講唔出! 現在 ...

hi
kiukiuleung
好認同您講的話,真係損失好多好多,所以我一有時間就比曬d仔女,有金執都唔會去,因為再大d,有自己朋友,飲茶都唔跟您去,覺得老土,會好傷心 ,

原文章由 Lovely媽咪 於 07-9-14 17:50 硐表
返咗學2星期,依家為止對新校長的印象真係唔錯,每日都係門口同家長學生打招呼,仲好好笑容tim: 有一日賂校長提議出番張通告俾家長邊個星期五有課外活動,因驚會著錯校服,點知2日後佢同我講番已經問過啲老師,因唔一 ...

Hi 各位媽打 ,

我個女係海官畢業生, 我而家有個仔, 09年都要讀小一嘞, 所以都好想知番多D海官D 野.

請問海官有D乜野課外活動呀?

請問你地所講的家長義工除咗午飯時間外, 仲有可以做D 乜野呀? 我以前做過插花班導師咖, 好好玩咖

又, 我好似意味到以前o既關校長好似唔多得人心喎, 係唔係呢?

仲有, 以我所知, 以前的音樂老師係姓杜的, 而家係退休呢還是去咗第二問學校呢?

仲有仲有, 而家d 老師有幾多係喺度教咗多過十年呢?

問題媽媽二號上:loveliness:
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

你好!
打個招呼先,小兒剛小一,暫時不用比錢的活動可看校網上的課外活動,是'格'週上循環的不同主題,時間是在當天最後一堂上.要比錢的叫'多元智能收費话動'种類有籃球'游水'舞蹈'醒獅'乒乓球'国畫'及中英數培訓班等等,但冇校車送返家另本人卻步!
kiukiuleung

原文章由 臣媽 於 07-10-18 22:27 硐表

Hi 各位媽打 ,

我個女係海官畢業生, 我而家有個仔, 09年都要讀小一嘞, 所以都好想知番多D海官D 野.

請問海官有D乜野課外活動呀?

請問你地所講的家長義工除咗午飯時間外, 仲有可以做D 乜野呀? 我以前 ...

原文章由 kiukiuleung 於 07-10-19 01:26 硐表
你好!
打個招呼先,小兒剛小一,暫時不用比錢的活動可看校網上的課外活動,是'格'週上循環的不同主題,時間是在當天最後一堂上.要比錢的叫'多元智能收費话動'种類有籃球'游水'舞蹈'醒獅'乒乓球'国畫'及中英數培訓班等等, ...

你好, kiukiuleung,
唔該晒你, 等我去睇吓先...

小一又唔洗咁心急玩咁多野O既, 係呢, 最近學校有乜出色表現呢?

我發現呢度唔多旺, 希望多D 人上來答吓我其他問題啦
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

很久沒有過來這裡傾計了,各位好!上次測驗後,發覺嗰仔中文寫作比較弱,其他都ok,唔知係咪該校是這樣的,因為派了卷後才知道有7版紙,其他科目版數都不少,都咪話唔佩服現今小學生都幾吃力,但嗰仔又冇乜嘢,所以冇理佢. 講開又講,早前代家人出席某校的家長教師會,該校有一個有冷氣的大礼堂,設備一流,老師笑容滿面(好唔好唔知),佢哋公佈(家長教師會)盈餘是2萬6千多元,仲話非常滿意潻,咁我校留咁多仲乜牙?結束後仲有6枱,每枱8歀美食讓嘉賓及家長享用,使每人都很涡意離開.該校家教會入會費才10元正! 咁我又諗喎我校會費諗住点用,好似又冇乜透明度?定係我冇記性唔記得呢?你哋知唔知牙?
kiukiuleung
原文章由 kiukiuleung 於 07-10-19 01:26 硐表
你好!
打個招呼先,小兒剛小一,暫時不用比錢的活動可看校網上的課外活動,是'格'週上循環的不同主題,時間是在當天最後一堂上.要比錢的叫'多元智能收費话動'种類有籃球'游水'舞蹈'醒獅'乒乓球'国畫'及中英數培訓班等等, ...

版主

原文章由 kiukiuleung 於 07-11-25 22:06 硐表
很久沒有過來這裡傾計了,各位好!上次測驗後,發覺嗰仔中文寫作比較弱,其他都ok,唔知係咪該校是這樣的,因為派了卷後才知道有7版紙,其他科目版數都不少,都咪話唔佩服現今小學生都幾吃力,但嗰仔又冇乜嘢,所以冇理佢.:mrg ...

係呀,今次中文測驗係比較深(一篇作文佔50分),我仔仔都衰咗,因為佢啲作文太口語化,啲老師又冇咩教佢地作文技巧,我諗真係要俾佢學好啲普通話,咁應該會有啲幫助.
另家教會會費點解我地要收咁多錢,呢樣嘢我地舊年都有講過,你都好啲,你只係交第一年,我地已交了3年,但前2年真係除咗旅行就冇咩攪過,所以餘下咁多錢,我估最主要咩都攪唔成的原因係會入面有某些人只顧自己的利益,每次開會只係要求學校公開名次(估計入官中的機會)/英文書太淺(要求轉用朗文)等等的問題,又有人不滿現時的會長(因有人想做但做唔到),只要佢提出的意見就反對,所以我估今年都唔會有咩大攪作.所以依家有咩問題,我寧願搵校長傾好過,因佢朝朝都係學校門口

原文章由 kiukiuleung 於 07-11-25 22:06 硐表
很久沒有過來這裡傾計了,各位好!上次測驗後,發覺嗰仔中文寫作比較弱,其他都ok,唔知係咪該校是這樣的,因為派了卷後才知道有7版紙,其他科目版數都不少,都咪話唔佩服現今小學生都幾吃力,但嗰仔又冇乜嘢,所以冇理佢.:mrg ...

等我呢個第一屆的家長教師會主席答你D 錢點用同埋透明度呢兩個問題啦, 當年我地收到D會費係會津貼各項活動, 例如講座 旅行 聚餐....等等, 咁每年都會有AGM, 財政報告就會喺果日出埋嘞

我一向都覺得海官唔會讀得好辛苦, 我最記得我個女入學第一個家長會果時, 校長叫D 一年班小朋友keep 到80 分上就ok

原文章由 Lovely媽咪 於 07-11-26 11:01 硐表

係呀,今次中文測驗係比較深(一篇作文佔50分),我仔仔都衰咗,因為佢啲作文太口語化,啲老師又冇咩教佢地作文技巧,我諗真係要俾佢學好啲普通話,咁應該會有啲幫助.
另家教會會費點解我地要收咁多錢,呢樣嘢我地舊年都有 ...

真可惜喇, 乜而家個會攪成咁呀? 個會唔團結好難攪活動咖, 最終咪累咗自己, 仲有, 以我經驗, 入家教會係唔會對升官中有任何幫助o既

臣媽,
咁你個兒子會否在09年報海官?
因為希望多一些能反眏的聲音,对學生有莫大的益處
kiukiuleung
原文章由 臣媽 於 07-11-26 11:15 硐表

真可惜喇, 乜而家個會攪成咁呀? 個會唔團結好難攪活動咖, 最終咪累咗自己, 仲有, 以我經驗, 入家教會係唔會對升官中有任何幫助o既

版主

原文章由 臣媽 於 07-11-26 11:15 硐表

但依家好多人既心態唔同la,只係為咗有機會識到官中有幫助啲人,完全唔係為咗依家係小學的小朋友攪多啲活動,睇番每次學校攪活動,真正去幫手都係個班義工家長,反而某幾個委員就.....
依家我都唔想知佢地攪咩,聽得越多越覺得唔明點解呢個世界有啲咁既人,唔係一心為小朋友,只顧住入唔入到官中,吓吓不滿學校的政策,又唔提出一啲真係有建設性既嘢woo ,我地成日都講,佢地真係對學校咁不滿,不如轉校啦,攪咁多嘢,只會令到我地啲小朋友咩得益都冇,我地交啲會費又放係銀行收息law

原文章由 kiukiuleung 於 07-11-26 12:11 硐表
臣媽,
咁你個兒子會否在09年報海官?
因為希望多一些能反眏的聲音,对學生有莫大的益處
kiukiuleung

會呀, 家姐喺度讀過, 應該第一round 都收佢咖喇, 不過我好鍾情英華, 所以我一定考. 如果佢考唔到英華, 海官第一round 又唔收, 我都會去敲門. 起碼荃官d 學生都規規矩矩, 讀得過

原文章由 Lovely媽咪 於 07-11-26 13:18 硐表

但依家好多人既心態唔同la,只係為咗有機會識到官中有幫助啲人,完全唔係為咗依家係小學的小朋友攪多啲活動,睇番每次學校攪活動,真正去幫手都係個班義工家長,反而某幾個委員就.....
依家我都唔想知佢地攪咩, ...

d 人真係太天真, 以為入家教會就可以入官中, 入官中一定要攪珠, 靠自行收生實在冇乜可能, 因為得好少位, 我個女d 勁叻同學都唔收, 最後個個都係攪珠入

我見佢好開心咁同d同學可能係小一開始認識, 之後一路上官中, 有d 仲會大學都同校, 真係幾得意咖
‹ 上一主題|下一主題