用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港靈糧堂幼稚園 現實問題--- 升小
go

現實問題--- 升小 [複製鏈接]

其實... 各位前輩家長, 你地多唔多人出去考學校? 直資鍾唔鍾意llt學生嫁?
派位情況又係如何?本人住在net12. 另外多唔多人出去學其他野?
eg eng, 中文, / 其他興趣班?
聽聞周未學校有興趣班上?
ballet係ivy chung既老師上??
d 興趣班貴唔貴嫁
有咩學?
謝謝解答.

2    0    0    0

回覆:現實問題--- 升小

你上website睇下會揾到所有答案

回覆:現實問題--- 升小

目前只交了靈糧留位,如冇意外都唔留其他了。雖然有間龍校,但爸爸不喜歡。希望阿仔在這三年可以度過快樂的童年!

yybee 發表於 13-5-6 21:33
你上website睇下會揾到所有答案

我見到佢派得好散...有 神級學校, 又有D 人派D香港人唔會選既學校....
(我知神級果個好努力去教, 亦唔打算目光咁遠大)
所以想問一下, 一般媽媽係點, 到底係咪谷既人自己勁谷, 亦有人好CARE FREE ?

isa_ty 發表於 13-5-7 10:12
目前只交了靈糧留位,如冇意外都唔留其他了。雖然有間龍校,但爸爸不喜歡。希望阿仔在這三年可以度過快樂的 ...
我地有直屬學校既幼稚園收, 不過爸爸話呢個年紀唔想咁谷, 培養創意, 同主動學習緊要D .
所以決定讀LLT, 但係阿媽我又有想知D 行情, 所以出POST 問下.

回覆:小兔咕 的帖子

其實一間學校真係咩家長都有,但學校係好愉快學習,鼓勵學生自主自理,所以LLC學生都好獨立,很喜歡發問及比較主動,聽說教育局都參考學校嘅教學模式,應為值得推崇。

引用:Quote:isa_ty+發表於+13-5-7+10:12+目前只

原帖由 小兔咕 於 13-05-07 發表
我地有直屬學校既幼稚園收, 不過爸爸話呢個年紀唔想咁谷, 培養創意, 同主動學習緊要D .
所以決定讀LLT, 但 ...
真係唔讀高主教?

回覆:lovebb2 的帖子

係呀,聖瑪加利大都唔讀,比好多人話我Tim.不過我覺得就我女同我地屋企選llt最啱

引用:係呀,聖瑪加利大都唔讀,比好多人話我Tim.

原帖由 小兔咕 於 13-06-08 發表
係呀,聖瑪加利大都唔讀,比好多人話我Tim.不過我覺得就我女同我地屋企選llt最啱

...
女仔都唔讀聖瑪

我都幾擔心佢升小嘅出路, 睇返佢哋升小嘅分佈, 真係散到不得了, 好多學校都得收得一個一個咁, 我相信收得嗰啲都係有高分在手嘅小朋友, 我女無底又無面, 到時都不知點算!!

但可能我都係幾隨遇而安嘅人, 所以我會到K2先再擔心, 到時或者會同班主任老師商量吓幫佢考啲咩學校!!

honconnie 發表於 13-6-24 17:35
我都幾擔心佢升小嘅出路, 睇返佢哋升小嘅分佈, 真係散到不得了, 好多學校都得收得一個一個咁, 我相信收得嗰 ...
去完2013-2014年"節目巡禮"
都知英文唔係咁多.我會同小朋友多讀英文書, 一星期一堂英文.
學校教法培養到creative同critical thinking 呢個係最重要,
而且佢既教法令到小朋友大膽唔怕陌生人, 我諗出去考學校係有d優勢.
希望大家呢2 年可以開開心心, 跟住升小又順順利利啦.

‹ 上一主題|下一主題