用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海壩街官立小學 About Straight Promotion to TWGSS
go

About Straight Promotion to TWGSS [複製鏈接]

Dear parents,

Do you know how many or the percentage of P6 students can go straight into Tsuen Wan Govt Sec School?

Thanks a lot.
   0    0    0    0

原帖由 carsondaddy 於 08-12-5 13:55 發表
Dear parents,

Do you know how many or the percentage of P6 students can go straight into Tsuen Wan Govt Sec School?

Thanks a lot.

Around 38-39 students

Dear Parents,

Do you have any comment for this school? I want to know more!

Thanks!

版主

學校一直都冇提可直入官中.
我地與官中只係屬於聯係學校,一樣要經面試/大抽獎入,只係如果你小朋友係考全級頭30名,有得面試既機會會大啲.
以前我地學校係舊校長既領導吓唔太著重成績,功課唔多,個個都可以係好愉快既環境中學習.現時新校長開始著重番成績,所以會多咗嘢做,例如一年級有2班普通話教(好似效果好好,因為多咗新移民,對佢地用普通話教好過用廣東話教 )
下年5年級有分一班中文班,一班英文班(但實際詳情仍未知),之後會唔會連低年級都開始分就真係唔知la.
所以我覺得選學校唔好只係睇間學校有幾多人入到官中,因6年時間中間真係好多變化,首先係咪確保自己既小朋友6年都可以keep住咁好成績,官中係咪可以一直keep到係band 1位置,呢啲真係冇人知.

今年又裝修唔知禮堂會唔會加裝冷氣,因為開家長會都幾熱,而讀書方面,以我小兒為例中文作文唔夠全面,問吓有冇support,佢答冇要家長去想.仲有發覺小二工作纸少左好多,此情況是否只出現小二级?
原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-10 10:30 發表
我地與官中只係屬於聯係學校,一樣要經面試/大抽獎入,只係如果你小朋友係考全級頭30名,有得面試既機會會大啲.
以前我地學校係舊校長既領導吓唔太著重成績,功課唔多,個個都可以係好愉快既環 ...

講得好, 完全同意

原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-10 10:30 AM 發表
以前我地學校係舊校長既領導吓唔太著重成績,功課唔多,個個都可以係好愉快既環 ...

版主

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-10 14:59 發表
今年又裝修唔知禮堂會唔會加裝冷氣,因為開家長會都幾熱,而讀書方面,以我小兒為例中文作文唔夠全面,問吓有冇support,佢答冇要家長去想.仲有發覺小二工作纸少左好多,此情況是否只出現小二级?
...

冇錯,就算到咗四年級中文料寫作都係好小嘢做,我仔仔成個下學期只係作咗(唔知2篇定3篇)文,週記仲衰好似做咗3次,仲要唔限字數,個衰仔寫2句就算,你話寫作點會好,我地都講咗好多次.依家真係唯有靠出去補,唔係死緊.工作紙我地都唔多,呢個星期多啲,因為接近考試,老師要盡快將未做完既俾佢地做埋

回覆 1# Lovely媽咪 的文章

多謝大家的回復. 仔仔今年九月就入讀了..希望他喜歡啦! 但有時有擔心海官會有太多功課做, 你地知啦, 做媽咪好容易"忟憎"架嘛!! 唉! 順其自然啦!

版主

原帖由 icytam41 於 09-6-12 00:05 發表
多謝大家的回復. 仔仔今年九月就入讀了..希望他喜歡啦! 但有時有擔心海官會有太多功課做, 你地知啦, 做媽咪好容易"忟憎"架嘛!! 唉! 順其自然啦!

功課量呢樣嘢真係睇家長點睇,我地4年都未試過覺得太多功課,每日最多4-5樣,有時仲要係改正都當一樣,如果叻既唔駛改咪又小一樣,反而最憎係考試前先多嘢做,因為要追番啲進度.
但我亦聽過有小量家長講話好多功課晚晚做到11點 諗緊都唔明點可以4-5樣功課做幾粒鐘

me too!!因為小兒很多時在第三小息做晒功課,咁你哋話多唔多,但又好似你話齋,今過學期在考試前比較多功課,I don't know why??仲有最後一次英文默書未默. 我仲想請教你,小三同小一二比較是否深好多??有甚麼要留意呢??
thanks
kiukiuleung
原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-12 16:51 發表

功課量呢樣嘢真係睇家長點睇,我地4年都未試過覺得太多功課,每日最多4-5樣,有時仲要係改正都當一樣,如果叻既唔駛改咪又小一樣,反而最憎係考試前先多嘢做,因為要追番啲進度.
但我亦聽過有小量家長講話好多功課晚晚做 ...

Dear Lovely 媽咪,

咁都好d...但想問下你們覺得老師如何呀? 是否很多新移民呢? 話哂荃灣區都比較舊區...(不是祈視他們, 只想了解多一些)

原帖由 Lovely媽咪 於 09-6-12 16:51 發表

但我亦聽過有小量家長講話好多功課晚晚做 ...

你話新移民多,都多架,但我話65,64網仲多,因我住葵青區眼見成間歺聽得4-5個香港人,所以我覺得荃灣ok la,诲官我覺得小兒讀得happy,不太嚴,有教無類.
原帖由 icytam41 於 09-6-13 15:03 發表
Dear Lovely 媽咪,

咁都好d...但想問下你們覺得老師如何呀? 是否很多新移民呢? 話哂荃灣區都比較舊區...(不是祈視他們, 只想了解多一些)

Dear KiuKiuleung,

明白了.. 喂, 我又是住在葵青區-青衣...你呢? 現在上綱看下校巴的路線...

真的, 都希望他們讀得開心架.. 但頭先看到之前的message, 有很多代課老師, 真的嗎? 唔多唔少都有d影響, 希望下年度好d啦. 係呢! 學校裝修咩? 那裡呀?
謝謝!!

Justin 媽

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-15 16:10 發表
你話新移民多,都多架,但我話65,64網仲多,因我住葵青區眼見成間歺聽得4-5個香港人,所以我覺得荃灣ok la,诲官我覺得小兒讀得happy,不太嚴,有教無類.

我住石陰,下年度周氏校巴唔做,你有冇影响,現在學校招標緊,未知如何.
學校因為歷史悠久真係要執執,通造話做防漏及粉飾走廊喎!之前有問過裝冷氣及做智能咭,希望成事la,之前換了新校長亦改了用較深的eng book,我想會越變越好,重申回復當年荃灣區top 1 小學. yeah~~~~~~~~~~

版主

原帖由 kiukiuleung 於 09-6-16 00:33 發表
我住石陰,下年度周氏校巴唔做,你有冇影响,現在學校招標緊,未知如何.
學校因為歷史悠久真係要執執,通造話做防漏及粉飾走廊喎!之前有問過裝冷氣及做智能咭,希望成事la,之前換了新校長亦改了用較深的eng book,我想會越 ...

好似將7樓改裝,將教員室搬埋一齊,依家係分開咗2層,今次都算大裝修la
裝冷氣之前簽咗份有冇興趣參與的通告後就一直冇消息,我地班家長都有講點解完全冇通知,就算抽唔抽到都應該通知一聲,依家班家教會既人真係越嚟越頂佢地唔順,一係就咩都唔做,一係就好似黑箱作業
‹ 上一主題|下一主題