用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私 結局 是否 實至名歸?
樓主: hellobilo
go

考直私 結局 是否 實至名歸?   [複製鏈接]

Dybala 發表於 20-10-6 00:43
詳情可以參考呢個post
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3844479&extra=page%3D1 ...

路過,冇睇前文,純粹有感而發。
又唔駛太介意。跟字指讀等可以識多些字,不過信口而講或者自我發揮又可以培養創造性。picture book 識得欣賞圖畫的內容,自我理解更加係高深的部分。
小朋友的能力,天份個不相同,發展速度也不相同,家長擅長的也各有不同,順勢而為。

EudyptulaMinor 發表於 20-10-5 19:45
完全講中我心聲
我唔係教法錯,我直頭冇諗到中英數要谷下,以為跟學校學就足夠,呢幾年都係玩,冇參 ...

非學術嘅興趣班/活動,要講俾人知我有參與,係先要有張證書的,就係咁現實~~~

DengCK 發表於 20-10-4 23:30
係EK,好似得幾間學校先係學校咁,升小入唔到,插極都要插。我地細個的年代,除非搬屋否則點會插班。我自己 ...
好正, 我笑左出黎, 真係, 呢度好似得名直名私先係學校, 其他既都唔讀得咁

medicine    發表於 20-10-6 12:20

creambun 發表於 20-10-6 10:26
香港教育制度就是如此現實,想小朋友將來行怎樣的路其實由幼稚園選校開始。想愉快學習應一開始選國際學校 ...

我懷疑MCS或LS,是否需要有咁充足準備,先可以讀得掂佢哋嘅小一 ~~~

mcl203 發表於 20-10-6 12:05
我懷疑MCS或LS,是否需要有咁充足準備,先可以讀得掂佢哋嘅小一 ~~~

如果呢兩間就應該唔需要太過分充足準備,蜜月期比較長。

bearbear2014 發表於 20-10-6 11:59
好正, 我笑左出黎, 真係, 呢度好似得名直名私先係學校, 其他既都唔讀得咁

有大量好的津校
程度又合理

creambun 發表於 20-10-6 12:22
如果呢兩間就應該唔需要太過分充足準備,蜜月期比較長。

從身邊嘅觀察,小一已經力谷超前教育,可以講係一張包裝紙,去到中學已經係駛牌重來,去到小六超前或正常教學已經踏在同一終點線上。除咗,學習態度和技巧,和語文能力,仍然適用於中學或以後嘅升學路上~~~

zaba    發表於 20-10-6 16:41

fwstides 發表於 20-10-6 12:28
有大量好的津校
程度又合理
要入唔易呢, 間間都20分起跳, 扣門做卷就仲深過直私interview
到頭來咪又係要谷個小朋友先得

b3410 發表於 20-10-6 11:48
路過,冇睇前文,純粹有感而發。
又唔駛太介意。跟字指讀等可以識多些字,不過信口而講或者自我發揮又可以 ...
一直以來都希望係咁, 但去到考小學呢一步人地唔會咁得閒睇你咁多嘢, 都係最直接識幾多字

mcl203 發表於 20-10-6 12:30
從身邊嘅觀察,小一已經力谷超前教育,可以講係一張包裝紙,去到中學已經係駛牌重來,去到小六超前或正常 ...

無錯,去到中學又係另一回事了,到時真正考小朋友的天資和造化了。

993rs 發表於 20-10-6 11:07
我知EK總會有n無既叻仔/女入到名校

前年都玩過呢個遊戲,已有合適學校 offer。當年「Rhinoceros」 ...

連13+10,20內減數都唔識都叫叻仔,我真係覺得無言

你要迷信谷自己小朋友,攞到mover,flyer才是皇道就去做好了,不要係到嚇怕其他家長。

creambun 發表於 20-10-6 12:58
無錯,去到中學又係另一回事了,到時真正考小朋友的天資和造化了。

到中學主要靠小朋友自己,家長自然壓力又冇咁大

triceramum 發表於 20-10-6 13:51
連13+10,20內減數都唔識都叫叻仔,我真係覺得無言

你要迷信谷自己小朋友,攞到mover,flyer才是皇道就去 ...

你係咪搞錯我既立場?
我係唔認同現時越教越快、越教越深。

令公子就算20內加減唔識,當然會有其他特長吸引到兩男直正取 offer。

我小朋友好鐘意計數,K3已心算快過P3既家姐,好多朋友叫我同佢報d咩比賽我都冇做,連乘數都刻意唔教佢,要佢跟學校syllabus,佢現在P2都未教乘數表我都冇理。日常要用到乘數時佢自己諗辦法計。

fwstides 發表於 20-10-6 13:54
到中學主要靠小朋友自己,家長自然壓力又冇咁大

做父母只能係能力範圍內盡量裝備好小朋友,盡量提供最好的學校選擇,至於小朋友將來能否成功就要靠佢地自己了。

回覆樓主:

幼稚園識非常簡單嘅加減數,係非常正常嘅程度,似乎,並不代表佢哋並非叻仔女~~~

mcl203 發表於 20-10-6 11:57
非學術嘅興趣班/活動,要講俾人知我有參與,係先要有張證書的,就係咁現實~~~
...

經歷過報小一先知咁現實,要upload小朋友嘅證書、獎狀時我乜都冇,如可以交portfolio我都可以入面放d相,否則我女就乜都冇,學術唔得非學術又唔得咁lor~

creambun 發表於 20-10-6 10:26
香港教育制度就是如此現實,想小朋友將來行怎樣的路其實由幼稚園選校開始。想愉快學習應一開始選國際學校 ...

但係國際學校學費唔係個個家庭負擔得到,仲有唔係每個小朋友都有足夠嘅英文程度。
不過我都認我揀幼稚園冇諗到咁長遠

Dybala 發表於 20-10-6 00:43
詳情可以參考呢個post
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3844479&extra=page%3D1 ...
k3 睇ort lev 10是ek 神童,不是一般人仔能力 ,唔好嚇人la

zaba    發表於 20-10-7 08:48

EudyptulaMinor 發表於 20-10-6 16:23
經歷過報小一先知咁現實,要upload小朋友嘅證書、獎狀時我乜都冇,如可以交portfolio我都可以入面放d相, ...
豬肉cert 影響好細,無需太擔心

MrBeast 發表於 20-10-6 17:10
k3 睇ort lev 10是ek 神童,不是一般人仔能力 ,唔好嚇人la

睇lev10啫,睇吓大學嘅書一樣可以~~~
‹ 上一主題|下一主題