用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 今年最後一次exam,加油!
go

今年最後一次exam,加油! [複製鏈接]

各位你好!
今年過得好像很快,对我而言真係戰戰競競的一年,小兒從一個不知天高地厚的BB而踏入真正獲取知識的地方.這一年他成長了不少.好像同一齊讀書,解诀問題感情亦倍增.來年已是踏入該校第二個年頭,又唔知幾時才可放手我想一定仲有漫長的歲月....
希望大家mama開開心心迎接今年最後一次exam,亦祝大家的子女能考取好成績!!!!!
   0    0    0    0

舊年小一寫這topic,現在小二在入嚟,百般資味在心頭,小二最後一次exam要努力努力呀各位!!!!
kiukiuleung

版主

好緊張...好緊張 唔係緊張考試,係緊張會唔會停課 .今年既考試好鬼長,星期五開始/下星期一&二,跟住就停2日再考最後一日,如果突然停課就 磨滅咗咁多親子關係嚟溫習,最終冇得考,你話傷唔傷心.
話時話你地2年級多唔多老師病呀...進修呀,我仔仔個班今年差唔多全年都係代課老師上堂

班主任病了很多次,其他科都有時請假, 一時病la,一時又話帶其他班別出外 ,其實是否有每月例行病假呢?但現時小兒那一班並不嚴重.
原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-10 10:03 發表
好緊張...好緊張mouth:" /> 唔係緊張考試,係緊張會唔會停課 .今年既考試好鬼長,星期五開始/下星期一&二,跟住就停2日再考最後一日,如果突然停課就 磨滅咗咁多親子關係嚟溫習,最終冇得考,你話傷唔傷心.
...

點解冇得考呀 嘜唔係順延至復課後考咩
睇嚟妳今年都出儘力同妳仔溫書喎

原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-10 10:03 AM 發表
好緊張...好緊張mouth:" /> 唔係緊張考試,係緊張會唔會停課 .今年既考試好鬼長,星期五開始/下星期一&二,跟住就停2日再考最後一日,如果突然停課就 磨滅咗咁多親子關係嚟溫習,最終冇得考,你話傷唔傷心.
...

版主

原帖由 kimami 於 09-6-11 13:31 發表
點解冇得考呀 嘜唔係順延至復課後考咩
睇嚟妳今年都出儘力同妳仔溫書喎

我係話如果最終唔駛考 你唔記得我地學校7月頭開始裝修咩 你估我想出盡力同佢溫架,係因為今年俾班代課玩死,都唔知教咗咩,我都係上星期先收番測驗前做既工作紙,測驗後做既都未見過,唯有同佢做吓練習,希望唔好後全部唔合格

唉~~Lovely mami 好似你話齋準備好考試,又要拖長嚟温.....,雖然我都贊成停課,但辛苦了家長及學生,這14天又不敢放鬆... 温到嘔泡.不過我又覺得未必復課,但不散搏唔温,總之吹脹la.........

原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-11 03:18 PM 發表

我係話如果最終唔駛考 你唔記得我地學校7月頭開始裝修咩 你估我想出盡力同佢溫架,係因為今年俾班代課玩死,都唔知教咗咩,我都係上星期先收番測驗前做既工作紙,測驗後做既都未見過,唯有同佢做吓練習, ...

我而家都擔心梗最終會唔會唔駛考試呢, 我有friend同我講有好多學校取消咗考試, 不過我而家暫時都唔會放鬆同我仔溫書, 但係咁又真係好辛苦架, 佢又辛苦時我又辛苦, 希望可以快d知仲駛唔駛考試啦
另外,我都覺今年d工作紙同d測驗卷都真係好遲至派返嚟俾佢哋去溫, 都唔知攪咩

版主

今日返學校攞功課,另一班個老師透露咗小小口風,佢叫我地留意學校網通知幾時返去攞新書,同有個朋友的朋友做老師,佢都話其實復課機會真係好微
依家都係同仔仔講政府一日未講提早放暑假,佢都要每日做吓練習,自從停課開始,佢就完全好似放暑假既心情,日日好快做完練習就問可唔可以上網,因佢地班好多人都上網玩一個game,係game入面佢地可以傾計,我問佢「你識打中文字咩」佢答「唔識呀,我咪只係打hi同88囉」
網上功課佢仲衰到唔駛10分鐘做完,因為得好小,每科都係得10條,佢都冇留心睇,是但亂click

今朝回校取功課,情況幾亂,因為有些家長沒有帶子女回校所以唔取得,後尾得到校長批準才可取回.照你咁講我可暫時小休數天回下氣......
小兒咪一樣成日上網打机,激死人.....但又可以点,成日留响屋企,無理由由朝旱温書温到尾,又不敢去玩怕他心散.
quote]原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-16 15:19 發表
今日返學校攞功課,另一班個老師透露咗小小口風,佢叫我地留意學校網通知幾時返去攞新書,同有個朋友的朋友做老師,佢都話其實復課機會真係好微
依家都係同仔仔講政府一日未講提早放暑假,佢都要每日做吓練習,自從 ... [/quote]

我都覺得復課機會都好微, 而家每日新增確疹咁多仲點會復課呀 我都係同個仔講一日未宣佈提早放暑假, 佢一日都要繼續溫書 我而家真係想快d到23號嗰日呀, 而家咁一路拖住都好辛苦, 唔好講話我仔佢辛苦, 我哋d家長都辛苦, 不過提早放暑假都唔知做嘜好, 度度都唔去得, 老實講成日喺屋企睇電視同玩game都真係好無聊 架
lovely媽咪, 我有個問題喇, 如果唔駛考試咁下年點分精英班啦 用上學期成績呀???如果係咁就幣囉

版主

好似聽聞會用上學期成績+下學期測驗再加平時分,再由老師決定嚟分,當然一定有人唔服架la,所以我估老師呢個假期都幾頭痛
我就冇咩所謂,一來少爺上學期成績同下學期測驗都冇眼睇,根本一定冇機會入精中/精英班,原本只係希望佢下學期好番小小,等張成績表睇落冇咁肉酸,但唔知佢好彩定唔好彩,唔駛考,咩壓力都冇啦,但我睇住上學期張成績表就真係

原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-18 10:33 AM 發表
好似聽聞會用上學期成績+下學期測驗再加平時分,再由老師決定嚟分,當然一定有人唔服架la,所以我估老師呢個假期都幾頭痛
我就冇咩所謂,一來少爺上學期成績同下學期測驗都冇眼睇,根本一定冇機會入精中/精英班,原 ...

我咪又係....我而家都冇乜期望架啦...順其自然啦.... 下年唔知妳仔同我仔會唔會同班呢可???

呢排唔知係唔係訓得太多,所以咁夜仍上網. 今次派個張成績表,我覺得非常求其,只列出測驗成績,什麽都冇,乜唔係應用上學期成績加下學期測驗分數.今年用了分數代表ABC,比較明確這一点改進是值得讚吓 .其實我又想問吓為何很多學校有暑期班和话動,但我哋又冇???增潤課程又是甚麼??奧數幾時參加??
嘻嘻又一堆問題了!!
thanks a lot!!!

版主

因為學校要裝修囉
增潤課程其實即係我地都可以報既課外活動中/英/數三科,但那些中英數攞最高分約20個就會由學校俾錢(每人只可選一科),但邊個有份就由老師決定,話就係話最高分那幾個,但相信有小部份係因老師鐘意而選 但我聽番嚟個反應就唔好,因呢班人已經好叻,而那些課程對佢地嚟講根本就冇用,只係因為係學校特選既人先有得讀,佢地先去讀
想讀個啲就冇份,唔想讀個啲就要讀,同政府一樣將啲錢用係啲唔適當既地
奧數開學就有啦,但我仔仔之前讀過,麻麻地,如果想學不如出去搵間好啲既學啦!

thanks lovely mum,奥數唔係學校挑選出來去訓練(no pay),加比賽咩,咁增潤課程唔係=精英班,why乜都要比$$$$.咁學校有乜support比d學生???咁有冇拔尖補底呢???因為我發覺開學初派嗰d多元智能活動收費不平又冇校車,但學校派出去表演的都是有參加多元智能班,咁其他小朋友咪冇乜机會????(暫時所見)
‹ 上一主題|下一主題