用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督堂幼稚園 CCKG點解咁既?
go

CCKG點解咁既? [複製鏈接]

今日去面試, 見到一個妹妹入去面試時, 個姐姐突然係佢手上拎去一個盒, 跟住個妹妹就比佢嚇到喊, 我睇到都覺得好突然, 點解個姐姐會咁做同埋好似特登整喊個小朋友咁, 之後個姐姐冇同果個家長講任何野喎.
我自己就覺得, 如果係唔比個小朋友拎住野入去既話, 可以一早同佢OR家長講, 比小朋友有D心裡準備, 唔好係人地要入去既時候冇埋準備, 唔好話係小朋友, 大人冇啦啦比人搶左D野都會唔開心OR好突然啦, 由其小朋友心靈咁脆弱~!
依單野真係好攪笑, 果個姐姐真係好似玩人咁, 如果依間cckg收我個女, 我諗我都係諗下先, 好似好黑暗咁!
   2    0    0    0

My case is the same, however, I want to thanks the lady (teacher???) standing outside office. I don't want to quarrel with my girl and I think holding toys/sth is NOT good during interview, when my girl 'going in' the lady grasped my girl's lipstick and returned to me.

Both ladies on G/F and 1/F stood with smile, I don't think they WANT crying babies to disturb recent K2/K3 students, they are on lesson.

Good luck to your kid.

回復 1# eniale 的帖子

如果你小朋友心靈都甘脆弱,甘你放心,人地唔會收你,你唔晒煩讀唔讀.一間甘出色的學校,如果佢地真係用d甘方式去test d小朋友,佢一定有原因.小朋友都k1仲好似bb甘,手上口上都要有野先會乖???如果在上課時,老師拿走,有d小朋友哭到收唔到聲,有d同老師講道理,有d根本就好成熟手上唔晒有任何野,都好獨立上堂....你係學校你會喜歡d咩學生?cckg是一所要求獨立及自信的學生的學校!我覺得用d甘方式去test小朋友而選擇學校所要的學生,我覺得好好,如果小朋友唔會哭,反而用佢小腦袋去唸方法解決要返玩具甘就好叻......一個真係獨立的小朋友在in時的短短幾分鐘可以看到幾多??反而來一d突發事件才可以知道小朋友的能力有幾高.good!!完全有外國學校味道!明年我一定要幫仔仔報名!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都覺得係test嘅一部份
攞走手上嘅玩物係正確嘅,因為掛住玩又點會專心同校長傾計呢? 家長無咁細心,搞到要工作人員幫手,唔可以怪人呀~
恐龍家

With all due respect, I don't agree with your comments. I think some local schools will do that to young children like that. When I took my child for international school interviews this year, they even stated in the letter, asking the parents bring the child's favourite toys or books for the interviews. They said they wanted to make the kids feel comfortable or use toys or books to start a conservation with the kids so that they can have a full and fair assessment on them.

I saw lots of mummies brought their girls' dolls in their handbags. It is so understable kids have different personalities. Being shy and crying at this early age in a new environment doesn't mean they are not competent.

原帖由 jcmchan 於 11-2-23 10:57 發表
如果你小朋友心靈都甘脆弱,甘你放心,人地唔會收你,你唔晒煩讀唔讀.一間甘出色的學校,如果佢地真係用d甘方式去test d小朋友,佢一定有原因.小朋友都k1仲好似bb甘,手上口上都要有野先會乖???如果在上課時,老師拿走,有d ...

I totally agree with whitesky.  i came back from Canada and this kind of thing would never happen during a school interview.  But for the parent who posted this thread, you are right, just think about whether you want your child to be educated in such kind of environment.  Every child is unique, I'm not commenting about whether the school is good or not, just that it may not be suitable for your child or your parenting / learning style.

原帖由 whitesky 於 11-2-23 11:21 發表
With all due respect, I don't agree with your comments. I think some local schools will do that to young children like that. When I took my child for international school interviews this year, they ev ...

你唔認同我唔緊要,最緊要你認唔認同cckg姐~~正所謂學校選擇你,你選擇學校,大家要夾要認同先會係完美組合.小朋友及家長先開心.

原帖由 justserene 於 11-2-23 12:05 發表
I totally agree with whitesky.  i came back from Canada and this kind of thing would never happen during a school interview.  But for the parent who posted this thread, you are right, just think about ...

Canada 有無我唔知,不過我知道有d國家係有,其實當d職員真係拿d小朋友野時,都是面帶笑容,好像玩甘.你地唔好唸到好似打劫殺人甘啦~~我覺得樓主當時都係見d唔見d,知d唔知d...甘寫左段野出來.

另外,我都認為in n班or k1班時,小朋友帶d玩具or糖糖係ok,學校大多數都唔會介意,因為小朋友年輕真係好好好細.不過如果in cckg (3-4歲的小朋友係唔係應該可以做得好d???家長是否應該大方得體d??小朋友是否應該表現成熟d???)

我囝囝當年衹拿住一份portfolio(幾頁紙),在大門囗果位老師一樣叫拿走份portfolio,不淮帶上去見校長嗱。

原帖由 小曳人 於 11-2-23 11:18 發表
我都覺得係test嘅一部份
攞走手上嘅玩物係正確嘅,因為掛住玩又點會專心同校長傾計呢? 家長無咁細心,搞到要工作人員幫手,唔可以怪人呀~

我終於明白點解你小朋友去年in得甘好!除了小朋友叻之外,媽媽的細心及明理及努力.....等等!都更加重要!祝你小朋友cckg成功!

Could you tell me the full name of the school you were discussing?  Thanks!

新人報到, CCKG即係?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Kammama 於 11-2-23 14:36 發表
Could you tell me the full name of the school you were discussing?  Thanks!

www.cckg.edu.hk
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 jcmchan 於 11-2-23 14:11 發表

我終於明白點解你小朋友去年in得甘好!除了小朋友叻之外,媽媽的細心及明理及努力.....等等!都更加重要!祝你小朋友cckg成功!

唔好咁講~

之前睇過份文章,講到HK 嘅小朋友唔可以自處,無嘢做/坐車/等緊都要揾"娛樂", 一無嘢做就感到不安
可能將呢樣嘢放响一個3歲嘅小朋友度,有d要求過高,但係,我覺得呢d係自少培養返嚟嘅,如果大人唔需要無時無刻都揾"娛樂",又唔怕小朋友"悶"嘅,其實對佢地係件好事,點解一定要make yourself busy呢? 等幾分鐘真係咁難捱?
當日係老公帶仔仔去面試,佢有佢嘅方法令到阿仔唔會靜落嚟 (e.g. 同佢傾住計), 其實我都唔知佢地in得好唔好,睇天意啦~
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

可能真係TEST一部分, 睇下小朋友有無服從性掛?
不過, 點解唔可以ORALLY要求小朋友放低手上面既野, 而要直接郁手? 如果被要求下, 小朋友唔肯放低, O係度喊, 的確係太BB, 但I SEE NO REASON點解小朋友要覺得"突然俾人拎走佢D野而無任何解釋"係對的
樓上講得岩, 呢樣亦係我同2個小朋友選校多年心得: 每間學校有自己CULTURE, 唔岩既千祈唔好勉強, 人地話好, 未必岩自己, "認同學校理念"唔係齋TALK

原帖由 eniale 於 11-2-23 12:47 AM 發表
今日去面試, 見到一個妹妹入去面試時, 個姐姐突然係佢手上拎去一個盒, 跟住個妹妹就比佢嚇到喊, 我睇到都覺得好突然, 點解個姐姐會咁做同埋好似特登整喊個小朋友咁, 之後個姐姐冇同果個家長講任何野喎.
我自己就覺得 ...

我自己就睇到個妹妹係拎住一個好似係毛巾盒既野, 應該唔係玩具哩
可能係TEST既一種卦, 我就唔知喇, 不過, 我自己就覺得如果果位呀姐可以同小朋友OR家長講左先拎會好D囉, 既然認為3-4歲既小朋友係大個可以理解既, 點解唔可以同佢講之後先拎呢~
我自己可能就唔係咁認同依種態度, 我都係中意D有愛心D同caring 既學校, 依個係我自己既perference, 唔代表CCKG唔好既

唔.........以我所知的CCKG唔係樓主講的甘!不理是TEST或不是TEST,我都知道職員一定會先通知.........態度都是很友善的.會不會是樓主誤會了.....OR 只了解一二??如果D阿姐態度真的甘差...為何至今不見有人大大投訴???主人家為何不在此大發火呢??去得IN CCKG的家長,都是香港人,有D學識的人,沒理由唔火過你.反而你寫野,而當時人無寫野???如果果D職員甘差應該不只對一個小朋友甘架...........??ANYWAY,都係果句,你選擇人,人選擇你.選擇一間大家夾的學校,才是對小朋友最好的.

另外,一間學校好不好,最好問過來人家長,不應該只聽網上的.

唉~~不過講真,間間出名的學校又有那一間未被人投訴過??真的也好,誤會也好,假的都好.......總在IN後被插.所以好看家長要D咩.世界沒最好的,只有最合乎我們所要的學校.

醒目開學勳章 貢獻勳章

見過好多人一in完就話間學校唔掂
我覺得好睇當事人嘅性格,會唔會將呢d嘢小事化大, 又或者觸動到佢某d神經, 一d佢覺得好嚴重嘅嘢

我有時會講:好學校不如好老師, 但係老師無得揀, 唯有揀學校

所以~ 如果將面試見到嘅嘢, 可以relate到去教學理念嘅話,我覺得值得家長3思..呢間係唔係你要搵嘅學校
但係,如果只係個別事件/行政問題嘅話,我唔會理囉~

可能我從來都無覺得一間學校會比家教重要,所以呢d嘢我唔係好上心,真係有d"間間都差唔多~睇吓遇唔遇到個好老師"... 特別係.. 呢幾年上DBPS嘅ratio差過以前, 又有傳聞其他名校唔鍾意收cckg嘅學生... (我都有d信心,就算留守原校,阿仔都應該有得揀學校.. 反而睇見傳聞.. 我真係有d驚~特別係我target唔係DB!)  
收咗再諗啦~

乜都煩一餐, 會死好多細胞架!
恐龍家

醒目開學勳章

'個姐姐突然係佢手上拎去一個盒'

我只是覺得個姐姐好無禮貌,就算係test,都唔好咁掛!如果我個小朋友問都唔問就攞咗我手上啲嘢,實比我鬧! 不過又唔係太關間學校事,可能係個別員工嘅問題!
‹ 上一主題|下一主題