用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1B class parents [複製鏈接]

1. 沒有廣普表?這是什麼?
2. 你地有沒有足背健康檢查報告?
3. 明天沒有GS堂,點解要bring GS TB & WB(2)?
   0    0    0    0

我係1C班的.睇下幫唔幫到你.

1. 廣普表係廣東話同普通話對照表,我班侵日派

2. 今日做完足背健康檢查即時比返張紙佢地. 係1張單面A4紙

1. 1A班早兩日派了,是一張雙面A4size的廣普對照表.
2. 有,仲話阿仔有扁平足,要Book時間做治療.
3. 我地班都話要帶,雖然唔知點解,不過都帶咗返學.

原帖由 Baby Hei 於 11-9-7 23:24 發表
3. 明天沒有GS堂,點解要bring GS TB & WB(2)?

原帖由 Baby Hei 於 11-9-7 23:24 發表

我囝是B班的,
1. 沒有廣普表?這是什麼? 一些廣東話詞語,如『轉堂』,在普通話會點叫,存在家中,不用帶回校
3. 明天沒有GS堂,點解要bring GS TB & WB(2)?我都覺奇怪,但今天照帶了回校

可能你小朋友放左係學校,我自已買了1個F4 size的拉鍊袋透明的)叫他一派通告或功課便放入袋,因幼稚園時都有功課袋,所以阿囝便有了習慣,你可試試.

另外,阿囝話尋日PE堂有小朋友上堂傾計,有11個同學仔被李sir罰『無小息』,李sir話之前A班上堂時已有4個同學仔被罰!而尋日B班有好多同學被老師要求調位,據阿囝講,是因有同學上堂成日傾計,不知係唔係真呢?

1. 有派廣普表,但是否應放在家?
2. 有報告,我女也是扁平足,要book 醫生。

我女話昨天體育堂全部在課室同李sir傾偈。

原帖由 junemum 於 11-9-8 11:01 發表

因家課冊寫『存廣普表』,所以應放在家中溫習

份報告話阿囝而家正常,其實佢兩歲幾返n班入學檢查時醫生有話佢有輕微扁平足,醫生話坐係地下玩時不要跪住坐,之後我到又一城童裝鞋店買了健康鞋著,著左1年左右便著回普通鞋至而家.

各位家長,請問是否10月才有4:00 後校車?9月所有放學後活動或培訓均需自行接放學呀?
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

我昨天致電學校,校務處指星期五都是放3:00。

原帖由 922yin 於 11-9-8 12:58 發表
各位家長,請問是否10月才有4:00 後校車?9月所有放學後活動或培訓均需自行接放學呀?

我估不是,應下星期會有,要問問校車ee

原帖由 sharon2005 於 11-9-8 13:37 發表

我估不是,應下星期會有,要問問校車ee

sharon2005,

請問你囝囝是否有參加校內合唱團/朗誦? 有否收到老師電郵提及要自行接回學生?

我女的報告是輕微扁平足,暫時唔駛book 醫生...  

原來昨天體育堂在課室同李sir傾偈...

阿仔話1A班真是有4個同學仔俾李sir罰『無小息』,原因都是他們上堂傾計,影響其他同學.

我估同學之間開始熟絡,所以會多咗交談,有時更不自覺的在堂上傾計,結果就被罰.

原帖由 sharon2005 於 11-9-8 09:38 發表

另外,阿囝話尋日PE堂有小朋友上堂傾計,有11個同學仔被李sir罰『無小息』,李sir話之前A班上堂時已有4個同學仔被罰!而尋日B班有好多同學被老師要求調位,據阿囝講,是因有同學上堂成日傾計,不知係唔係真呢?

只有參加校內合唱團及小一音樂班,沒有收到老師電郵提及要自行接回學生,只是打過電話到校車公司問停站事宜,會下星期覆,所以我估計下星期是有的

原帖由 922yin 於 11-9-8 13:53 發表

sharon2005,

請問你囝囝是否有參加校內合唱團/朗誦? 有否收到老師電郵提及要自行接回學生?

原帖由 sharon2005 於 11-9-8 20:29 發表
只有參加校內合唱團及小一音樂班,沒有收到老師電郵提及要自行接回學生,只是打過電話到校車公司問停站事宜,會下星期覆,所以我估計下星期是有的

明白了, 謝謝你回覆.

是,它是考核範圍之一,要好好保存,不過佔分只是很少,另外,大家各班各開一個folder, 閱讀有點麻煩,不如大家在小一的topics內傾,好似好d喎

原帖由 sharon2005 於 11-9-8 12:40 發表

因家課冊寫『存廣普表』,所以應放在家中溫習
‹ 上一主題|下一主題