用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 新校長與前關校長的分別
樓主: FungKristy
go

新校長與前關校長的分別 [複製鏈接]

回應功課量加增問題,我自己都感到明顯,事關我個細女都比大女以前多咗功課,以前大女真是沒甚麼補充作業之類,而家細女低年班就已經有明顯多咗呢D功課做。好唔好就兩睇,因為唔駛在坊間再買補充練習,剩做學校功課都已經用了很多時間;但是由於是功課,所以安排上不能靈活,攪到週末都唔多得閒。
另外,我都擔心新校長的管治,聽佢自己講轉過幾間學校,如果無記錯,佢次次都做唔長‧‧‧‧‧‧千祈唔好攪到D好老師都走埋!

但我真係好想知!!!!????
原帖由 tramtram 於 10-11-22 11:16 發表
副校都有解釋起初, 校車送功課, 係早前流感...(停課)安排, 後來, 慢慢變成現在環境.
原來, 大家都有咁多問題, 有無機會同學校傾下, 例如.....經家教會之類, 有/無媽咪係家長會委員????
我相信大家提出問題, 學校會理 ...

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

學校的教師都好好心地, 只係因官準學校sigh!!!
原帖由 關媽媽 於 10-11-22 14:03 發表
回應功課量加增問題,我自己都感到明顯,事關我個細女都比大女以前多咗功課,以前大女真是沒甚麼補充作業之類,而家細女低年班就已經有明顯多咗呢D功課做。好唔好就兩睇,因為唔駛在坊間再買補充練習,剩做學校功課都已經用了很 ...

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原帖由 tramtram 於 10-11-22 11:18 發表
另外, 聽講小四開始沒有普教中班, 但到而家都沒收到校方咨詢或通知, 唔通要比家長2011年7月才有surprise ! >>>> 我都等緊下聞, 靠妳報料.

同意,如果因為FUNDING問題,政府無錢比學校,我都無話好說.但比個心理預備家長都好呀!
個人覺得....上上下普中要轉,真係覺得好可惜.小朋友真係學到野,暑假我帶小朋友返國內,國內人讚小朋友講普通話講得不錯.佢上左一年普教就有咁既成績,我相信老師比左好多心機去教小朋友.
其實點解學校唔同家長傾下.我估家長都想知咩原因上到小三,小四無普教中上.

官津學校!

係呀....自從囡囡P.1開始普教中文, D普通話進步好多, 雖然, 我自已都唔識普通話, 但聽她日常傾談/讀課文時, 好流暢又有信心.
我早前聽過主任講解過少少, 掂解可能會無了普教班, 因為驚考 TSA 成績無粵語班咁好, 我想學校都唔想咁做, 有時好無奈學校想比更合適小朋友, 但又要跟返時下教育制度遊戲方式 (下下講分, 講級數), 希望學校會有最好決定.
原帖由 cyhk2006 於 10-11-22 18:31 發表

同意,如果因為FUNDING問題,政府無錢比學校,我都無話好說.但比個心理預備家長都好呀!
個人覺得....上上下普中要轉,真係覺得好可惜.小朋友真係學到野,暑假我帶小朋友返國內,國內人讚小朋友講普通話講得不錯.佢上左一 ...

之前我有問過老師小四普中問題...主要是如小四要繼續普中,就要用普通話來做考評,為不想小朋友增加壓力,所以小四就會停辦普中.
但這是上年問現在唔知有冇改變!(現在學校每天都有改變)

原帖由 cyhk2006 於 10-11-22 18:31 發表

個人覺得....上上下普中要轉,真係覺得好可惜.小朋友真係學到野,暑假我帶小朋友返國內,國內人讚小朋友講普通話講得不錯.佢上左一 ...

原帖由 tramtram 於 10-11-23 11:48 發表
係呀....自從囡囡P.1開始普教中文, D普通話進步好多, 雖然, 我自已都唔識普通話, 但聽她日常傾談/讀課文時, 好流暢又有信心.
我早前聽過主任講解過少少, 掂解可能會無了普教班, 因為驚考 TSA 成績無粵語班咁好, 我想 ...

tramtram:
其實我地第幾屆普教中班呀?第一屆加下小四定小三呀?
我都明學校有壓力,不過都係果句....好可惜.我比較少聽學校行行緊普教班,到小四轉返粵語班.都未有一班升到小六...又點知中文水平會差D呢?
(不過咁....我都要讚下教普教班既老師,佢地真係有耐心同耐性,見小朋友進步咁多, 我小朋友小一時最鐘意就係中文科老師.)

聽聞浸聯都係小四後無普教中文 (我估大家考慮問題都係咁上下....)
我地今年係第三年普教中文, 所以來年會清晰D.
我囡囡好攪笑, 佢話佢地中文老師係最勁普通話喎 見佢咁欣賞老師, 都好安慰.
原帖由 cyhk2006 於 10-11-23 15:24 發表

tramtram:
其實我地第幾屆普教中班呀?第一屆加下小四定小三呀?
我都明學校有壓力,不過都係果句....好可惜.我比較少聽學校行行緊普教班,到小四轉返粵語班.都未有一班升到小六...又點知中文水平會差D呢?
(不過咁.... ...

都係一句,家校合作, 點解而家學校透明度咁低?  成日要家長估估吓?  可唔可以比d誠意, 向家長諮詢一下, 比家長表達一下, 早d比家長有心理準備 ?

原帖由 tramtram 於 10-11-23 15:56 發表
聽聞浸聯都係小四後無普教中文 (我估大家考慮問題都係咁上下....)
我囡囡好攪笑, 佢話佢地中文老師係最勁普通話喎 見佢咁欣賞老師, 都好安慰.
...

原帖由 Gabrielma 於 10-11-24 13:33 發表
都係一句,家校合作, 點解而家學校透明度咁低?  成日要家長估估吓?  可唔可以比d誠意, 向家長諮詢一下, 比家長表達一下, 早d比家長有心理準備 ?

同意,其實我都想知有無家長會呢? 我見小一時就有,今年好似無......上下一心先最緊要.

原帖由 tramtram 於 10-11-23 15:56 發表
...

明白.
你囡囡真搞笑.

有家教會.

我知道近排大家太多疑惑, 所以特地同一位執委聯絡, 希望她有機會幫我們同學校反映, 她回覆家長會同學校都時常有開會, 最近, 果次係上禮拜, 談及....送功課/校服問題...(她比我信息校長/老師/各職員都想為家長/學生做得更好)

她都叫我提提大家多些發表意見及參加家長會舉行會議/旅行/活動.....互相了解多D.  (我自已都有反思, 今年真係少參加左, 減少了溝通機會).

其實, 除了近排有點混亂(行政), 學校都有好多值得讚地方, 唔知妳知唔知老師好好人, 個別為成績唔理想同學額外補習, 他們進步了好多.....我聽後都好開心, 學校真係好好唔會放棄幫助學生. (D件事, 都要學校上下同心先得) 所以, 我地一定要團結信任學校, 校長, 老師......

大家得閒多D去返P.2傾下計, 唔好比佢沉版.
原帖由 cyhk2006 於 10-11-25 09:57 發表

同意,其實我都想知有無家長會呢? 我見小一時就有,今年好似無......上下一心先最緊要.

回覆 1# tramtram 的文章

睇到呢個帖好開心, 終於可以訴下苦啦。

首先, 我個仔今年四年班, 都預左會多功課, 但無諗過會多咁多, 在剛過去的星期日, 居然總共有13樣功課, 中英數各4樣…  我唔知同新校長有無關係, 但真係好慘! 終於成個星期日都留係屋企做功課同溫默書.

第二, 我覺得學校有乜野改變, 應該預先通知家長,等我地會配合(例如校服)。千祈唔好粒聲唔出, 昨天仍可以做的事, 今日突然捉住個同學仔話佢唔O岩, 唔可以咁做……身為家長也無所適從!

第三, 我地做家長的, 根本無可能日日到學校, 但我會好留心學校發給我們的通告, 亦好留心每個月份的通告, 假如有乜野改變(如請病假不能取功課回家做, 平常校服不能穿運動外套等等), 請預先出通告告訴家長, 等我地可以配合, 而唔係乜都唔講就暗中執行.

最後, 我覺得, 溝通是雙方的, 希望學校日後有甚麼政策或規則上的改變, 會多點和我們家長溝通, 聽聽家長的意見才執行.

其實每個人都有自己的風格, 所以我唔會將新舊校長比較, 希望現在的校長真係做到關愛學生, 做每件事或決定時都以學生的成長和發展為重點便好了!

與時並進......

係呀, 我囡囡 P.2 假期前都超過10份....
今個學期都改變了 (禮拜日) 半日溫習, 半日係屋企附近行下 (好少離開荃灣) 生活都有點枯燥, 不過, 無計啦, 好期待聖誕假期, 但一諗起假期完後要考試就 ....
我囡囡返英文 CENTRE, 老師話荃官 (麗城) 超多功課....相比我地算少喎.

原帖由 ppmon 於 10-11-30 19:01 發表
睇到呢個帖好開心, 終於可以訴下苦啦。

首先, 我個仔今年四年班, 都預左會多功課, 但無諗過會多咁多, 在剛過去的星期日, 居然總共有13樣功課, 中英數各4樣…  我唔知同新校長有無關係, 但真係好慘! 終於成 ...

回復 1# tramtram 的帖子

我阿仔今年四年班,並未感到轉咗校長先會加多咗功課,反而以為升上四年班由活動敎學變成傳統敎學,不過真係有d影响咗,本來我都有買練習比佢做,就因為咁乜都無做過
而我地依一屆係無“普教中”,全靠自己外邊請普通話老師補習
阿仔就投訴依家小賣部無薯片賣

睇到呢個帖, 原來都有家長同我一樣有'新校長'同'前關校長'的疑問.

小女今年二年級, 好明顯功課比去年多好多, 小朋友適應力強没有什麼大問題, 只是玩樂和休息時間相對地減小了!  小女都試過因生病無返兩日學, 看見她病都要趕功課, 都會回想當初讓小朋友來讀基慧的主因是活動教學, 功課不多, 而不是傳統教學的”功課多多多”!  唉!!

現在很期待一月份家長日, 希望可以同老師對話和了解多一點現在的基慧.

另校服方面, 多謝tramtram, 我真的正在考慮買唔買件新褸比小女, thanks.
‹ 上一主題|下一主題