用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

閒談 [複製鏈接]

Dear all,
今年話少成6000人入讀小一,但嗰日28號返校接仔(亞仔叫左好多次),我企响門口十多分鐘,已少人入紙申請明年小一.聽講來年政府實行小班制,唔知幾多人一班,对現在多出來的學生又會点呢?
過幾日會返校開家長會,但又准帶小孩,咁小兒去邊呢?:-| :-| :-| :-|
   0    0    0    0

版主

我地始終係官校,收生率一定冇問題,政府話可以收幾多就多數收足,其實我地依家32/33人一班都唔算多,有好多學3都有成40人一班,到將來如果小班(到時就會只收25人),應該唔會影響依家收咗個啲.
家長會你帶埋小朋友都冇人會話你架,如果佢夠胆老師會俾佢自已去圖書館等你.
原文章由 kiukiuleung 於 07-9-30 19:47 硐表
Dear all,
今年話少成6000人入讀小一,但嗰日28號返校接仔(亞仔叫左好多次),我企响門口十多分鐘,已少人入紙申請明年小一.聽講來年政府實行小班制,唔知幾多人一班,对現在多出來的學生又會点呢?
過幾日會返校開家長會 ...

Thanks!
咁我就帶埋佢去,因為無人湊.

原文章由 Lovely媽咪 於 07-10-1 21:21 硐表
我地始終係官校,收生率一定冇問題,政府話可以收幾多就多數收足,其實我地依家32/33人一班都唔算多,有好多學3都有成40人一班,到將來如果小班(到時就會只收25人),應該唔會影響依家收咗個啲.
家長會你帶埋小朋友都冇人會 ...

版主

開學至今差唔多個半月,越嚟越覺得間學校係到改變緊,網頁上updated咗好多嘢,令我地更清楚發生緊咩事,校長同副校每日都好似左右門神係門口迎接小朋友,見到啲小朋友好開心咁叫"校長早晨",同以前真係有好大分別.另校長每日係門口另一個目的係可以留意到每個學生有冇咩特別嘢,同家長亦可以好直接咁搵校長傾,個回應仲會好快.
唯一係真係好多新老師,有時佢地唔清楚啲嘢應該點做,例如:收通告時間....但呢啲只係小問題,好彩呢班老師加埋新正副校長令到間學校有生氣咗好多.

Dear Lovely:
認同,有時去接小兒放學,都見到校長出現.
31/10 P.3去旅行,咁P.1要返學嗎?:) :) 就嚟測驗了,要為小兒惡補一下
kiukiuleung
原文章由 Lovely媽咪 於 07-10-11 11:25 硐表
開學至今差唔多個半月,越嚟越覺得間學校係到改變緊,網頁上updated咗好多嘢,令我地更清楚發生緊咩事,校長同副校每日都好似左右門神係門口迎接小朋友,見到啲小朋友好開心咁叫"校長早晨",同以前真係有好大分別.另校長每 ...

Hi 兩位媽咪, 我個大女係海壩街校友, 我而家多咗個細仔, 09年都讀小學lu, 想問吓間學校呢幾年的近況, 佢地而家邊個做校長呀? 係關慕儀呀? 佢做得好唔好呀?
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

版主

原文章由 臣媽 於 07-10-12 22:03 硐表
Hi 兩位媽咪, 我個大女係海壩街校友, 我而家多咗個細仔, 09年都讀小學lu, 想問吓間學校呢幾年的近況, 佢地而家邊個做校長呀? 係關慕儀呀? 佢做得好唔好呀? ...

關校長已退休la,依家個校長係陳慧嫻,係廣東道官小調過嚟的,暫時嚟睇都幾好,但因現時老師之間出現了一些新舊派,所以都會需要啲時間,你小朋友09年先讀,到時再睇定啲先都可以.

原文章由 Lovely媽咪 於 07-10-13 14:04 硐表

關校長已退休la,依家個校長係陳慧嫻,係廣東道官小調過嚟的,暫時嚟睇都幾好,但因現時老師之間出現了一些新舊派,所以都會需要啲時間,你小朋友09年先讀,到時再睇定啲先都可以. ...

唔該晒你lovely媽咪, 我大女小學畢業到而家已經好耐, 其實我都唔知關校長做成點, 你有咩comment 呢?
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]
‹ 上一主題|下一主題